Jouw kat

De aanschaf van een kat

Laat je bij de aanschaf van een kitten niet verleiden door een impuls. Ook al wordt vaak beweerd dat een kat veel meer "op zichzelf is" dan een hond, toch heeft ook een kat (en zeker een kitten) aandacht en verzorging nodig.

Waar let je op bij de aanschaf van een kat?

De aanschaf van een huisdier moet echt een bewuste keus zijn. Een kat kan bijvoorbeeld - in uitzonderlijke gevallen - wel 30 jaar worden. Dat betekent een lange verbintenis, oftewel een langdurige zorgverantwoordelijkheid. Denk daarom goed na en let bij de aanschaf meer op de gezondheid van de kat en op het karakter, dan alleen op het uiterlijk.

Verder moeten de volgende zaken in huis gehaald worden:

  • Kattenbak + vulling
  • Voerbak + drinkbak
  • Voer
  • Krabpaal of –plank
  • Borstel of kam

 jouw-kat-winkel> Dierspecialist Het Natuurhuis | Jouw kat | Huisdieren > Huisdier, Kat, Hond

Raskat

In het asiel kun je kiezen uit verschillende soorten katten. Wil je een raskat? Ga dan naar een geregistreerde cattery (fokker). Daarvan weet je zeker dat ze fokken met gezonde dieren en dat het welzijn van de dieren boven alles staat.

Kitten

Katten in het asiel zijn vaak al 'volwassen', al zitten er in het voorjaar ook veel kittens. Het kan dus een keus zijn om voor kittens te gaan, maar houd dan het volgende advies goed in gedachten: neem kittens minstens per twee en het liefst uit hetzelfde nest. Dat is niet alleen dubbel genieten, het voorkomt ook veel voorkomende gedragsproblemen. Katten zijn sociale dieren en contact met soortgenoten is voor hen net zo belangrijk als voor ons.

Past de kat bij mij?

Denk bij de aanschaf van een kat ook na over een goede match. Welke kat past bij bijvoorbeeld bij jouw levensstijl en bij jezelf? Wanneer de kittens zijn geboren op een boerderij zijn ze gewend aan ruimte en vrijheid. Zijn de kittens in een gezinssituatie geboren dan weten ze al beter om te gaan met kinderen. Verder heeft een actieve kat veel ruimte nodig, zowel binnen als buiten. Heb je die mogelijkheid? Een ontspannen kat zit beter in zijn vel en een goede socialisatie van kittens voorkomt gedragsproblemen.

Kan een kat alleen zijn?

Als jouw kat vrij naar buiten kan, kun je hem alleen houden. Hij kan buiten immers sociaal contact met andere katten hebben. Dat geldt niet voor opgroeiende kittens. Zij hebben behoefte aan een rolmodel, zodat ze als kat opgevoed kunnen worden.

 

  SnapshotKatten zijn in Nederland ontzettend populair als huisdier. Het zijn echte gezelschapsdieren die in allerlei soorten en maten voorkomen. Ze bieden veel gezelligheid en het houden van katten kan een positieve invloed hebben op de gezondheid van de mens. Een goede opvoeding is heel belangrijk, omdat dat er voor zorgt dat een kat sociaal leert omgaan met nieuwe situaties, andere mensen en andere dieren.
wikipedia-logo> Dierspecialist Het Natuurhuis | Jouw kat | Huisdieren > Huisdier, Kat, Hond
De kat op Wikipedia

 

  Downloads

 Download de huisdierbijsluiter over de Kat


 Download de folder 'Houd je kat gezond'


 Download de folder 'Gebitsverzorging bij hond en kat'


 Download de folder 'Overgewicht bij dieren'

 

Is het zielig om een kat binnen te houden?

Als een kat geen gezelschap heeft van een soortgenoot en je weinig tijd hebt voor activiteiten, dan is het zielig voor de kat om hem alleen maar binnen te houden. Vooral binnenkatten moeten actief en fit blijven. Je kunt ze stimuleren met verschillende spelletjes en door hun eten op een spannende manier aan te bieden, bijvoorbeeld met speciale voerpuzzels voor de kat.

Aandacht

Een kat heeft net als een mens aandacht nodig. Veel katten vinden het saai om de hele dag alleen binnen te zitten. Aaien, daar genieten katten van. En de meesten zijn ook dol op spelletjes met bijvoorbeeld een balletje of een stukje touw. Ook een maatje om mee te spelen vinden ze fijn. Katten leven graag samen met hun familieleden en nestgenootjes.

