Knaagdieren

Knaagdieren kun je lekker knuffelen

Zoek je een klein huisdier om mee te knuffelen? De aanschaf van een knaagdier ligt dan voor de hand. Met hun zachte vacht en kraaloogjes zien ze er schattig en aaibaar uit. Bovendien nemen ze niet veel ruimte in beslag en zijn ze relatief makkelijk te verzorgen. Vergeet echter niet dat ook de verzorging van een klein huisdier tijd en geld kost. Kies je toch voor een knaagdier als huisdier, maak dan van tevoren goede afspraken over de verzorging: wie is verantwoordelijk voor eten kopen, eten geven, de kooi schoonmaken én natuurlijk aandacht geven. Er zijn verschillende knaagdieren die je als huisdier kunt houden. Allemaal hebben ze een specifieke verzorging nodig.

 

Knaagdieren verzorgen

Voor alle knaagdieren kun je eenzelfde bodembedekking gebruiken die goed moet absorberen. Meestal wordt hier zaagsel voor gebruikt. Koop dit bij dierenspeciaalzaak Het Natuurhuis, dan weet je zeker dat het niet afkomstig is van hout dat een chemische behandeling heeft ondergaan en het de ogen en de neus niet irriteert. Houtkrullen kunnen eveneens worden gebruikt. Die blijven niet zo snel kleven aan het voer. Ook hooi is een mogelijkheid mits het vrij van schimmel is. Er zijn ook nieuwe korrelmaterialen verkrijgbaar die niet zo veel stof veroorzaken.
Etensbakken en drinkwaterbakken moeten stevig en zwaar zijn, zodat ze niet omver worden gerend. Ze moeten ook gemakkelijk kunnen worden schoongemaakt. Knaagdieren hebben elke dag vers water nodig. Het beste is om een drinkflesje te gebruiken. Er zijn speciale flessen met een metalen tuit verkrijgbaar die stevig aan de buitenkant van de kooi worden bevestigd. Waterbakjes die in het hok staan worden vaak volgegooid met zaagsel of voer. Bovendien kunnen jonge hamsters in de waterbak vallen en verdrinken als er niet op tijd uit kunnen klimmen. Let op dat er geen algen in de drinkfles ontstaan. Hier kan je knaagdier namelijk ziek van worden. Cavia's hebben de gewoonte om met een bek vol voer te drinken. Hierdoor kan de drinkfles vuil worden en verstopt raken. Algen en vuil kun je gemakkelijk verwijderen met een speciale flessenborstel verkrijgbaar bij dierenspeciaalzaak Het Natuurhuis. Ook zijn er speciale hoesjes te koop die om de fles heen kunnen. Ze voorkomen algvorming.
Kleine knaagdieren beleven veel plezier aan speeltjes. Hou zoveel mogelijk rekening met de natuurlijke behoeften van het dier. Dieren die van nature klimmen, moeten kunnen klimmen. Dieren die van nature holen graven, hebben een dikke laag bodembedekking nodig. Het geven van de nodige afleiding hoeft helemaal niet moeilijk te zijn of veel geld te kosten. Bij dierenspeciaalzaak Het Natuurhuis zijn verschillende speeltjes verkrijgbaar. Maar ook met bijvoorbeeld het verstoppen van voedsel kun je jouw knaagdier prima bezig houden.
Je kunt jouw knaagdier (meestal een konijn) ook buiten in een schuur of tuinhuisje houden. Zorg er dan voor dat de temperatuur 's zomers in de felle zon niet te hoog oploopt. Ook moet er gezorgd worden voor een goede ventilatie. Knaagdieren kunnen sterven aan een zonnesteek! Zorg er ook voor dat er geen katten bij de kooi kunnen komen. Knaagdieren kunnen hier zo bang van worden dat ze overlijden.
Knaagdieren heten niet voor niets zo. Ze hebben graag een stuk vers hout waar ze de bast van af kunnen knagen. Een alternatief hiervoor zijn de knaagblokjes die je bij dierenspeciaalzaak Het Natuurhuis kunt kopen.
Het voeren van de knaagdieren is gemakkelijk. Ze eten veel soorten zaden, groenvoer en fruit. Bij dierenspeciaalzaak Het Natuurhuis kun je voor elk soort knaagdier speciaal samengesteld voer kopen. Zorg er wel voor dat het voer droog wordt bewaard. Als je groenvoer geeft, zorg er dan voor dat er geen (onkruid)bestrijdingsmiddelen op zitten door het goed te wassen. Soms moeten de dieren wennen aan groenvoer. Geef dan in het begin slechts kleine beetjes anders krijgt het dier diarree. Diarree is met name bij konijnen zeer gevaarlijk want ze kunnen snel uitdrogen. Konijnen eten overigens hun eigen keutels op omdat hierin belangrijke voedingsstoffen zitten. Als een konijn diarree heeft, krijgt hij deze voedingsstoffen niet binnen. Meer dan drie dagen diarree kan al fataal zijn voor een konijn. Ga daarom meteen naar de dierenarts. Voor de noodzakelijke vitaminen en mineralen kunt je een speciale likblok in de kooi bevestigen. Zorg uiteraard altijd voor schoon, vers drinkwater ook al hebben ze hier vaak maar weinig van nodig. En ook bij knaagdieren geldt: zorg altijd voor een schoon hok om ziektes te voorkomen!
cavia-rounded> Dierspecialist Het Natuurhuis | Knaagdieren | Huisdieren > Huisdier, Knaagdieren
 

