Huismus is niet thuis

Sterft de huismus uit?

huismus-man> Dierspecialist Het Natuurhuis | Waar is de huismus gebleven | Blog >
Huismus man - Passer domesticus

Is er iets gewoners dan de ordinaire huismus?  We noemen iemand een huismus als die graag lekker thuis blijft en niet echt de beest uithangt in het uitgaansleven. Een beetje saai en gewoontjes dus. We vinden het ook heel gewoon dat we in iedere stad en dorp wel een groep Passer domesticus, zoals de huismus wetenschappelijk heet, zien rondvliegen. Ze vallen eigenlijk helemaal niet op, zo gewoontjes zijn ze. Maar hoe lang blijft dit nog zo?

In 1960 telde Nederland nog zo'n 2 miljoen broedparen. In 2004 is daar nog maar ongeveer 50% van over en komt het vogeltje zelfs op de Rode Lijst te staan en wordt dan officieel een bedreigde vogel. Toch is de huismus bij de vogeltelling in Januari van 2017 samen met de koolmees en de merel nog steeds de meest geziene vogel in onze tuinen. Dus gelukkig hoeven we ons nog niet direct grote zorgen te maken. Maar toch...

Hoe kan het nou dat het aantal huismussen zo afneemt? Het antwoord is eigenlijk heel simpel: we leven te netjes! Wie klopt er tegenwoordig nog het tafelkleed van de eettafel uit in zijn tuin en trakteert de huismussen op heerlijke broodkruimels? Waar vind je nog braakliggende, ruige terreinen waar ze zaden en insecten kunnen vinden? Ook wordt er anders (energiezuinig) gebouwd en komen de mussen letterlijk niet meer onder de pannen. En dan is er nog de concurrentie van vogels die vroeger niet in onze steden te vinden waren. Denk maar aan de halsbandparkiet.

Huismusbescherming

Jawel, de huismus heeft een eigen belangenvereniging; Stichting de Witte Mus (Huismusbescherming Nederland). Zij zetten zich in voor de huismus in Nederland. De huismus wordt ook beschermd door de Flora en Faunawet: je mag ze niet doden, verwonden of vangen. Zo moest onlangs een aannemer zich verantwoorden voor de rechter omdat hij een aantal mussen-nesten had ingemetseld.....

Maar zelf kun je natuurlijk ook het een en ander doen:

huismus-vrouw> Dierspecialist Het Natuurhuis | Waar is de huismus gebleven | Blog >
Huismus vrouw - Passer domesticus
  • Kijk eens naar je tuin. Wellicht kan die wat meer vogelvriendelijk gemaakt worden door hier en daar een hoekje een beetje te laten verwilderen met wat onkruid waar de mussen zaden en insecten kunnen vinden. Plaats een paar struiken en vervang de houten schutting door een heg. Mussen vinden het fijn als ze een schuilgelegenheid hebben waar ze bij gevaar snel in kunnen vluchten. Een waterpartij vinden ze heerlijk om af en toe in te badderen.
  • Mussen kun je het hele jaar (bij)voeren met zaden en brood. 's-Winters kun je dit aanvullen met vetbollen en pinda's. Als ze jongen hebben, gaan mussen op zoek naar insecten die fungeren als voer voor de mussen-kuikens. En dan komt dat wilde stukje tuin weer van pas!
  • Biedt broedgelegenheid door het plaatsen van speciale mussen-pannen op het dak of hang meerdere nestkasten of mussenpotten in je tuin tegen de woning. Ze broeden graag in een kolonie. Huismussen hebben wel een grote nestkast nodig omdat hun jongen erg snel groeien. Je kunt hier een bouwtekening voor een mussen-nestkast downloaden.
  • Zorg ervoor dat je buiten-kat geen bedreiging vormt voor de buiten-vogels, bijvoorbeeld met een kattenbel.

Dierspecialist Het Natuurhuis helpt je graag bij de bescherming van de huismus. Wij verkopen diverse zaadmengsels, ook voor buitenvogels. Maar ook vogelpindakaas, vetbollen en voersilo's. En uiteraard ook nestkasten. Kom maar eens kijken, wij adviseren je graag. Zo kunnen we er samen voor zorgen dat onze huismussen niet verdwijnen. Want zeg nou zelf: zonder de grijze huismus valt die ene paradijsvogel helemaal niet op!

ondertekening-faunus> Dierspecialist Het Natuurhuis | Waar is de huismus gebleven | Blog >