De wraak van de Corydoras

corydoras-aeneus> Dierspecialist Het Natuurhuis | Eet geen Corydoras | Blog >

Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord van de MTV-serie Jackass. Een groepje jonge mannen haalt hierin de meest waanzinnige en onzinnige stunts uit. Daarna volgt altijd de dringende waarschuwing: "Don't try this at home!". En waarschijnlijk ken je ook wel de hilarische film "A fish called Wanda" met o.a. John Cleese, Jamie Lee Curtis en Kevin Cline.

In één van de scenes van die film werden een paar levende visjes uit een aquarium verorbert (maar niet echt natuurlijk). Het was wellicht verstandig geweest om ook hier te waarschuwen om dit vooral niet na te doen. Want een groepje vrienden had kennelijk naar "A fish called Wanda" gekeken en besloot tijdens het vieren van een verjaardagsfeestje (en waarschijnlijk na de nodige hoeveelheid alcohol) de traditie te starten om het aquarium leeg te eten.

Dat ging, helaas voor de vissen, lang goed. De goudvissen gleden gemakkelijk naar binnen. En ook de andere soorten boden weinig weerstand. Maar uiteindelijk zaten er alleen nog maar een paar Corydoras aeneus in het aquarium. En die hebben een onhebbelijke eigenschap............ Ze beschikken over een effectief verdedigingsmiddel om te voorkomen dat ze worden verslonden door grotere vissen. Ze hebben stekels in hun borst- en rugvinnen. Bij gevaar zetten ze die op en zorgen ze ervoor dat ze ook opgestoken blijven. En dat wist onze "jackass" kennelijk niet. Hij stopte de pantsermeerval in zijn mond, die stak daarop zijn stekels uit en bleef vervolgens muurvast in de keel van de feestganger steken. Toen was Holland in nood. Er werd geprobeerd om met braken, doorduwen, spoelen met bier en smeren met honing het visje te verwijderen. Niets hielp! Uiteindelijk toog de groep met hun in ademnood gekomen vriend naar het ziekenhuis. Daar werd de Corydoras operatief verwijderd en moest de patiënt vervolgens met een flinke keelinfectie nog enige tijd op de intensive care blijven om te herstellen.

 

Onze heldhaftige pantsermeerval werd door het ziekenhuispersoneel opgestuurd naar het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam, waar hij werd opgenomen in de collectie "Dode-dieren-met-een-verhaal". Overigens met toestemming van de onfortuinlijke feestvierder die verder anoniem wil blijven: "Ik heb geen zin in gedoe met dierenactivisten".

ondertekening-faunus> Dierspecialist Het Natuurhuis | Eet geen Corydoras | Blog >