  Snapshot

In Nederland worden allerlei soorten knaagdieren gehouden. Bekende soorten, zoals de cavia en de hamster, maar ook onbekendere soorten zoals de stekelmuis en de steppelemming. Knaagdieren hebben op veel mensen een aantrekkingskracht vanwege hun vaak knuffelbare uiterlijk, en zijn ook bij kinderen erg populair. Ook hun gedrag is interessant en bovendien kunnen verschillende soorten goed tam worden waardoor men echt contact met de dieren kan maken en een band kan opbouwen.
wikipedia-logo> Dierspecialist Het Natuurhuis | Knaagdieren | Huisdieren > Huisdier, Knaagdieren
Knaagdieren op Wikipedia

 

  Downloads

 Download de huisdierbijsluiter over de Cavia


 Download de huisdierbijsluiter over de Hamster


 Download de huisdierbijsluiter over het Konijn


 Download de folder 'Houd je konijn gezond'

 

Hoe verzorg je een cavia

Cavia’s zijn gezellige knaagdieren die goed tam kunnen worden en zelden bijten. Hun verzorging is niet moeilijk. Wel is het belangrijk om te zorgen voor de juiste voeding en voldoende knaagmateriaal. Waar moet je op letten bij de verzorging van een cavia? Hieronder een aantal tips:

 • Trek je hand niet terug als de cavia er een beetje aan knabbelt. Hij kan van schrik bijten.
 • Maak het hok minimaal één keer per week schoon. Was het hok grondig met warm water en breng een dikke laag schone bodembedekking aan. Geef extra hooi waar je cavia zich in kan verschuilen.
 • Zet de kooi op een tochtvrije plaats.
 • Haal overgebleven groenvoer en fruit uit de kooi. Het kan gaan rotten.
 • Een cavia moet altijd iets hebben om op te knagen. De voortanden blijven doorgroeien en door het knagen slijten ze af. Anders worden de tanden te lang en krijgt de cavia moeite met eten.
 • Vitamine C is van levensbelang voor je cavia. Zorg dat hij elke dag voldoende binnenkrijgt.
 • Geef je cavia’s eens witlof, andijvie of paardenbloembladeren. Hier zijn ze gek op.
 • Houd rekening met bestrijdingsmiddelen. Was groente, fruit en veldkruiden daarom goed.
 • Hooi is een onmisbaar onderdeel in het cavia menu. Het mag onbeperkt gegeven worden.
 • Gebruik een zware voerbak die niet om kan vallen.
 • Als een cavia slecht eet en kwijlt, controleer dan zijn gebit.
 • Ga meteen naar de dierenarts als je dier ziek of verkouden is. Zieke cavia’s kunnen snel doodgaan.
 • Houdt er dan rekening mee dat cavia's in de vrije natuur in groepen leven. Een cavia alleen heeft dus veel persoonlijke aandacht nodig. Heb je daar niet de tijd voor, koop dan liever een cavia erbij. Een hamster daarentegen heeft vaak voldoende aan een paar speeltjes in zijn kooi.