 

Verzorging

De kattenbak

De kattenbak moet je elke dag verschonen. Katten houden net als mensen van een schoon 'toilet'. En een kat heeft echt een veel betere neus dan wij. Wist je trouwens dat je om onzindelijkheid te voorkomen eigenlijk voor elke kat twee kattenbakken nodig hebt? Een kat poept en plast van nature namelijk niet op dezelfde plek. Dat geldt ook voor eten en drinken.

Borstelen

De vacht moet regelmatig worden geborsteld. Heb je een langharige kat, dan moet dit vaker gebeuren dan bij een kortharige soort. Kammen en borstelen van de vacht moet je een kat voorzichtig aanleren. Hiermee voorkom je als je kat oud of ziek wordt pijnlijke klitten in de vacht.

Gebitsverzorging

Ook het gebit verdient aandacht, zeker als de kat uit zijn bek stinkt. Goede voeding voorkomt dit overigens. Verzorg liefst dagelijks het gebit van je kat. Je kunt daarmee het best beginnen als je kat nog klein is, want dan raakt hij eraan gewend. Er zijn verschillende manieren om het gebit van een kat goed te verzorgen Zo zijn er speciale tandenborstels en tandpasta met kipsmaak verkrijgbaar.

Nagels knippen

Worden de nagels te lang, dan moet je ze knippen met een speciale tang. Dit is echter niet altijd een eenvoudige klus. Heb je dit nog nooit gedaan, vraag dan advies bij bijv. een dierenarts of bij Het Natuurhuis. Door te zorgen voor een goede krabpaal wordt overigens vaak voorkomen dat de nagels moeten worden geknipt.

Oren

Soms moeten de oren worden gereinigd.

Jaarlijkse APK

Een kat laat van nature niet merken dat hij ziek is. Een jaarlijkse APK (Algemene Poezen Keuring) helpt de kat in goede conditie te houden. Daarvoor kun je terecht bij een dierenarts. Er zijn dierenartsen die zich hebben verdiept in kattengeneeskunde. Tip: jong geleerd is oud gedaan: Train je kitten al op de reismand en het bezoek aan de dierenarts.

Stress en vlooien

Als een kat vecht met andere katten kan hij stress krijgen of zelfs besmettelijke virussen oplopen. Heeft hij een flinke haal opgelopen bij een vechtpartij, laat de dierenarts er dan even naar kijken. Katten zijn een magneet voor vlooien. Ze nestelen zich maar wat graag in de warme vacht. Geef je kat daarom een vlooienband.

Castratie

Met tijdige castratie is probleemgedrag zoals sproeien te voorkomen. Zorg ervoor dat castratie wel voor de eerste hormonale ontwikkelingen wordt gedaan: binnen vijf maanden na zijn geboorte. Zowel bij de poes als bij de kater heet het castratie.

Chippen en registreren

Het chippen van katten is in Nederland niet verplicht. Toch is het belangrijk om je kat te laten chippen en registreren, ook als je een binnenkat hebt. Elk jaar komen veel katten in het asiel terecht. Vaak gaat dat om katten die zwervend zijn aangetroffen. Slechts 14% van die zwerfkatten kunnen door de Dierenbescherming met hun eigenaar worden herenigd! Voorkom dat je jouw kat op zo’n manier verliest: laat hem of haar chippen, registreer het chipnummer en je gegevens bij een databank en zorg ervoor dat je die registratie ook aanpast als er iets wijzigt.

Kattenboeken

Wil jij het perfecte baasje worden? Lees en leer dan over de kat en zijn gedrag. In elke boekwinkel en bibliotheek zijn boeken te krijgen, die je meer kunnen vertellen over je harige huisgenootje. Hoe meer jij begrijpt van het gedrag van een kat, hoe meer plezier je aan jouw huisdier zult beleven.

Meer info over Kat en Hond

Op de website van Royal Canin staat een handige Pet Advisor met veel adviezen en een keuze-hulp bij de aanschaf van een hond of kat. Ook de medewerkers van Het Natuurhuis kunnen je goed adviseren bij de verzorging van jouw kat en hond. Uiteraard kunt je bij dierenspeciaalzaak Het Natuurhuis verder alles krijgen wat je kat en hond nodig hebben! Wij zijn een Royal Canin Expert Shop. De speciale gezondheidsvoeding van Royal Canin voor jouw kat of hond is bij ons verkrijgbaar.