Huisdieren

 Een huisdier is leuk!

Dieren geven gezelschap, structuur, steun, zijn interessant om naar te kijken en kunnen zelfs de gezondheid van hun eigenaar bevorderen. Maar het houden van een huisdier is alleen succesvol als er op een doordachte manier aan begonnen wordt, en de eigenaar voldoende weet over het dier zodat hij of zij goed voorbereid is. Helaas gaat het daar nog wel eens mis: nog te vaak worden huisdieren in een impuls aangeschaft. Zoiets kan uitlopen op een teleurstelling omdat het dier toch heel anders blijkt te zijn dan men had verwacht. Of het dier wordt niet goed verzorgd omdat de nieuwe eigenaar niet genoeg over zijn nieuwe huisdier weet. Dat is voor beide partijen vervelend en bovendien een gemiste kans!

 

Waarom wil ik een huisdier aanschaffen?

Als je van plan bent om een huisdier aan te schaffen is het belangrijk dat je jezelf eerst de vraag stelt waarom je graag een huisdier wilt. Misschien...

 • Bent je op zoek naar gezelligheid en zoekt je een dier dat u lekker kunt aaien en knuffelen?
 • Wil je een maatje dat structuur in je leven kan brengen?
 • Wil je een dier omdat dit dier je in contact kan brengen met andere mensen, bijvoorbeeld doordat het uitgelaten moet worden?
 • Wil je een dier dat boeiend is om naar te kijken en interessant om je in te verdiepen?

Als je eenmaal een dier aangeschaft hebt, dan heb je daarmee ook de verantwoordelijkheid op je genomen om er goed voor te zorgen. Het antwoord op de vraag waarom je een huisdier wilt hebben is bovendien richtinggevend voor het soort of ras dat aan jouw verwachtingen voldoet.

huisdier-aanschaffen-round> Dierspecialist Het Natuurhuis | Onze huisdieren | Huisdieren > Huisdier, Huisdieren

Past een huisdier bij mij?

Tijd voor de verzorging

Een huisdier erbij is heel erg leuk, maar betekent ook dat je er nu én in de toekomst tijd voor vrij moet maken om het te verzorgen en om het aandacht te geven. Het is belangrijk om je dit te realiseren voordat je een huisdier koopt en je af te vragen hoeveel tijd je voor het dier beschikbaar hebt. Hoeveel tijd een huisdier je precies kost is afhankelijk van het soort dier of het ras dat je kiest. Een cavia bijvoorbeeld wil met zekere regelmaat een schoon hok en aandacht. Kies je voor een hond die als „beweeglijk‟, „energiek‟ en „ondernemend‟ wordt omschreven, dan moet je er op rekenen dat dit dier je meer tijd kost dan een hond van een ras dat minder beweging nodig heeft. Een kat met lang haar moet regelmatig gekamd worden en daar bent je dus meer tijd aan kwijt dan aan een kortharige kat. Intelligente diersoorten moet je bovendien vaak bezig houden met bijvoorbeeld spelletjes. Ook dat kost tijd.

Voldoende geschikte ruimte beschikbaar

Of een huisdier bij je past is ook afhankelijk van de hoeveelheid ruimte die het dier nodig heeft en die je het dier kunt bieden. Een hamster neemt niet zoveel plaats in beslag, maar een konijn heeft beduidend meer ruimte nodig. Bovendien is een konijn net als een aantal andere diersoorten een echt gezelschapsdier dat graag zijn hok deelt met een soortgenoot. En met z'n tweetjes hebben zij weer wat meer ruimte nodig dan in hun eentje. De ruimte die een vogelkooi, aquarium of terrarium inneemt is onder andere afhankelijk van de hoeveelheid en soort dieren die je er in wilt houden. Verder moet je ook bedenken of de ruimte waar je een dier wilt houden geschikt is voor jezelf en het dier. Een vogel in de keuken houden kan bijvoorbeeld niet, omdat er dampen kunnen vrijkomen die giftig voor de vogel zijn.