Hoe verzorg je een konijn?

Konijnen zijn er in vele soorten en maten, van dwergkonijn tot vlaamse reus. Er zijn konijnen met kort haar en angora-konijnen die je elke dag moet borstelen. Een konijn moet overal languit kunnen liggen, dus ook langs de korte kant van het hok. Houdt daar dus rekening mee als je een behuizing uitzoekt voor je nieuwe huisdier. Hoe meer konijnen hoe groter het hok. Hoe groter het hok hoe beter! Hieronder staan een aantal tips die je helpen bij de verzorging van jouw konijn:

 • Trek je hand niet terug als je konijn er een beetje aan knabbelt. Hij kan van schrik bijten.
 • Konijnen kunnen verschillende commando’s aanleren. Leer je konijn luisteren naar zijn naam.
 • Maak elke week het hok schoon. Een konijn poept en plast vaak op dezelfde plek. Bij dierenspeciaalzaak Het Natuurhuis kun je een konijntoilet kopen. Dit is een kunststof bak die past in de hoek van het hok. Als je die bak twee of drie keer per week verschoont, blijft het hok schoner. Zo spaar je ook bodembedekking uit.
 • Haal overgebleven groenvoer en fruit uit de kooi. Het kan gaan rotten.
 • Zet het konijnenverblijf nooit in de volle zon.
 • Pas goed op voor tocht. Konijnen worden snel verkouden en dit is heel gevaarlijk voor ze.
 • Ga meteen naar de dierenarts als je konijn ziek of verkouden is. Zieke konijnen kunnen snel doodgaan.
 • Konijnen hebben een hekel aan lawaai en harde geluiden. Zet de kooi dus niet naast de tv of de audio-boxen.
 • Maak een ren in de tuin als je er ruimte voor hebt. Betegel een deel van de ren, dan slijten de nagels mooi af.
 • Als je het konijn los wilt laten lopen denk dat aan zijn veiligheid. Vooral elektriciteitskabels zijn erg gevaarlijk.
 • Laat je konijn niet aan tuin- en kamerplanten knagen. Die kunnen giftig zijn.
 • Laat je konijn vóór etenstijd loslopen, je kunt hem dan met voer weer bij je lokken.
 • Geef je konijn eens distels of paardenbloembladeren. Hier is hij gek op.
 • Houd rekening met bestrijdingsmiddelen. Was groente, fruit en veldkruiden goed.
 • Let op de keuteltjes van het konijn dat je koopt. Daaraan kun je een gezond dier herkennen. De keuteltjes mogen niet zacht zijn.

Een veelvoorkomend probleem bij konijnen zijn de zogenoemde 'olifantstanden'. Dit is een afwijkende groei van de snijtanden van het konijn. Als konijnen niet voldoende te knagen hebben, krijgen ze zeer lange tanden.
Wat merk je dan aan een konijn?

 • 1 Zijn tanden groeien niet helemaal recht naar beneden, maar naar binnen.
 • 2 Het konijn kan zijn bek niet goed meer dichtdoen.

Wat kun je doen om dit te voorkomen?

