Jouw hond

De aanschaf van een hond

Vooropgesteld: De aanschaf van een huisdier mag nooit uit een impuls komen. Het dier is immers voor zijn gezondheid en welbevinden afhankelijk van zijn baasje. Maar uiteindelijk is het dan toch zover. Je bent de blijde eigenaar van een hond. Voor de aanschaf heb je je goed georiënteerd welke hond het best bij je past: een echte rashond of (misschien nog wel beter) toch maar een kruising uit het asiel. Je hebt het internet geraadpleegd, navraag gedaan bij een (ras)hondenvereniging en je goed laten voorlichten bij het asiel. En dan is het zover, de beste vriend van de mens maakt voor de komende tien tot vijftien jaren deel uit van jouw huishouden

Waar let je op bij de aanschaf van een hond?

Een maatje om heerlijk mee te wandelen. Een vrolijk speelkameraadje voor het gezin. Een trouwe vriend. Of een alerte bewaker. Welke hond wil jij? Met deze vraag begint de zoektocht naar de juiste hond. De aanschaf van een hond moet namelijk een weloverwogen keuze zijn. Geen impuls, want het is een grote verantwoordelijkheid en daarnaast kost de verzorging van een hond veel tijd, energie en geld.

Foute fokkers

De malafide handel in puppy’s is zeer lucratief. Geschat wordt dat jaarlijks tienduizenden puppy’s in Nederland worden geïmporteerd. Op internet wemelt het van de aanbiedingen. Allerlei rassen en kruisingen, de één nog schattiger dan de ander. Natuurlijk zijn ze allemaal ‘zorgvuldig gefokt’, ‘in huis opgegroeid’ en krijgt men ‘garantie’. Regelmatig gaan achter dergelijke advertenties broodfokkers en malafide handelaren schuil. Helaas is het voor de consument moeilijk om het onderscheid te kunnen maken tussen fokkers die te goeder trouw zijn en de malafide fokkers. Gebruik daarom de Puppychecklist van het LICG als je een puppy wilt kopen.

 

Verzorging

Voor zijn verzorging is de hond vrijwel helemaal aangewezen op zijn baasje. Hij heeft bijvoorbeeld beweging nodig. Hoeveel beweging een hond nodig heeft is afhankelijk van zijn ras en leeftijd. Iedere hond moet minstens drie keer per dag worden uitgelaten. Minstens één keer moet dat een langere wandeling zijn van minimaal een half uur. Jonge honden die nog in de groei zijn mogen niet te veel belast worden. Lange wandelingen en langs de fiets laten lopen kun je beter uitstellen tot ze ongeveer één jaar oud zijn. De hond moet worden opgevoed en verzorgd. Je moet ook zijn vacht wassen en borstelen, zijn gebit controleren en in de gaten houden of zijn nagels niet te lang worden. Als hij ziek wordt, brengt zijn baasje hem naar de dierenarts. Dierenspeciaalzaak Het Natuurhuis heeft de juiste producten voor jouw hond; van voerbak tot mand, van shampoo tot vijl. Bij dierenspeciaalzaak Het Natuurhuis vindt elk baasje alles wat voor een goede verzorging van zijn hond nodig is.
jouw-hond-winkel> Dierspecialist Het Natuurhuis | Jouw hond | Huisdieren > Huisdier, Kat, Hond

Haal de volgende zaken zeker in huis voordat de hond komt:

  • Voerbak + drinkbak
  • Voer
  • Halsband + riem
  • Mand
  • Borstel of kam
 

  Snapshot

Honden zijn enorm populaire huisdieren die hun eigenaar gezelschap, structuur en veel plezier kunnen bieden. Er bestaan heel veel verschillende rassen met elk een eigen karakter, en niet elk ras past bij elke eigenaar en situatie. Wie een hond wil nemen, moet zich dan ook vooraf goed oriënteren om ervoor te zorgen dat er een succesvolle combinatie ontstaat.
wikipedia-logo> Dierspecialist Het Natuurhuis | Jouw hond | Huisdieren > Huisdier, Kat, Hond
De hond op Wikipedia
 

  Downloads

 Download de huisdierbijsluiter over de Hond


 Download de folder 'Houd je hond gezond'


 Download de folder 'Gebitsverzorging bij hond en kat'


 Download de folder 'Overgewicht bij dieren'

Chippen en registreren

Laat je hond chippen en registeren. Zo kan hij gemakkelijk worden opgespoord wanneer je hond onverhoopt in het asiel of op straat terecht komt. De meest recent ingevoerde wijze van identificatie is het inbrengen van een microchip. Deze chip, zo groot als een rijstkorrel, wordt met een injectienaald onder de huid ingebracht en bevat een uniek registratienummer. Honden die vanaf 2012 worden geboren, moeten verplicht gechipt en geregistreerd worden. Dit is een maatregel van de Rijksoverheid. Meer info op de website chipjedier.

Hond & Kind

Jaarlijks worden er ongeveer 150.000 Nederlanders door een hond gebeten. Kinderen zijn vaker het slachtoffer dan volwassenen en worden vooral gebeten in het gezicht. Kinderen en honden kunnen heel goed samengaan als dit goed begeleid wordt. Daarbij stelt elke combinatie van kind en hond zijn eigen voorwaarden om het contact op een veilige manier te laten verlopen. Een belangrijke factor die bepaalt hoe deze voorwaarden eruit zien en op welke manier kind en hond met elkaar omgaan is de levensfase waarin zowel kind als hond zich bevinden. Daarnaast is het, zeker bij kinderen tot ongeveer twaalf jaar oud, verstandig om een aantal basisregels te hanteren in de omgang tussen jouw hond en je kind. Deze zorgen ervoor dat misverstanden en gevaarlijke situaties voorkomen worden.

Tien gouden regels

Elke hond kan bijten, hoe kindvriendelijk hij ook is. Als jouw kind op een verkeerde manier met de hond omgaat en jij dit niet in de gaten houdt, dan kan het fout gaan. Om dat te voorkomen is het belangrijk om het kind te leren wat er wel en juist niet kan in de omgang met honden. Dat geldt ook als je thuis geen hond hebt, want honden komt je kind overal tegen. Een goede basis voor een veilige omgang met honden zijn de Tien Gouden Regels.

Meer info over Kat en Hond

Op de website van Royal Canin staat een handige Pet Advisor met veel adviezen en een keuze-hulp bij de aanschaf van een hond of kat. Ook de medewerkers van Het Natuurhuis kunnen je goed adviseren bij de verzorging van jouw kat en hond. Uiteraard kunt je bij dierenspeciaalzaak Het Natuurhuis verder alles krijgen wat je kat en hond nodig hebben! Wij zijn een Royal Canin Expert Shop. De speciale gezondheidsvoeding van Royal Canin voor jouw kat of hond is bij ons verkrijgbaar.