Tropische vogels

Vogels zijn gezellig

Vogels zijn gezellige huisdieren. Maar de ene vogel is de andere niet. Ook een vogel koop je nooit overhaast of in een impuls. Dan gaat het soms fout. Vaak worden vogels bijvoorbeeld in een te kleine kooi gehouden en krijgen te eenzijdige voeding. Dit komt niet door onwil van de eigenaar maar door een verkeerde voorlichting. Waar let je op bij de aanschaf? Zoek je een vrolijke fluiter voor in huis? Een papegaai woordjes leren, is dat iets voor jou? De ene vogel vraagt om weinig aandacht, voor de andere moet je uren de tijd hebben. Bekijk goed welke vogel bij jou past. Het Natuurhuis helpt je graag bij het maken van de juiste keuze. Ook kunnen we je informeren over wat er allemaal komt kijken bij het houden van vogels.

Meer over:
 

 

Voetring

Let er bij aankoop van alle vogels op of ze een naadloze voetring hebben. Hierop staan de gegevens van de kweker en het geboortejaar van de vogel. De voetring is ook het bewijs dat de vogel in gevangenschap is geboren en niet in het wild is gevangen. Vangen is vooral bij beschermde vogelsoorten illegaal. Een voetring met een naad kan ook op oudere leeftijd zijn aangebracht en is daarom niet betrouwbaar.

Behuizing en verzorging

Zorg altijd voor een ruime kooi die geschikt is voor jouw vogel. Zo zijn dwerg-papegaaien en parkieten echte klimmers. Zij hebben graag een kooi met horizontale spijlen. Dit zijn ook zeer sociale dieren die zich uit pure verveling zelf kaal kunnen plukken. Alle vogels die als huisdier gehouden worden hebben dagelijks aandacht nodig van jou of een soortgenootje. Ook hebben alle vogels ruimte nodig om rond te vliegen. Zit jouw vogel alleen in zijn kooi of volière? Dan moet je minstens 1 tot 2 uur per dag met hem spelen. Je kunt hem aandacht geven of hem los laten vliegen door het huis. Papegaaien en kaketoes die alleen leven hebben minstens 8 uur per dag aandacht nodig. Vogels die je met zijn tweeën of in een groepje houdt kunnen het met minder aandacht af. Maar ze worden ook minder tam. Vooral de grotere soorten zoals kaketoes en ara’s zijn erg nieuwsgierig en vervelen zich snel. Hoe meer aandacht jij ze geeft, hoe beter het voor hen is.

Zitstokken

Belangrijk zijn ook de zitstokken. Zitstokken voor vogels moeten niet te dik en niet te dun zijn. De pootjes moeten een stok net niet helemaal omklemmen. Het beste is om zitstokken van verschillende formaten in het verblijf te hangen. Dit houdt de spieren in de pootjes in vorm. Zitstokken kun je ook zelf maken door takken in het verblijf te hangen. De takken hoeven niet kaarsrecht te zijn. Dat zijn ze in de natuur ook niet. Bij een te dikke zitstok kunnen de voetjes verdikking gaan vertonen. Bij een te dunne zitstok zal jouw vogel zich niet goed kunnen vasthouden en kunnen de teennagels te lang worden. Als de nagels van een vogel te lang worden kan hij niet meer goed klimmen. Je kunt de nagels (laten) knippen. Als je niet goed weet waar je moet knippen laat het dan door een expert doen. Als je de nagels te kort afknipt kan dat bloedingen veroorzaken en het doet pijn. Wanneer een vogel een zitstok van de juiste dikte heeft dan slijten de nagels op natuurlijke wijze af en is knippen niet nodig

Stress

Een vogel is gevoelig voor stress. Zorg dus voor een goede plek voor de vogelkooi: tochtvrij en uit de volle zon. Laat de vogels als ze net "verhuisd" zijn rustig wennen aan hun nieuwe omgeving.

Schoonmaken

Een vogel kan helaas ook ziek worden. Maak uit voorzorg daarom regelmatig de kooi, de zitstokken en de voerbakken goed schoon. Maak het hele vogelverblijf wekelijks schoon. Maak de kooi goed schoon met warm water en vervang de bodembedekking. Vergeet dus niet om ook de speeltjes en zitstokken schoon te maken. De drink- en eetbakjes moet je dagelijks met warm water reinigen.

