Pas op: Cabomba ...

Over 'Invasieve exoten'

halsbandparkieten> Dierspecialist Het Natuurhuis | Invasieve exoten | Blog > In een tropisch aquarium in Nederland en andere Europese landen leven heel veel exoten. Exoten zijn uitheemse planten en dieren (maar ook micro-organismen) die van nature in onze streek niet voorkomen. Ze zijn hier door de mens naar toe gebracht.

Voor onze aquariumvissen en -planten geldt dat ze inmiddels ook hier al vaak worden nagekweekt.

Soms slagen enkele ontsnapte of vrijgelaten exotische dieren en planten er in om in onze natuur in het wild te overleven. Denk maar aan de halsbandparkieten in de stadsparken in o.a. Amsterdam. In heel Europa zijn al ruim 11.000 exoten in de natuur waargenomen. Meestal levert dit geen problemen op. Maar soms kunnen deze uitheemse dieren en planten zich explosief voortplanten en een enorme schade aanrichten. Dan worden ze invasieve exoten genoemd. Denk hierbij aan de Grijze eekhoorn die als huisdier wordt gehouden maar inmiddels ook in het wild voorkomt en een bedreiging vormt voor onze inheemse Rode eekhoorn.

Sinds 2015 is er in Europa een verordening van kracht over de invasieve exoten. Er is een lijst opgesteld en alle dieren en planten op deze lijst mogen niet meer worden gehouden, getransporteerd of verkocht. En daar staan dus ook een paar heel bekende aquariumplanten tussen zoals de Cabomba caroliniana, Myriophyllum aquaticum en Lagarosiphon major (Verspreidbladige waterpest uit Zuid-Afrika).

cabomba-caroliniana> Dierspecialist Het Natuurhuis | Invasieve exoten | Blog > myriophyllum-aquaticum> Dierspecialist Het Natuurhuis | Invasieve exoten | Blog >

 

Hoeveel overlast bijvoorbeeld ons aquariumplantje Cabomba caroliniana kan veroorzaken kun je lezen op de website van de gemeente Wijdemeren. Sloten groeien dicht, kanoën is moeilijk, zwemmers hebben last van de lange plantenstengels en het belemmert zelfs hier en daar de gemotoriseerde pleziervaart. Het bestrijden van Cabomba is voor die gemeente inmiddels onbetaalbaar geworden! Doe mij nog maar een bosje......

Trouwens, niet alleen aquarium-planten kunnen  een plaag vormen. Ook het "schattige" Roodwang schildpadje (Trachemys scripta elegans) staat op de Europese lijst van invasieve exoten (fauna-vervalsing).

Wat kun je zelf doen om de verspreiding van (invasieve) exoten te voorkomen:

  • laat nooit (uitheemse) dieren los in de natuur en zorg voor goede huisvesting, zodat jouw dieren niet kunnen ontsnappen
  • koop inheemse of niet-invasieve uitheemse planten en dieren. Vraag ernaar bij Het Natuurhuis
  • gooi nooit aquariumplanten of vijverplanten in sloten, beken, rivieren of meren. Veel beter is het om deze planten in de groenbak te doen. Lees meer in het dossier invasieve waterplanten
  • gebruik je vogelvoer voor wilde vogels? Dan heb je mogelijk de hooikoortsplant Ambrosia op jouw terrein of in je tuin. Lees meer over deze plant en het bestrijden ervan op de pagina Ambrosia.
  • zelf exoten gezien in de natuur? Meld je waarneming op een van de onderstaande websites:
  • Waarnemingen van exoten zijn belangrijk. Veel exoten zijn onschadelijk. Sommige exoten veroorzaken echter wel grote schade. Waarnemingen kunnen helpen deze schadelijke exoten snel op te sporen. Het is dan misschien nog mogelijk om schade te voorkomen of te beperken. Exotenwaarnemingen kun je melden op enkele websites.
  • Telmee.nl is het invoerportaal van de landelijke Particuliere Gegevensbeherende Organisaties (PGO's).
  • Ook kun je waarnemingen melden op waarneming.nl
  • Bent je sportvisser, dan kun je jouw exotische vangsten ook online registreren via hengelvangstregistratie.
  • Voor de herkenning van exotische vissen is er een zoekkaart exotische vissen gemaakt (PDF-bestand, 3669 Kb groot).

Mag je nog wel exoten als huisdier houden?

Exoten mag je als huisdier houden onder voorwaarde dat ze niet naar de vrije natuur kunnen ontsnappen. De overheid heeft een positieflijst opgesteld van alle zoogdieren die je als huisdier mag houden (vogels, vissen en reptielen staan er dus nog niet bij). Let op: het ontsnappen van sommige dieren (én planten) vanuit je tuin naar de omgeving kan strafbaar zijn! Lees dit artikel maar eens uit het NRC Handelsblad: Invasieve exoten door Mirjam de Winter.
"Binnen een week lag er een dikke brief op de mat waarin ik uitvoerig werd gewezen op mijn strafbaar handelen. Er hing mij een fikse boete boven het hoofd." 

Uitkijken dus met die Cabomba caroliniana.......

ondertekening-faunus> Dierspecialist Het Natuurhuis | Invasieve exoten | Blog >