De cavia

De cavia houdt van gezelligheid

Cavia’s zijn gezellige knaagdieren die erg tam kunnen worden en zelden bijten. Hun verzorging is niet moeilijk. Wel is het belangrijk om te zorgen voor de juiste voeding en voldoende knaagmateriaal. Cavia’s hebben gezelschap nodig van andere cavia’s. Houd ze daarom niet in hun eentje. Geef jouw cavia’s de ruimte. Beweging is goed voor hun gezondheid. De gemiddelde levensverwachting van een cavia ligt tussen vier en acht jaar. Bij ver doorgefokte rassen ligt dit gemiddelde meestal iets lager.

Verschillende varianten

Cavia's zijn knaagdieren die veel als huisdier worden gehouden. Cavia’s hebben een langwerpig, wat plomp lichaam met korte pootjes en kleine oortjes en ze hebben geen staart. Een volwassen cavia kan dertig centimeter lang worden en weegt rond de 1 kilo. Een zeugje (vrouwtje) weegt vaak wat minder dan een beertje (mannetje). Er zijn verschillende rassen cavia’s die van elkaar verschillen in vachttype en kleur.

Een aantal vachttypen zijn:

 • Gladharig
 • Teddy (met rechtopstaande, zachte haartjes)
 • Rex (met stugge, rechtopstaande en iets gekrulde haartjes)
 • Borstelharig(met iets langer haar en overal op het lichaam kruinen of ‘rozetten’)
 • Gekruind (gladharig met een kruin op de kop)
 • Langharig (o.a. ‘Peruvian’, ‘Sheltie’ en ‘Coronet’, met hele lange haren)
 • Skinny, met alleen wat haar op de kop
 • Baldwin, helemaal kaal.

Huisvesting

Cavia’s zijn groepsdieren. Ze kunnen dus het beste met meerdere exemplaren gehuisvest worden. Er zijn verschillende combinaties mogelijk. Een paartje kan maar dan moet het mannetje uiteraard gecastreerd zijn. Daarna moet je nog zes tot acht weken wachten voor je de dieren bij elkaar kan zetten. Twee of meer zeugjes bij elkaar kan ook, liefst vanaf jonge leeftijd bij elkaar. Een combinatie van twee of meer zeugjes en eventueel een gecastreerd beertje werkt over het algemeen goed. Twee beertjes kunnen vaak ook wel samenleven als ze van jongs af aan bij elkaar zitten en er geen vrouwtjesdieren in de buurt zijn. Door de rangorde binnen een groep cavia’s kunnen niet alle cavia’s zonder problemen bij elkaar in een hok leven. Twee cavia’s die elkaar niet kennen zullen eerst de rangorde moeten bepalen. Niet alle dieren combineren direct goed met elkaar. Laat ze daarom langzaam wennen en let op of het wel goed blijft gaan.
Een geschikt hok voor twee cavia’s heeft een oppervlakte van ongeveer 120 bij 50 centimeter. Cavia’s kunnen niet goed klimmen of hoog springen, dus het hok hoeft niet hoger te zijn dan 50 centimeter. Wel moeten de dieren ook kunnen rennen. Daarvoor kunt je het beste een ren aan het hok koppelen of de dieren regelmatig elders in een ren laten lopen. Als bodembedekking kun je bijvoorbeeld hennepvezel of bedding op basis van papier gebruiken. Pas wel op dat de cavia hier niet steeds van eet. Dat kan verstopping geven. De bodembedekking mag ook niet te scherp of hard zijn omdat het dan de voetzolen kan irriteren. Zaagsel (houtvezel) wordt ook veel gebruikt, maar pas op dat dit niet stoffig is. Kies liefst voor ontstoft zaagsel.
 

  Snapshot

Cavia’s zijn gezellige knaagdieren die goed tam kunnen worden en zelden bijten. Hun verzorging is niet moeilijk, wel is het belangrijk om te zorgen voor de juiste voeding en voldoende knaagmateriaal. Cavia’s hebben gezelschap nodig van andere cavia’s, houd ze daarom niet in hun eentje. Geef je cavia’s de ruimte want beweging is goed voor hun gezondheid.
wikipedia-logo> Dierspecialist Het Natuurhuis | De cavia | Knaagdieren | Huisdieren > Huisdier, Cavia, marmot
De huiscavia op Wikipedia

 

  Downloads

 Download de huisdierbijsluiter over de cavia

 

 
De optimale omgevingstemperatuur voor cavia's ligt tussen de 18 en 21 graden Celsius. Zorg ervoor dat de temperatuur niet boven 26 graden komt. Cavia’s raken snel oververhit. Sommige mensen kiezen ervoor om hun cavia’s buiten te huisvesten. Wanneer je jouw cavia’s buiten wilt houden is het belangrijk dat ze een wind- en waterdicht hok hebben met een dikke laag bodembedekking en hooi. Laat de cavia’s in het voorjaar naar buiten gaan zodat ze langzaam kunnen wennen aan de koudere buitentemperatuur. Cavia’s kunnen zich beter warm houden als er meerdere dieren bij elkaar zitten. Als het een paar dagen vriest is het verstandig om het hok bijvoorbeeld in de schuur te zetten. Let er bij warm zomerweer op dat de cavia’s schaduw hebben en dat het niet te warm wordt in het hok.
Er moeten een drinkflesje en voerbakje in het hok aanwezig zijn en het liefst een schuilplaats waar je cavia’s zich kunnen verstoppen. Bij dierenspeciaalzaak Het Natuurhuis zijn ook diverse speeltjes te koop.
 