 • 1 Zorg ervoor dat het konijn altijd voldoende kan knagen. Dan slijten de tanden vanzelf.
 • 2 Zijn ze toch te lang geworden, dan kun je ze bij de dierenarts laten vijlen of knippen. Knippen is echter niet zonder risico! Tanden kunnen splijten of barsten, waardoor ontstekingen ontstaan.
 

Tien tips voor het goed voeren van je konijn:

 1. 1 Een konijn kan niet zelf bepalen hoeveel hij moet eten en wat hij moet eten. Hij kan niet of nauwelijks giftige stoffen onderscheiden en kan zich snel moddervet eten.
 2. 2 Afwisseling in zijn menu is daarom heel belangrijk. Zo krijgt je konijn allerlei voedingsstoffen binnen.
 3. 3 Net als een mens wil ook een konijn regelmatig eten. Het liefst twee keer per dag: ’s morgens droogvoer en ’s middags groenvoer.
 4. 4 Was al het groenvoer en laat het uitlekken.
 5. 5 Is het groenvoer of het fruit na een half uur niet opgegeten? Haal het dan uit de kooi, anders kan het gaan schimmelen en de kooi vervuilen.
 6. 6 Pluk nooit groenvoer langs de kant van een weg waar het druk is of veel honden worden uitgelaten.
 7. 7 Denk om mogelijk landbouwgif.
 8. 8 Geef nooit gekookt groenvoer.
 9. 9 Maak geen plotselinge omschakelingen in het menu.
 10. 10 Goede voeding bestaat naast droogvoer uit hooi, water en iets te knagen. Zo blijft je konijn gezond!
 

Hoe verzorg je een hamster?

Let goed op welk soort hamster je aanschaft: is het een groepsdier of een solitair dier? Sommige soorten kwijnen weg als ze alleen moeten leven. Anderen krijgen juist ruzie als ze hun territorium moeten delen.

 • Jonge (solitaire) hamsters kunnen tot ongeveer 12 weken bij elkaar blijven, daarna moeten ze gescheiden worden.
 • Geef je hamster speciaal hamstervoer. Daar zitten ook voldoende dierlijke eiwitten in.
 • Gebruik een zware voerbak die niet om kan vallen.
 • Zorg altijd voor een drinkflesje met vers water.
 • Geef je hamsters een stuk hout of een wilgentak om aan te knagen. Er zijn ook speciale knaagstenen te krijgen bij Faunaland.
 • Haal overgebleven en gehamsterd groenvoer en fruit uit de kooi. Het kan gaan rotten.
 • Een hamster klimt graag en is gek op een klimtouw dat aan de deksel van zijn kooi hangt. Let wel goed op dat de kooi goed is afgesloten, want hamsters zijn slimme ontsnappers. Als je een plastic deksel hebt, let dan goed op dat ze die niet kapot knagen.
 • Zet de tredmolen af en toe in de kooi. De hamster krijgt hiermee veel lichaamsbeweging, maar wordt niet iets dwangmatigs. Neem een molentje dat aan de achterkant dicht is, zodat de hamster zich niet kan bezeren tussen de staanders en de tredmolen.
 • Zorg dat je hamster in zijn hok kan graven en te wroeten in het zaagsel.
 • Een hamster is een nachtdier. Houd hier rekening mee en maak hem niet overdag wakker.
 • Zorg voor een knusse schuilplaats in het verblijf.

Onze knaagdieren afdeling

De knaagdierafdeling in Het Natuurhuis vindt je midden in de winkel (bij de tropische vogels) zodat iedereen de dieren kan zien. Het is gezellig en de knaagdieren vinden de aandacht die ze zo krijgen best fijn. Bij aankoop van een knaagdier krijg je gratis een boekje met informatie over je nieuwe huisgenoot. En wil je iets weten? Vraag dan gewoon advies aan onze deskundige medewerkers.