We gaan weer knallen!

hond-met-vuurwerkangst> Dierspecialist Het Natuurhuis | We gaan Knallen | Blog > Het nieuwe jaar staat weer voor de deur. Dat betekent feest met veel vuurwerk, veel geknal en kleurig flitslicht. Wij vinden dat prachtig, maar veel huisdieren weten niet wat hun overkomt. Ze hebben last van vuurwerkangst.

Het is verstandig als het baasje of bazinnetje nu al wat maatregelen neemt om de paniek op oudejaarsdag wat te beperken.

Train je huisdier vooraf

Bij honden en katten is het goed mogelijk om ze te trainen zodat ze niet of minder bang zijn voor vuurwerk. Zeker als ze nog jong zijn en nog geen jaarwisseling hebben meegemaakt. Dat gebeurt meestal met vuurwerkgeluiden die je dan vergezeld laat gaan met iets leuks of lekkers. Je kunt hiervoor een CD gebruiken met vuurwerkgeluiden. We hebben een muziekbestand met vuurwerkgeluiden voor je klaar gezet: - download vwsounds.mpeg-. Zet in het begin het volume laag en voer dit dan langzaam op terwijl je leuk aan het spelen bent met je huisdier en hem een iets lekkers geeft. Zorg ervoor dat je huisdier nooit schrikt van het hogere volume.

Je kunt ook een speciale cursus of vuurwerktraining volgen bij een hondenschool. Begin hier echter tijdig mee. In December zelf is het hier helaas te laat voor.

Een CD met knal-geluiden is natuurlijk geen volwaardige vervanger voor echt vuurwerk. Dat heeft veel meer impact. Denk maar aan de lichtflitsen en kruitdampen. Daarom moet je op oudejaarsdag nog andere maatregelen nemen.

Oudjaarsdag zelf

 • Laat je hond op tijd en extra lang uit en houdt hem aan de lijn. Ken je iemand met een hond die niet bang is voor vuurwerk, spreek dan af om samen te gaan.
 • Houdt je kat binnen en zorg dat het kattenluik dicht is en ramen en deuren gesloten zijn.
 • Zorg dat je dier gechipt en geregistreerd is. Als ze in paniek weg vluchten dan kunnen ze gemakkelijker worden terug gevonden.
 • Voer ze later dan gebruikelijk om hun aandacht op het voer te richten (hallo, ik heb honger .... ). Op de website van Prins Petfoods staan en aantal leuke spelletjes in combinatie met hun NatureCare worst.
 • Sluit de gordijnen, laat het licht aan en zorg voor rustiger geluid van de radio of TV. Dan raken ze wat minder snel geprikkeld door wat er buiten allemaal gebeurt.
 • Zorg dat je huisdier een veilig plekje op kan zoeken als hij dat wil.
 • Ga je huisdier niet overdreven troosten of aanhalen! Doe zelf zo normaal mogelijk zodat ze niet het idee krijgen dat er echt iets mis zou kunnen zijn.
 • Straf je huisdier nooit omdat het angstig is. Angst voor harde geluiden is een natuurlijke reactie en heeft te maken met overlevingsdrang.
 • Ken je dier! Weet hoe je huisdier van nature reageert op sterke prikkels en waar je aan kunt zien of het angstig begint te worden.
 • Laat je huisdier niet alleen.
 • Leg bij angstige vogels een doek over de kooi of zet ze in een donkere ruimte met de gordijnen dicht.

 • Dieren die buiten worden gehouden kun je het beste naar binnen halen in het nachthok of op stal zetten. Dek een (konijnen)hok of voliére af met een dikke deken die het geluid tegen houdt. Dek de vijver af met een fijnmazig net zodat er geen vervuilende vuurpijl of andere rommel in terecht komt.

Medicatie

Als het bovenstaande niet (voldoende) werkt, kun je ook nog gebruik maken van medicatie. Het gebruik van kalmerende medicijnen is echter niet ideaal. In sommige gevallen wordt het dier wel verdoofd, maar blijft het gehoor hetzelfde. Soms wordt het dier zelfs gevoeliger voor geluid. Dan is het dus nog steeds angstig, maar kan er niet op reageren. Overleg dan altijd met je dierenarts voor de juiste medicatie. Gebruik nooit medicijnen die je zelf een keer van je huisarts hebt gekregen!

Het Natuurhuis verkoopt een aantal produkten die kunnen helpen om je huisdier te kalmeren:

 • Royal Canin Calm Diet. Calm Diet is een normaal onderhoudsvoer verrijkt met de natuurlijke voedingsstoffen Alfa-casozepine en L-tryptofaan. Alfa-casozepine heeft een rustgevende werking zonder enige bijwerking. L-tryptofaan is een aminozuur dat een positief effect heeft op bepaalde gemoedstoestanden als onrust, angst en het slaap- en eetgedrag. Het rustgevende effect treedt op na enkele weken.
 • Sanal Relax. Sanal Relax is 100% natuurlijk en helpt kalmeren bij vuurwerk, onweer, angst, stress en wagenziekte. Daarnaast helpt Sanal Relax hyperactiviteit en overmatig blaffen voorkomen. De werkzame stof L-Tryptofaan (aminozuur) zorgt op een natuurlijke wijze voor kalmering zonder dat de hond, kat of konijn er suf van wordt. Sanal Relax is werkzaam gedurende 6 tot 8 uur. Bij vuurwerk is het aan te raden om al een paar dagen van tevoren te beginnen met het toedienen van tabletten om het beste resultaat te krijgen.
 • Adaptil verdamper. De Adaptil-verdamper voor je hond geeft het D.A.P. feromoon (Dog Appeasing Pheromone) af in de omgeving. Dit feromoon wordt door de zogende teef gedurende 3-5 dagen na de geboorte van de pups geproduceerd. Het helpt om de pups een gevoel van welzijn, vertrouwdheid en veiligheid geven. Ook bij de volwassen hond werken de geruststellende eigenschappen van het feromoon. De verdamper hang je uiterlijk 2 weken voor de jaarwisseling op in huis voor een optimaal effect.
 • Feliway verdamper. De Feliway-verdamper voor je kat geeft de zogenaamde ‘gezichtsferomonen’ af. Wanneer katten hun omgeving als geruststellend en bekend ervaren laten ze deze feromonen op meubels, de hoeken van de muur, het deurkozijn enz. achter. De verdamper hang je uiterlijk 2 weken voor de jaarwisseling op in huis voor een optimaal effect.
 • Alternatieve middelen. Er zijn ook alternatieve middelen waarvan de werking niet wetenschappelijk is aangetoond maar waarbij toch een gunstig effct te zien is bij je huisdier.
  Bach Rescue druppels Pets is een 100% natuurlijke remedie die snel verlichting geeft in situaties die spanning en stress veroorzaken. De druppels stellen het huisdier gerust en het zal zich ontspannen. Bach Rescue druppels Pets bevat net zoals de andere producten van Bach Rescue 5 bloesemtincturen van de Original Bach Flowers.
 • Thundershirt. Thundershirt is een vest met een speciaal gepatenteerd ontwerp, waarmee constant een zachte druk uitgeoefend wordt op het lichaam van je hond. Dit heeft een kalmerend effect op de meeste honden als ze nerveus, angstig of te opgewonden zijn. Het is verkrijgbaar in diverse maten.
 

ondertekening-faunus> Dierspecialist Het Natuurhuis | We gaan Knallen | Blog >