Verzorging

Hieronder staan puntsgewijs de zaken waar je op moet letten bij het goed verzorgen van je cavia's:

 • De bodembedekking moet minstens eens per week verschoond worden.
 • Ververs dagelijks het water en haal oude restjes groenvoer weg.
 • Maak drinkflesjes en voerbakjes minstens eens per week goed schoon. Vergeet daarbij de nippel van de fles niet.
 • Cavia’s kunnen bijten maar doen dit bijna nooit. Als een cavia bijt kan dit zijn omdat hij ziek is of ergens pijn heeft. Maar ook dan zal hij niet snel bijten. De reactie van een cavia op gevaar is om te ‘bevriezen’ of, als hij de kans krijgt, ineens weg te schieten. Het is wel mogelijk dat jouw cavia je vingers voor iets lekkers aanziet als hij gewend is dat je hem voedsel door de tralies aangeeft. Steek je vervolgens je vingers zonder voedsel in het hok dan kan het dier zich vergissen.
 • Als een cavia valt kan dit zeer ernstige verwondingen tot gevolg hebben. Wees dus voorzichtig bij het vasthouden van je cavia. Til een cavia altijd met twee handen op waarbij je ook het achterlijf ondersteunt. Een cavia kan het als bedreigend ervaren als je hem onverwachts van boven oppakt en zal dan proberen te vluchten. Leer kinderen daarom het dier voorzichtig te benaderen en houd altijd een oogje in het zeil als ze een cavia willen oppakken.
 • De nagels van een cavia moeten regelmatig worden geknipt. Je kunt dit bij de dierenarts of eventueel bij de fokker of een kinderboerderij laten doen. Maar na uitleg (van Het Natuurhuis bijvoorbeeld) is het ook goed zelf te doen.
 • Als de cavia niet de beschikking heeft over vezelrijk voedsel (bijvoorbeeld hooi) kunnen er problemen met het gebit optreden. Als je zelf de tanden te kunt zien dan zijn die te lang geworden. Controleer dit regelmatig.
 • Langharige cavia’s moeten dagelijks voorzichtig helemaal doorgekamd worden. Dit is flink bewerkelijk. Het is handiger en ook prettiger voor de cavia om de lange haren gedeeltelijk te knippen als je niet met je cavia wilt showen. Maar ook dan moet de cavia regelmatig gekamd worden om klitten en vervilten te voorkomen. Kortharige cavia’s kun je eens per week even doorborstelen om vuil en losse haren uit de vacht te halen.

Voeding

Cavia’s zijn echte planteneters. Het is belangrijk dat uw cavia de hele dag toegang heeft tot voedsel, vooral hooi moet altijd beschikbaar zijn! Twintig gram droogvoer per dag is genoeg. Tussendoor kun je bijvoorbeeld wortelloof, andijvie, radijsblad, paprika en witlof bijvoeren. Als traktatie kun je af en toe een klein stukje wortel of fruit zoals aardbei, peer of banaan geven.

Er moet extra aandacht besteed worden aan de vitamine C voorziening in het voer. Droogvoer dat speciaal gemaakt is voor cavia’s bevat genoeg vitamine C, in tegenstelling tot algemeen knaagdierenvoer. Let wel op dat het vitamine C gehalte na de uiterste houdbaarheidsdatum niet meer voldoende is. Voor de zekerheid kun je jouw cavia dagelijks een kwart tabletje vitamine C (van 50 mg) geven. De cavia’s gaan dit na een aanvankelijke aarzeling vaak zelfs als een traktatie zien.

Cavia’s ontwikkelen vroeg in hun leven een voorkeur voor bepaalde soorten voedsel en weigeren later soms voedsel dat ze niet kennen. Het is daarom handig hen op jonge leeftijd aan meerdere soorten voer te wennen. Wees wel voorzichtig met het voeren van nieuwe soorten voedsel. De darmen van de cavia moeten hier langzaam aan wennen. Begin dus met hele kleine stukjes.

Bij dierenspeciaalzaak Het Natuurhuis kun je altijd kiezen uit verschillende leuke cavia's. En uiteraard hebben we ook alles voor een verantwoorde verzorging. Kom maar eens kijken!