Ziekte van Weil rukt op

ziekte-van-weil-gevaar-voor-je-hond> Dierspecialist Het Natuurhuis | De ziekte van Weil | Blog >

Eigenlijk zou dit stukje moeten heten: De rat rukt op. De gemeenten in Nederland ontvangen de laatste tijd veel meer meldingen van rattenoverlast. Ratten zijn de belangrijkste verspreiders van de ziekte van Weil. Bijna de helft van alle ratten is drager van deze ziekte. Het aantal besmettingen met de ziekte van Weil, ook wel Leptospirosis genoemd,  is in één jaar tijd verachtvoudigd.

Dat de rattenpopulatie zo kan groeien heeft waarschijnlijk te maken met het toenemen van de hoeveelheid afval (daar zijn ratten dol op), het feit dat veel ratten resistent zijn geworden tegen rattengif en de steeds warmere winters waardoor ratten ouder worden. Wist je trouwens dat je in veel gemeenten de eendjes niet meer mag voeren omdat óók de bruine rat dan lekker mee smikkeld?

 

Ziekte van Weil bij de hond

Leptospirosis is een ziekte die met name bij honden voorkomt maar ook mensen kan besmetten (katten overigens niet). Het is een bacteriële infectie. De bacterien komen binnen via de huid en de slijmvliezen van de hond. Dit gebeurt als ze contact hebben met een andere besmette hond, maar ook door contact met grond, oppervlaktewater of een modderpoel die besmet is geraakt door urine van de bruine rat. De leptospirosen verspreiden zich heel snel via de bloedbaan waarna ze zich nestelen in de nieren en beginnen met hun vermenigvuldiging. De hond krijgt nierfalen en leverproblemen. Hij heeft koorts en gewrichtspijn, loopt moeilijk, is sloom, drinkt veel en moet vaak plassen. Vooral jonge honden kunnen erg ziek worden, maar niet iedere hond die drager is van de bacterie wordt ook zelf ziek.

 

Wat kun je er aan doen?

Je kunt vaccineren tegen leptospirosis, maar doordat er verschillende soorten zijn bood dit tot voor kort geen 100% bescherming. Een besmette hond moet behandeld worden met antibiotica, die helaas ook schade kunnen toebrengen aan organen zoals de nier.

Sinds 2014 is er een nieuw vaccin beschikbaar dat een betere bescherming biedt tegen de ziekte van Weil bij de hond. Er zijn nu 4 typen bacteriën bekend in Europa die de ziekte veroorzaken en tegen alle vier biedt het nieuwe vaccin bescherming. Voor een optimale bescherming is het nodig om vier weken na deze vaccinatie nog een zogenaamde boostervaccinatie toe te dienen. Vervolgens volstaat dan weer de normale jaarlijkse inenting. Vraag hierover advies bij je dierenarts, zeker als je hond nog nooit is ingeënt tegen de ziekte van Weil.

ondertekening-faunus> Dierspecialist Het Natuurhuis | De ziekte van Weil | Blog >