Wat vinden huisgenoten ervan

Als je huisgenoten hebt dan is het belangrijk dat niet alleen jij enthousiast bent over een huisdier, maar de huisgenoten ook. Vraag daarom van tevoren hoe zij tegen een huisdier aankijken. Misschien wil iedereen wel een ander soort dier? In dat geval is het belangrijk om samen een keuze te maken waar iedereen zich in kan vinden. Is iedereen enthousiast, dan willen ze misschien ook wel helpen bij de verzorging van het dier. Mooi meegenomen dus. Zijn je huisgenoten niet erg enthousiast dan moet je jezelf afvragen of je toch een huisdier wilt aanschaffen. Als je huisgenoten bang zijn voor het door jou gewenste huisdier, is het misschien een beter idee om juist dát dier niet te kopen.

Allergie

(Huis)dieren hebben verschillende allergenen: huidschilfers, urine, het speeksel en bijvoorbeeld ook de uitwerpselen van vogels. Net als bij hooikoorts gaat het hier om een inhalatie-allergie: de allergenen worden ingeademd en veroorzaken zo de problemen. Ben je(of een van jouw huisgenoten) allergisch voor een bepaalde diersoort? Dan is het verstandig om goed te laten testen waar je precies allergisch voor bent vóórdat je een huisdier aanschaft. De kans is groot dat je ook allergisch zult reageren op een andere diersoort. En ook als je op dit moment nog niet allergisch bent voor de diersoort van jouw keuze, bestaat de mogelijkheid dat je deze allergie alsnog kunt krijgen. Dat is altijd mogelijk, maar als je al aanleg hebt voor allergieën is het risico groter. Vaak is het wel mogelijk om bijvoorbeeld vissen of een reptiel te houden als je allergisch bent voor een dier met haren of veren, maar soms wordt helemaal afgeraden om een huisdier te houden.

Wat vinden de buren ervan

Natuurlijk ben je vrij om een huisdier te kopen, maar het kan verstandig zijn om er bij stil te staan wat de buren er eigenlijk van vinden. Een kat in huis is leuk, maar of de buren zo blij zijn met jouw nieuwe aanwinst als die steeds zijn behoefte bij hen in de tuin doet is zeer de vraag. Een blaffende hond kan goed door de muren heen te horen zijn. Pluimvee dat in de achtertuin scharrelt is voor jou heel leuk, maar of de buren de haan die 's morgens vroeg een aantal keer luidkeels kraait kunnen waarderen is niet vanzelfsprekend. Het kan ook zijn dat je een dier wilt kopen dat ze eng vinden. Niet iedereen is gecharmeerd van bijvoorbeeld slangen en vogelspinnen. Overleggen met de buren en vertellen welke voorzorgsmaatregelen je neemt om te voorkomen dat jouw nieuwe huisgenoten een burenbezoekje kunnen brengen kan verstandig zijn.

Alles weten over jouw huisdier

Een voorwaarde om goed voor een dier te kunnen zorgen is dat je voldoende kennis hebt van de behoeften en verzorging van het dier. Voordat je een huisdier daadwerkelijk aanschaft moet je daar dus tijd en energie in stoppen. Niet elk dier is voor een beginner geschikt. Twijfel je of een bepaald huisdier geschikt is voor jou, neem dan eens contact op met iemand die zo'n dier heeft. Hij of zij kan je vanuit de praktijk vertellen wat er bij het houden van dat dier komt kijken. Misschien kunt je een dagje meekijken? Natuurlijk kun je ook altijd advies inwinnen bij Dierspecialist Het Natuurhuis.

Consequenties van het hebben van een huisdier:

 • Eenmalige en vaste kosten
 • Opvoeding en socialisatie
 • Nakomelingen of niet?
 • Je huisdier los laten in huis?
 • Verzekeren: zinnig of onzinnig?
 • Wie zorgt er voor het dier als jij dat niet kunt?
 • Wat als het dier ouder wordt?
 • Al een huisdier in huis?

Meer informatie hierover vind je in de folder "Het aanschaffen van een huisdier" van het LICG. Een goede oriëntatie vooraf kost weliswaar tijd, maar het kan ook heel leuk zijn om informatie te verzamelen. Bovendien voorkomt het uiteindelijk teleurstelling omdat het dier niet aan jouw verwachting voldoet. Je weet immers wat voor dier je koopt, waar je rekening mee moet houden en hoe je er voor moet zorgen. En dat is een prima uitgangspunt voor een goede relatie tussen jou en je huisdier!