Mag iedereen een hond houden?

hondenbeten-voorkomen> Dierspecialist Het Natuurhuis | Vechthonden en hun baas | Blog >

Op 21 februari heeft de Raad voor Dieraangelegenheden een rapport aangeboden aan staatssecretaris Martijn van Dam. De titel van dit rapport? "Hondenbeten aan de kaak gesteld". En dat is een vlag die de lading eigenlijk niet helemaal dekt. Want wat zegt de Raad van Dieraangelegenheden bij het aanbieden van het rapport?

"De RDA heeft de insteek gekozen dat een bijtincident allereerst de verantwoordelijkheid is van de eigenaar of houder van de hond. De eigenaar kiest immers om een hond van een bepaald ras of type aan te schaffen, voedt deze op en maakt keuzes voor wat betreft de houderij."

Ook de afgelopen maanden zijn er weer een aantal voorvallen in het nieuws gekomen waarbij agressieve honden andere honden en (nog erger) mensen ernstig hebben verwond. Dat je zoiets wilt voorkomen is vanzelfsprekend en dat is ook al eerder geprobeerd door honden van een bepaald type (de 'vechthonden') te verbieden. Dat bleek echter niet de oplossing en de maatregel werd weer terug gedraaid. In het nieuwe advies wordt aanbevolen om sommige hondenrassen, kruisingen en "look-a-likes" met een hoog bijtrisico te bestempelen als Hoog-Risico honden oftewel HR-honden. Of een hond tot de HR-groep behoort wordt bepaald aan de hand van de lichaamsbouw (fysieke kenmerken zoals de kaaklijn en de spierkracht) en het gedrag van de hond. Voor deze honden gelden dan speciale regels: Ze moeten kort worden aangelijnd en een muilkorf dragen in losloopgebieden. Hoe je dit in praktijk moet brengen, buiten een goede registratie, wordt echter niet duidelijk gemaakt. Positief is dat het gemakkelijker moet worden om, desnoods anoniem, melding te kunnen maken van een agressieve hond. En dat er meer en betere voorlichting moet komen. Ook positief is dat eigenaren van een HR-hond verplicht worden om met hun hond een gehoorzaamheidscursus te volgen bij een erkende hondenschool. Want het probleem ligt lang niet altijd bij de hond, al krijgt die wel vrijwel altijd de schuld. Als aanbeveling wordt dan ook aangegeven om eigenaren waarvan een hond twee keer betrokken is geweest bij een bijtincident te verbieden om nog langer een hond te mogen houden.

Zullen deze maatregelen werken? Het is te hopen van wel, want het is jammer dat honden als huisdier op een dergelijke manier negatief in het nieuws komen. De meeste honden functioneren prima in hun gezin en maken hun baasje blij met hun trouw en aanhankelijkheid. We zien ze iedere dag bij ons in de winkel! En er zijn honden die nog veel meer doen voor de mens.

Honden kunnen meer

Een hond kan veel meer dan gewoon spelen, eten en slapen. Mensen fokken honden nu al honderden jaren. Gedurende deze tijd bleken ze in staat specifieke kwaliteiten en gedragingen naar boven te halen die mensen op verschillende manieren kunnen helpen. De eerste taken van de hond waren het bewaken van het kamp, het helpen bij de jacht en het helpen bij het hoeden van het vee. Een hond heeft een veel beter gehoor en een veel beter reukorgaan dan de mens. Door te blaffen waarschuwen ze ons voor naderend gevaar. Honden vergezelden de eerste mensen tijdens de jacht. Met hun scherpe neus spoorden ze prooidieren op zoals konijnen, vossen en reeën. Je had drijfhonden die hielpen bij het achtervolgen en vangen van prooidieren, maar ook kleinere rassen zoals de Jack Russel die in holen kruipt van vossen en konijnen om ze naar buiten te jagen. 'Gundogs' zoals de Spaniël en de Golden Retriever halen de afgeschoten prooi uit dik struikgewas of uit het water en brengen die vervolgens naar de jager. Herdershonden zoals de Border Collies gebruiken hun jachtinstinct van besluipen en achtervolgen om een kudde vee te verplaatsen. Ze zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van de kudde en brengen ze terug naar de stal. Sommige honden vervullen deze taken nog steeds, maar velen van hen hebben inmiddels een heel andere opdracht. Ze begeleiden blinden of mensen met een handicap veilig door de straten, zoeken naar vermiste personen en helpen bij het opsporen van mensen die zijn bedolven na rampen zoals aardverschuivingen, lawines of ingestorte gebouwen. Speciaal getrainde politiehonden kunnen criminelen vervolgen en sporen drugs en explosieven op met hun scherpe reukorgaan.

Onze taak

Het is aan ons om een hond goed op te voeden. Lees bijvoorbeeld het artikel op onze website De hond en zijn gezin. Het is aan ons om overlast en ergernis te voorkomen: Laat je hond niet poepen waar dit niet mag en ruim het op. Wij helpen graag met passend advies en goede voorlichting!

ondertekening-faunus> Dierspecialist Het Natuurhuis | Vechthonden en hun baas | Blog >