De dwerghamster

Hamsters kunnen erg tam worden

Hamsters zijn kleine knaagdiertjes die er met hun bolle wangen, zachte vacht en korte pootjes erg aaibaar uitzien en vrij tam kunnen worden. Hamsters slapen overdag, zeker de Syrische hamsters, en kunnen bijten als ze wakker gemaakt worden. Voor kinderen kan dat minder leuk zijn. Als zij gaan slapen wordt de hamster net wakker en actief. Voor wie zelf overdag weg is kan dit juist weer goed uitkomen. De Russische dwerghamster vormt een uitzondering op de regel. Die is ook overdag actief. De Russische dwerghamster is een veel gehouden hamstersoort. Deze hamsters zijn dan ook vaak in dierenwinkels zoals Het Natuurhuis te vinden. Russische dwerghamsters worden tussen de 6 en 10 cm lang en tussen de 1,5 en 2 jaar oud.

Herkomst

De Russische dwerghamster komt oorspronkelijk uit Siberië. Aangezien ze uit een zo koude streek komen is het ook niet gek dat een Russische dwerghamster bij lage temperaturen een wintervacht aanmaakt. De hamster wordt dan helemaal wit. Onze huisdier-hamsters maken die wintervacht niet altijd aan. Bij ons mensen in huis gaat meestal de verwarming aan in de winter en het licht aan zodra het donker wordt. Dan maakt de hamster dus geen wintervacht aan. Russische dwerghamsters zijn goed tam te maken en ook redelijk rustig in vergelijking met andere hamstersoorten.

Huisvesting

Een hamsterkooi moet goed geventileerd en knaagbestendig zijn. Hamsters hebben ruimte nodig. De minimale afmeting voor een hamsterkooi is 70 x 50 of 80 x 40 centimeter. Een verdieping is prettig zodat het oppervlak van de kooi wordt vergroot. Het beste is een kooi met horizontale spijlen zodat de hamster kan klimmen. Pas wel op dat hij niet van grote hoogte kan vallen. Let bij dwerghamsters op dat de tralies niet te ver uit elkaar staan want dan kunnen zij gemakkelijk ontsnappen.
De diepte van de onder-bak is ook belangrijk. Hamsters behoren tot de woelmuisachtigen. Ze woelen en graven dus graag. Strooi de bodembedekker daarom niet al te gelijkmatig uit zodat hij zijn graafinstinct nog een beetje kan uitleven. Het is ook een grappig gezicht hoe ze zich onder het zaagsel graven. Hamsters maken in de natuur een slaapkamer op zo’n 50 centimeter diepte. Hoe meer een hamster kan graven hoe minder afwijkend gedrag hij zal vertonen zoals tralie-bijten. Een diepte van 40 tot 50 centimeter zou ideaal zijn maar als dit niet gehaald kan worden geldt: hoe dieper, hoe beter. Er zijn kooien in de handel met een speciale diepe onder-bak voor gravende knaagdieren. Je doet jouw hamster daar een groot plezier mee. Vraag om advies bij dierenspeciaalzaak Het Natuurhuis.

dwerghamster-rounded> Dierspecialist Het Natuurhuis | De dwerghamster | Knaagdieren | Huisdieren > Huisdier, Dwerghamster, hamster

De meeste hamstersoorten zijn zindelijk. Het is verstandig om in de hoek van de kooi waar de hamster zijn behoefte doet wat kattenbakvulling op de bodem te leggen. Zo is de toiletplaats gemakkelijk schoon te houden. Kies geen klompvormende korrels. Die kunnen bij inslikken verstopping veroorzaken. Hamsters vinden het prettig om regelmatig een zandbadje te nemen. Zet daarom een zware, lage schaal met chinchilla-zand neer zodat ze er lekker in kunnen rollen.
 

