Het konijn

Een konijn is eigenlijk geen knaagdier

Het konijn behoort tot de familie van de haasachtigen (Lagomorpha). Een konijn is dus, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, geen knaagdier. De haasachtigen hebben achter hun bovenste snijtanden nog twee kleine tandjes staan, de stifttanden. De onderste snijtanden slijten hier tegen af. Knaagdieren hebben deze extra tandjes niet. Konijnen hebben lange oren en grote, sterke achterpoten. Ze zijn snel en wendbaar. Het wilde konijn heeft een grijsbruin gekleurde vacht met een lichte buik. De onderzijde van de staart is wit.

Verschillende varianten

Er zijn ongeveer vijftig verschillende konijnenrassen. Deze onderscheiden zich onder andere door vachtkleur, vachtlengte, bouw en formaat. Er bestaan bovendien konijnen met rechtopstaande oren maar ook met hangoren. Kleine rassen, zoals bijvoorbeeld de Nederlandse hangoordwerg, wegen ongeveer één kilo. Een Vlaamse reus kan daarentegen wel acht kilo wegen. Vaak zijn de kleine konijnen wat feller en schrikachtiger dan hun grote soortgenoten.

Natuurlijk gedrag

In de natuur leven konijnen in grote groepen in grasland, duinen of heidegebieden. Ze zetten hun territorium af met keutels, plasjes en door hun kin langs voorwerpen te wrijven. In de groep is een hiërarchie aanwezig. Konijnen hebben zelfgegraven holen en gangenstelsels met meerdere uitgangen, maar brengen veel tijd boven de grond door met voedsel zoeken, rennen en spelen. Ze eten vooral in de nacht en ochtend. Midden op de dag rusten ze. Konijnen vinden het prettig om bij elkaar te liggen en elkaars vacht te verzorgen.

Huisvesting

Konijnen zijn echte groepsdieren. Ze leven niet graag alleen. Houd daarom minstens twee konijnen samen in een hok. Als je twee mannetjes neemt is de kans groot dat er vechtpartijen uitbreken wanneer ze volwassen worden. Een ongecastreerd mannetje en een vrouwtje in één hok geeft natuurlijk hele andere gevolgen: (veel) jonge konijntjes. Een mannetje en een vrouwtje is meestal toch de beste combinatie maar laat dan in elk geval het mannetje castreren. Twee vrouwtjes of gecastreerde mannetjes kunnen vaak goed samenleven zeker als ze op neutraal terrein (dus buiten het hok) rustig aan elkaar kunnen wennen en voldoende ruimte hebben. Zet echter nooit twee vreemde volwassen konijnen zomaar bij elkaar. Ze kunnen elkaar flink verwonden.
De grootte van het hok hangt af van het formaat van de konijnen en hun aantal. Twee kleine konijnen kunnen met 150 x 60 x 60 centimeter goed uit de voeten. Een konijn moet in zijn hok kunnen lopen en rechtop kunnen zitten. Konijnen kun je ook prima buiten houden. Als je konijnen buiten wilt laten leven zet ze dan voor het eerst buiten in de zomer. Als ze buiten gewend zijn ontwikkelen ze een wintervacht waarmee ze stevige vrieskou kunnen weerstaan. Zorg er wel voor dat de konijnen zich warm kunnen ingraven in bijvoorbeeld een dikke laag stro en dat het binnenhok water- en winddicht is.
Plaats het hok zo dat er geen ijskoude noordenwind in kan blazen en ook zodanig dat de konijnen 's zomers de schaduw op kunnen zoeken. Konijnen kunnen slecht tegen temperatuurschommelingen. Het is daarom niet verstandig om een buitenkonijn 's winters steeds naar binnen te halen. Het gelukkigst zijn konijnen in een buitenhok waar ze vrije uitloop hebben of in een binnenhok waar ze dagelijks ook een paar uur uit mogen. Laat een konijn echter nooit zonder toezicht los in huis. Elektriciteitskabels leveren gevaar op. Je kunt jouw konijn echt niet afleren eraan te knagen! Werk ze dus weg in kabelgoten bijvoorbeeld. Zorg in de buitenren voor een ondergrond van bijvoorbeeld deels tegels, deels zand of gras en breng een eind onder de grond een laag gaas aan om te voorkomen dat het konijn zich een weg naar de vrijheid graaft. Zorg er ook voor dat er geen katten of roofvogels van bovenaf in de ren kunnen komen! Als het hok binnen staat mag het niet op de tocht, bij een verwarmingsbron of in de zon staan.
 

