Ballon molly

Ballon Molly

Poeciliidae sphenops Balloon mix

De Ballon molly is een kweekvorm van de bekende Black molly en komt in het wild niet voor. Het is een zeer vreedzame vis die erg goed met andere vreedzame vissen te houden is. Het aquarium moet ingericht worden met veel snelgroeiende planten en drijfplanten zodat ze zich kunnen verschuilen. Het is aan te bevelen om wat zout toe te voegen. De vis is enigszins gevoelig voor schimmel. 

De oorspronkelijke Poecilia Sphenops, in de volksmond Black Molly genoemd, is al jaren een van de meest geliefde aquariumvissen. Omdat de vis geen hoge eisen stelt aan de huisvesting en de waterwaardes, is het een zeer geschikte beginnersvis.


Wetenschappelijke naam: Poeciliidae sphenops Balloon mix
Nederlandse naam: Ballon molly
Familie: Poeciliidae
Herkomst: van Mexico tot Colombia

Lengte

Tot ongeveer 6 centimeter. Mannetje tot 5 centimeter.

Geslachtsonderscheid

Het vrouwtje is wat groter dan het mannetje. Het mannetje is tevens te herkennen aan zijn geslachtsorgaan, het gonopodium. Dit orgaan zit op de plek van de anaalvin, bij het vrouwtje is deze rond, bij het mannetje is deze puntiger. Soms hebben de mannetjes ook een grotere rugvin.

Huisvesting

Mollies kunnen gehouden worden in een aquarium van minimaal 60cm lang. De soort stelt verder geen hoge eisen aan de huisvesting, maar houdt wel van veel planten en wat drijfplanten.

Karakter

Zeer vreedzame vis die geschikt is voor een gezelschapsaquarium. De Molly is ook zeer actief. Nadeel van deze vis is dat ze vrij witte stipgevoelig zijn, het is daarom raadzaam af en toe wat zeezout toe te voegen.

Waterwaardes

  • Temperatuur: 18-28
  • Ph: 7,5 – 8
  • Gh: 16 - 20

Voeding

De vis is een alleseter met een grote voorkeur voor algen. Het is een uitstekende algenvernietiger.

Kweek

De kweek is zeer eenvoudig. De soort is zeer productief. De eieren ontwikkelen in het moederlichaam en komen uit op het moment van de geboorte. De jongen zwemmen dan direct zelfstandig rond. en gaan naar het wateroppervlak op zoek naar voedsel en bescherming tussen wortels van drijfplanten. De jongen eten direct fijngewreven droogvoer.