  Snapshot

Hamsters zijn kleine knaagdiertjes die er met hun bolle wangen, zachte vachtjes en korte pootjes erg aaibaar uitzien en vrij tam kunnen worden. Hamsters slapen overdag, zeker de Syrische hamsters, en kunnen bijten als ze wakker gemaakt worden. Voor kinderen kan dat minder leuk zijn: als zij gaan slapen, wordt de hamster net actief! Voor wie zelf overdag weg is, kan dit juist goed uitkomen.

wikipedia-logo> Dierspecialist Het Natuurhuis | De dwerghamster | Knaagdieren | Huisdieren > Huisdier, Dwerghamster, hamster
De dwerghamster op Wikipedia

 

  Downloads

 Download de huisdierbijsluiter over de hamster

 

Verzorging

Net als de meeste hamstersoorten kun je Russische dwerghamsters het best alleen huisvesten. Ze kunnen wel samen met een soortgenootje, maar in een klein kooitje gaat dat eigenlijk vaak niet goed. Uiteindelijk wordt het vechten en raakt zeker één van de hamsters gewond. Het is niet zielig om een Russische dwerghamster alleen te houden. Het zijn solitaire dieren, dat wil zeggen dat ze dus het liefst alleen leven. Als je toch besluit 2 Russische dwerghamsters samen te houden kies dan voor broertjes of zusjes uit het zelfde nest. Hou er altijd rekening mee dat je ze vroeg of laat toch apart zult moeten huisvesten.
 
Voor alle hamsters geldt dat ze klein en teer zijn. Daarom is het zaak kinderen te leren dat ze er heel voorzichtig mee om moeten gaan. Blijf erbij als de kinderen een hamster willen oppakken. Til het diertje altijd voorzichtig op door hem van voren of opzij rustig in je handen te scheppen en laat hem in het kommetje van je hand zitten. Een hamster is te klein en te teer om daadwerkelijk geknuffeld te worden. Het is verstandig de hamster van jongs af aan regelmatig op te pakken en te aaien zodat hij eraan went. Hamsters kunnen bijten maar doen dit niet vaak. Als een hamster bijt is dit meestal omdat hij ziek is, ergens pijn heeft of omdat hij te hardhandig wordt opgepakt. Ook wanneer hamsters uit hun slaap gewekt worden kunnen ze erg schrikken en dan bijten.
 
In het hamster-hok is een donkere schuilplaats noodzakelijk waarin de hamster kan slapen. Hiervoor zijn speciale hamsterhuisjes te koop bij dierenspeciaalzaak Het Natuurhuis. Ook is het mogelijk om de hamster zelf een holletje te laten maken maar dan moet er wel voldoende bodembedekking in de kooi aanwezig zijn. Geschikte bodembedekkers voor hamsters zijn bijvoorbeeld materialen op basis van maïs, houtpulp, papier of hennep. Je kunt ook houtkrullen (zaagsel) gebruiken maar er zijn aanwijzingen dat houtkrullen van naaldhout slecht voor de gezondheid van de hamster kunnen zijn. Bij langharige hamsters zul je een bodembedekker moeten zoeken die niet te veel in het haar blijft hangen. Zaagsel is dan niet geschikt. Zorg ervoor dat de bodembedekking goed absorbeert en stofvrij is. Hooi is ook nodig, zowel als voer als om holletjes mee te maken. Ook papier is geschikt als nestmateriaal. Gebruik géén synthetische ‘hamsterwatten’. Dat kan de wangzakken of de darmen van de hamster verstoppen en draden van het materiaal kunnen zijn pootjes afknellen. Niet alle hamsters reageren hetzelfde als ze in een nieuw huisje gezet worden. Schuwe dieren die tijdens hun reis naar hun nieuwe huisje heel verschrikt in de doos zaten kunnen het beste met doos en al in de kooi geplaatst worden totdat ze er uit zichzelf uit durven komen.
 
