faunus-dansend> Dierspecialist Het Natuurhuis | Blog > blog, natuurhuisFaunus is de Romeinse bos- en herdersgod die vaak wordt vergeleken met de Griekse bosgod Pan. Als beschermer van het vee kreeg hij de bijnaam Lupercus (‘die de wolf afweert’). Op 15 februari werd zijn groot feest, de Lupercalia, gevierd. Dan trokken de priesters van de god bekleed met een bokkenhuid door de straten van Rome en sloegen zij de toeschouwers met uit bokkenhuiden gesneden riemen.

Zijn vrouwelijke tegenhanger is Fauna. Fauna wordt ook vaak als de vrouw van Faunus genoemd. Het begrip "fauna", dat het geheel van alle dieren betekent  (het dierenrijk), is van haar naam afgeleid. Fauna en Faunus zijn dus echte Dierspecialisten!

Faunus wordt ook beschreven als een god met profetische gaven. Hij voorspelt de toekomst in dromen en door stemmen die mensen menen te horen. Bovendien was Faunus een prima muzikant.

In dit blog gaan we natuurlijk niet de toekomst voorspellen. Wel zullen we stil staan bij de dingen die er zoal gebeuren in het rijk van Faunus en Fauna.

Allemaal huisdieren ?

dierendag> Dierspecialist Het Natuurhuis | Blog > blog, natuurhuis

Vier oktober vieren we werelddierendag en worden onze huisdieren extra verwend. Hierbij denken we in de eerste plaats natuurlijk aan onze honden en katten, konijntjes en cavia's. Het begrip "huisdier" omvat echter veel meer soorten, alleen zijn een heleboel van deze dieren in de loop van de tijd van onze radar verdwenen.

Lees meer: Allemaal huisdieren ?

De zuurkoolmees?

koolmees-kuiken> Dierspecialist Het Natuurhuis | Blog > blog, natuurhuis

In de jaren 1980 tot 1990 was het thema "zure regen" regelmatig in het nieuws. Heel veel natuurliefhebbers waren toen bang dat onze bossen het loodje zouden gaan leggen. We hebben er nu in 2017 al heel lang niets meer over gehoord en gelukkig kunnen we nog steeds genieten van onze bomen en bossen. De verzuring is echter niet verdwenen.

Lees meer: De zuurkoolmees?