Popondetta furcata

popondetta-furcatusIn zijn natuurlijke habitat bewoont de Popondetta furcata (Pseudomugil furcatus) kleine, snelstromende, zoetwater jungle stroompjes met aanzienlijk veel vegetatie.  De temperatuur varieert van 24 tot 27C en de pH van 7 tot 8. Het beste kan deze vreedzame scholenvis gehouden worden in een speciaalaquarium voor regenboogzalmen. Een bodem van fijn zand en een goede beplanting met vrije zwemruimte worden op prijs gesteld. Met wat drijfplanten komen de kleuren van deze vis wat beter uit. Ook in het gezelschapsaquarium kan hij goed gehouden worden met andere vreedzame vissen.

 

 


Wetenschappelijke naam: Popondetta furcata of Pseudomugil furcatus
Nederlandse naam: Gevorkte blauwoog regenboogvis
Familie: Pseudomugilidae
Herkomst: Nieuw Guinea

Lengte

Tot ongeveer 6 centimeter.

Geslachtsonderscheid

De mannetjes kunnen eenvoudig van de vrouwtjes onderscheiden worden door hun helderder kleuren en de langere en meer uitgerekte rugvin.

Huisvesting

Ze kunnen worden gehouden in een goed beplant aquarium vanaf 60 cm. met veel vrije zwemruimte. Pseudomugil furcatus wordt oorspronkelijk gevonden in de Peria Creek, een zijriviertje van de Kwagira (Kwagila) River, in oostelijk Papoea-Nieuw-Guinea. Ze zijn ook verkregen vanuit Safia, in de Musa Rivervallei waar ze vrij algemeen zijn in kleine heldere regenwoudstroompjes. Ze hebben een verspreidingsgebied in Papoea-Nieuw-Guinea tussen Dyke Ackland en Collingwood Bays. Ze worden gewoonlijk gevonden in kleine, heldere, relatief snelstromende zoetwaterstroompjes met overvloedige watervegetatie. De waterwaarden die beschreven worden voor hun natuurlijke leefgebieden zijn: temperatuur 24-28,5 °C; pH 7,0-8,0 en hardheid 5-10 dH.

Karakter

Het is een rustige vis die het beste samen gehouden kan worden met andere kleinere soorten. Pseudomugil furcatus is een kleine vis die uitgroeit tot een lengte van ongeveer 5 tot 6 cm. Ze hebben twee rugvinnen die gescheiden worden door een kleine tussenruimte en waarvan de eerste veel kleiner is dan de tweede. De lichaamskleur is geelgroen bij zowel de mannetjes als de vrouwtjes. De rug- en anaalvinnen van de mannetjes zijn doorzichtig met smalle gele zomen. De buik- en borstvinnen zijn rood getint. De staartvin is geelachtig met zwarte zomen langs de rug- en de buikzijde. Bij de vrouwtjes is de staartvin geelachtig wit en zijn de borst- en buikvinnen doorzichtig. Het buitenste gedeelte van de tweede rugvin is gelig. De schubben op het lichaam hebben een enigszins donker randje. Ze verschillen van de meeste andere vormen van Pseudomugil van Australië en Nieuw-Guinea doordat hun staartvin langer en meer diep gevorkt is.

Waterwaardes

  • Temperatuur: 24 - 26
  • Ph: 7,5 – 8
  • Gh: 12 - 16

Voeding

Als voedsel kan het beste klein levend voer worden gegeven. Droogvoer wordt ook wel geaccepteerd.

Kweek

De kweek is niet zo moeilijk. De dieren kunnen zowel paarsgewijs als in groepen voor de kweek worden ingezet. Het aquarium moet worden voorzien van javamos, waarin de eieren in de ochtendzon worden afgezet. Na het afzetten moeten de ouders worden verwijderd. Bij een temperatuur van 25o komen de jongen na 15-20 dagen uit. Ze kunnen worden grootgebracht met fijn infuus en stofvoer.