  Snapshot

Konijnen zijn actieve, slimme dieren die samen met een soortgenoot gehouden moeten worden. Het is ontzettend leuk om te zien hoe de dieren bij elkaar liggen, samen rondrennen of elkaar wassen. Veel konijnen vinden het fijn om geaaid te worden, hoewel ze daarbij graag met vier poten op de grond blijven staan. Geef je konijnen de ruimte: om gezond te blijven hebben ze, naast de juiste voeding, ook veel beweging nodig!
wikipedia-logo> Dierspecialist Het Natuurhuis | Het konijn | Huisdieren > Huisdier, Konijn
Het konijn op Wikipedia

 

  Downloads

 Download de huisdierbijsluiter over het konijn


 Download de huisdierbijsluiter 'Houd je konijn gezond'

 
konijnenkooi-rounded> Dierspecialist Het Natuurhuis | Het konijn | Huisdieren > Huisdier, KonijnAls bodembedekker in het binnenhok is een laag kranten met daarop stro of hooi geschikt. Je kunt ook een onderlaag van bodemmateriaal op basis van maïs of hennep gebruiken. Zaagsel is ongeschikt. Dit is vaak stoffig en er zit naaldhout in waaruit giftige dampen kunnen ontstaan. Konijnen zijn heel schone dieren, ze doen hun behoefte het liefst in een vaste hoek van hun verblijf. In de hoek die jouw konijn als toilet kiest kunt je wat extra kranten of kattenbakvulling op de bodem leggen. Je kunt ook een toiletbak neerzetten. Bijvoorbeeld een speciale hoekbak, een afwasteil of de onderkant van een kattenbak. Hierin kun je bodemmateriaal leggen zoals kattenbakkorrels of materiaal op basis van hennepvezel afgedekt met hooi. Als je de keutels van de konijnen hier steeds in legt kun je de konijnen vaak leren om deze bak als toilet te gebruiken. Dit kan zowel buitenshuis als binnenshuis. Gebruik nooit klompvormende kattenbakvulling. Dit kan verstopping veroorzaken als het wordt opgegeten. Pas ook op dat de korrels niet scherp zijn. Dit kan de poten beschadigen.

Verzorgen en hanteren

Veel konijnen vinden het fijn om geaaid te worden maar ze worden meestal liever niet opgetild. Als je een konijn wilt optillen doe dat dan door één hand onder zijn lichaam te schuiven en met de andere hand zo veel mogelijk vel op de schouderbladen (dus niet in zijn nek!) te pakken. Gebruik je onderste hand ter ondersteuning. Schuif deze onder het achterwerk en druk het dier zachtjes tegen je aan. Til een konijn nooit op aan zijn oren of alleen aan zijn nekvel. Zorg ervoor dat het konijn niet kan spartelen. Zijn achterpoten zijn zo sterk dat hij daardoor zijn eigen rug kan breken!

Kortharige konijnen moeten vooral tijdens de ruiperioden regelmatig gekamd worden. Omdat de vacht van langharige konijnen gemakkelijk gaat klitten is het verstandig hen ook als ze niet ruien dagelijks te kammen. Houd er rekening mee dat de huid van konijnen gevoelig is. Het trekken aan klitten is uit den boze. Bij dierenspeciaalzaak Het Natuurhuis zijn borstels te koop die geschikt zijn om de tere konijnenvacht mee te borstelen. Ook moet je controleren of de nagels niet te lang worden en ze knippen als dat nodig is. Pas dan op dat je niet in het ‘leven’ knipt, het deel waar bloedvaten en zenuwen doorheen lopen. Bij witte nagels kun je dit door de nagel heen zien schijnen. Bij donkere nagels is dit lastiger. Laat het dan eventueel door een dierenarts voordoen.

Maak het hok regelmatig schoon. Als het gaat stinken ben je echt te laat! Ververs liefst dagelijks de bodembedekking in de toilethoek. Ververs elke dag het drinkwater en maak regelmatig het drinkflesje en de voerbakjes schoon.