hamster-kooien-rounded> Dierspecialist Het Natuurhuis | De dwerghamster | Knaagdieren | Huisdieren > Huisdier, Dwerghamster, hamsterHamsters hebben graag beweging. Als de hamsters niet kunnen ontsnappen en de omgeving veilig is, is het verstandig om ze van tijd tot tijd buiten de kooi de pootjes te laten strekken. Zorg er ook voor dat ze in hun verblijf wat te doen hebben. Daarvoor zijn er hamsterspeeltjes, schuilplaatsen en loop-radjes te koop bij dierenspeciaalzaak Het Natuurhuis. Kies altijd voor een gesloten loop-rad zonder spijlen en zonder standaard zodat de hamster niet knel kan komen te zitten met bijvoorbeeld zijn poten of zijn kop. Als de hamster continue in het radje loopt is het beter om het rad af en toe even weg te zetten zodat het dier zichzelf niet uitput. Zorg voor veel afwisseling in het speelgoed: kartonnen doosjes, wc-rolletjes, ongeverfde houten speeltjes of nestmateriaal om mee te bouwen en te versnipperen houden de hamster lekker bezig. Ook kun je stukjes droog voedsel verstoppen zodat de hamster dit zelf moet zoeken.
 
Soms moeten de nagels van een hamster worden geknipt. Om te voorkomen dat je 'in het leven' knipt kun je dit door de dierenarts laten doen. Maar als je voorzichtig te werk gaat kunt je het met een speciaal nageltangetje zelf doen. Vraag eventueel om advies bij Het Natuurhuis. Natuurlijk moet je de kooi regelmatig schoonmaken. Vervang wekelijks het bodemmateriaal. Je kunt een deel van het materiaal dat niet erg vies is laten liggen zodat de kooi voor de hamster nog als ‘thuis’ ruikt. Maak ook de inrichting zoals loop-radje of slaaphuisje, zandbadje, drinkflesje en voerbakje schoon. Controleer bij een drinkflesje dagelijks of de drinknippel niet verstopt is geraakt. Omdat hamsters voedsel in hun nest bewaren moet je dit dagelijks even controleren. Verwijder voer dat kan bederven.

Voeren

In de natuurlijke leefomgeving van onze hamsters is maar gedurende korte tijd in de lente en zomer veel voedsel aanwezig. De rest van het jaar (herfst en winter) is er maar weinig te vinden. Dit is dan ook de reden dat de hamster voor die schaarse periodes een voorraad moet aanleggen. In zijn wangzakken kan hij grote hoeveelheden voedsel vervoeren wat hij dan weer opslaat in onderaardse kamers. Het is belangrijk dat het voedsel wat je hem geeft afgestemd is op de behoefte van het diertje en hoe hamsters in het wild leven. Het dieet van een dwerghamster dient daarom te bestaan uit minstens 58% koolhydraten, 17,5% eiwitten, 8,5% ruwe vezels, 2,5% vet en 0,4% kalk.

 

Het beste tijdstip om je hamster te voeren is ‘s avonds omdat hij dan goed wakker is en in de natuur is hij dan normaal gesproken ook op zoek naar eten. Het basisvoedsel bestaat uit granen en zaden die niet te veel vet bevatten. Deze dienen voor de noodzakelijke koolhydraten en ballaststoffen. Fruit en groenten zorgen voor extra vocht en vitaminen.

Hamsters zijn omnivoren (alleseters) en eten dus ook vlees. Je kunt je hamster af en toe wat hondenbrokjes of kattenbrokjes geven om de hoeveelheid dierlijk eiwit die een hamster elke dag nodig heeft op peil te houden. Let bijvoorbeeld bij het kiezen van het voer op het eiwitgehalte. Als het eiwitgehalte tussen de 15% en 20% zit is het goed. Dichter in de buurt van de 20% is ideaal. De dagelijkse behoefte aan droogvoer is ongeveer 15 tot 20 gram per dwerghamster en de behoefte aan water is ongeveer 4 ml. per dag.

Hamsters moeten kunnen knagen om hun tanden af te laten slijten. Geef daarom takken van bijvoorbeeld wilg en eventueel af en toe noten.

Kleur

Russische dwerghamsters komen in verschillende kleurslagen voor. Wildkleur (bruin), Saffier (blauwgrijs), Pearl (grijs-wit) en Mandarijn (geel) zijn de meest voorkomende kleuren.

Het Natuurhuis heeft altijd wel een paar leuke hamsters die je kunt kopen. Uiteraard hebben we ook een passende kooi met speeltjes, voerbakken en drink-tuitjes. Verder is er alles wat je voor de verzorging van je hamster nodig hebt, zoals verschillende soorten bodembedekkers, voer en lekkernijen. Kom maar eens kijken!