Crossocheilus siamensis

Crossocheilus-siamensisDe Siamese algeneter is een grondbewonende vis uit de familie der barbelen. In het wild wordt de vis in Thailand in snelstromende riviertjes en beekjes gevonden. De vis heeft een voorkeur voor zuurstofrijk water met een temperatuur van 23 tot 28 graden en een  pH waarde van 6,5 tot 7,5. Ze hebben een ruim aquarium nodig met voldoende stroming en beluchting.

 

Wetenschappelijke naam: Crossocheilus siamensis (Epalzeorhynchus siamensis)
Nederlandse naam: Siamese algeneter
Familie: Cyprinidae
Herkomst: Thailand.

Lengte

Tot ongeveer 14 centimeter.

Geslachtsonderscheid

Het geslachtsonderscheid is niet eerder te zien dan wanneer de vis volwassen is. De mannetjes en de vrouwtjes zijn even lang maar de vrouwelijke exemplaren zijn veel grover gebouwd en hebben tot 30% meer lichaamsgewicht.

Huisvesting

Het ruime aquarium moet dicht worden beplant en verder met kienhout worden ingericht, zodat voldoende schuilgelegenheid ontstaat. Een goede doorluchting is noodzakelijk. Dichte beplanting vinden ze fijn, maar er moet zeker wat bodem onbegroeid zijn zodat ze hier naar voedsel kunnen zoeken.

Karakter

Ten opzichte van soortgenoten is deze vis tamelijk onverdraagzaam, maar ten opzichte van andere medebewoners valt het meestal wel mee. Koop je ze als jonge vissen in een schooltje, dan zie je ze altijd samen foerageren.

{avsplayer videoid=60 playerid=1 width=400 height=300}

Waterwaardes

  • Temperatuur: 24 - 26
  • Ph: 6,5 - 7
  • Gh: 3 - 8

Voeding

Het is een alleseter, er moet dus voor voldoende variatie worden gezorgd. Hoewel de Nederlandse naam suggereert dat hij alleen maar algen eet, is hij daar toch lang zo goed niet in als de echte specialisten.

Kweek

In het wild graven de mannetjes een tunneltje in het substraat en lokken het vrouwtje daarin. Het vrouwtje legt dan de eitjes en het mannetje bevrucht deze. Hoewel enkele liefhebbers baltsgedrag hebben waargenomen is er geen bewezen geval van kweek in het aquarium.