Voeding

Een konijn is een planteneter en heeft behoefte aan heel veel vezels. Die zitten vooral in ruwvoer zoals hooi en stro. Geef jouw konijn daarom elke dag onbeperkt hooi. Ook gras en groenten bevatten vezels maar wen jouw konijn hier langzaam aan om diarree te voorkomen. Niet elke groente is geschikt. Van gasvormende groenten zoals kolen, prei en dergelijke kan je konijn erg ziek worden. Fruit en droog brood zijn weliswaar lekker maar ook dikmakers. Het gezondst is het om naast hooi ook hardvoer te geven. Bij dierenspeciaalzaak Het Natuurhuis zijn biks (brokjes) en gemengd konijnenvoer te koop. Een groot voordeel van biks is dat het konijn alle voedingsstoffen binnenkrijgt in de juiste verhouding. Houd wel in gedachten dat hooi het hoofdvoedsel moet zijn. Geef een volwassen konijn niet meer dan 20 tot 40 gram brokjes per kilo lichaamsgewicht per dag zodat jouw konijn niet te dik wordt. Een actief buitenkonijn heeft meer voer nodig dan een rustig binnenkonijn. Weeg je konijn eventueel regelmatig om zijn gewicht bij te houden.

Konijnen eten een deel van hun keutels (de zogenaamde blindedarmkeutels) direct uit de anus op. In deze ontlasting zitten onmisbare voedingsstoffen. Vindt je deze zachte, glimmende trosjes keutels vaak terug in het hok dan is de kans groot dat je konijn teveel voer krijgt. Konijnen vinden het lekker om op takken te knagen, bijvoorbeeld van wilgen. Dit geeft ze wat te doen, het is goed voor de tanden en het levert extra vezels op.
Een konijn moet onbeperkt vers water kunnen drinken. Je kunt dit in een drinkflesje of in een stevige stenen bak geven.

 

Het konijn punt voor punt

 • Van nature: groepsdier, dus liever niet alleen houden. Heeft aandacht en beweging nodig.
 • Huisvesting: in een ruim hok met uitloop, binnen of buiten.
 • Knuffel- of kijkdier: beide, mits met beleid en onder toezicht van een volwassene.
 • Voeding: veel hooi aangevuld met konijnenvoer en onbeperkt water.
 • Leeftijd: wordt gemiddeld acht jaar oud.
 • Kosten aanschaf en verzorging: laag tot gemiddeld.

Dierenspeciaalzaak Het Natuurhuis verkoopt diverse soorten konijntjes en alles wat je voor een goede verzorging van de dieren nodig hebt. Zoals hokken en kooien, bodembedekkers, voer- en drinkbakken en flesjes, diverse soorten voer en vitaminen, speeltjes en verzorgingsartikelen. Kom maar eens bij ons kijken als je een lief konijntje wilt aanschaffen. En neem dan niet één konijn, maar minstens twee en geef ze een ruim verblijf zodat ze kunnen rennen en spelen. Lees de 10 tips bij het kiezen van een konijn.

 • Vraag: Worden de konijntjes wel tam als je er meer dan een neemt?
 • Antwoord: Ja! twee konijnen worden net zo tam en gezellig. Een konijn alleen kan eenzaam, saai, knorrig en bijterig wordem omdat hij zich niet prettig voelt. Twee konijnen die samen kunnen spelen en knuffelen blijven hun leven lang leuk om naar te kijken!
 • Vraag: Is twee konijnen houden niet duurder en hebben ze niet meer ruimte nodig?
 • Antwoord: Dat is natuurlijk zo. Maar twee konijnen zijn niet 2 keer zo duur als één konijn. De kosten voor het houden van een konijn (voer, vaccinaties) worden helaas nogal eens onderschat. Zorg dat dit van tevoren duidelijk is. Lees de folder!
 • Vraag: Kun je zo maar twee konijntjes bij elkaar zetten?
 • Antwoord: Nee, dat gaat niet. Twee mannetjes gaan op den duur altijd vechten. Ook tussen twee vrouwtjes gaat het niet altijd goed. Het beste is om een mannetje en een vrouwtje te houden. Het mannetje kan gecastreerd worden als het ongeveer 4 maanden oud is en je geen nestjes wilt. Neem hiervoor tijdig contact op met je dierenarts. Laat de konijnen eerst rustig aan elkaar wennen voordat je ze bij elkaar zet.