Dagelijkse verzorging punt voor punt

 • Aandacht geven en uit de kooi laten
 • Vers voer en drinkwater geven
 • Oud (groen)voer verwijderen uit het verblijf. Dit kan gaan rotten
 • Drink- en eetbakjes schoonmaken
 • Vogels willen graag dagelijks een bad nemen of natgespoten worden met een plantenspuit.
 • Zorg voor een goede, schone bodembedekking en ververs dagelijks het drinkwater.
 • Geef je vogel ook vitaminen.
kaketoe-rounded> Dierspecialist Het Natuurhuis | Vogels | Huisdieren > Huisdier, Tropische, Vogels
Jouw vogel zal zich als hij zich goed voelt vaak poetsen. Een gezond en schoon verenpak is namelijk belangrijk voor hem. Daarom nemen de meeste vogels graag een bad. Dit is goed voor hun verenpak. Sommige vogels nemen zelf een bad, andere worden liever natgespoten met de plantenspuit. Heb je een kleine kooi? Dan kun je een badje buiten de kooi zetten als je de vogel loslaat. Als je een grote volière hebt dan kun je daar een badje inzetten. Vogels kunnen dan 'in bad' als ze daar zin in hebben. Haal in de winter het vogelbadje weg uit een buitenverblijf. Vogels zijn erg gevoelig voor bevriezing en kunnen makkelijk overlijden als ze met een nat verenpak gaan slapen.
 

  Snapshot

Er zijn bijna 10.000 soorten vogels bekend. Grofweg zijn ze onder te verdelen in de volgende soorten: duiven, hoenderachtigen, kraanvogelachtigen, papegaaiachtigen, roofvogels, struisvogelachtigen, uilen, vruchten- en insecteneters, watervogels en zangvogels. De snavel van een vogel vertelt veel over de leefwijze. Zo hebben zaadeters een kegelvormige snavel en roofvogels een haakvormige snavel. Eenden hebben vaak een zeefsnavel om het voedsel uit het water te kunnen filteren. Ook de poten vertellen veel over een vogel. Eenden hebben bijvoorbeeld echte zwempoten met brede zwemvliezen, terwijl vogels die veel op stokken zitten poten hebben waarvan de tenen om de stok heen krullen. Veel vogels "zingen". Ze maken geen geluid met het strottenhoofd zoals mensen, maar met behulp van kraakbeen en membranen in de syrinx, het vocale orgaan dat uniek is voor vogels.
wikipedia-logo> Dierspecialist Het Natuurhuis | Vogels | Huisdieren > Huisdier, Tropische, Vogels
Vogels op Wikipedia

 

  Downloads

 Download de huisdierbijsluiter over de Prachtvinken,


 Download de huisdierbijsluiter over de Dwergpapegaai


 Download de huisdierbijsluiter over de Grasparkiet

 Download de huisdierbijsluiter over de Kanarie


 Download de huisdierbijsluiter over de Valkparkiet

 
Vooral vogels met een kromme snavel zoals grasparkieten hebben soms last van een ondersnavel die te lang doorgroeit. De dierenarts kan de snavel afknippen. Als de ondersnavel te lang is kan de vogel zijn zaden niet meer goed pellen. De vogel verhongert als je niet ingrijpt.

 

 

Voer

Vogels hebben vaak de neiging om alleen maar die zaden te eten die ze lekker vinden en de overige noodzakelijke voedingsbestanddelen (zoals krachtvoer) links te laten liggen. Een goede mix is daarom belangrijk. Niet alle vogels eten alleen zaden. Er zijn ook insecteneters die af en toe graag getrakteerd worden op levend voer. Dat moet dan natuurlijk wel geschikt zijn en speciaal gekweekt in een schone omgeving.

Wat eet een kanarie en parkiet?

Parkieten en kanaries zijn dol op stukjes groenten en fruit. Maar dat is niet genoeg om de vogels gezond te houden. Ze hebben naast vers voer ook zaadmengsel, eivoer en toevoegingen nodig.

Zaadmengsel

Bij dierenspeciaalzaak Het Natuurhuis vind je zaadmengsels die speciaal voor kanaries en parkieten zijn samengesteld.

Eivoer

Eivoer is een noodzakelijke aanvulling op een goed zaadmengsel omdat het de benodigde vitaminen en mineralen bevat. Geef parkieten en kanaries dagelijks eivoer als ze extra energie nodig hebben zoals in de ruitijd en in het broedseizoen. In de andere perioden hebben ze twee tot drie keer per week eivoer nodig. Je kunt het kant-en-klaar kopen bij Dierspecialist Het Natuurhuis of zelf maken als je weet hoe dit moet.

Vers voer

tropische-vogels-trosgierst> Dierspecialist Het Natuurhuis | Vogels | Huisdieren > Huisdier, Tropische, VogelsGroenten, fruit en vers geplukte gras- en onkruidzaden zijn voorbeelden van vers voer. Parkieten en kanaries zijn ook dol op trosgierst. Dit is gierst in de halm. Het is wat verser en zachter dan de gierst die in het zaadmengsel zit. Daarom is het een goed middel om jonge kanariepietjes en parkietjes te helpen zelf te gaan eten. Met trosgierst houd je de vogels bovendien lekker bezig. Geef kanaries en parkieten niet te veel groenvoer. Daarvan kunnen ze aan de diarree raken. De vogels lusten vrijwel alle soorten groente en fruit. Ze vinden echter niet alles even lekker. Even uitproberen dus. Geef echter nooit avocado! Dit is giftig voor vogels!

Toevoegingen

Vogels hebben geen tanden, voedsel wordt vermalen in de spiermaag. Om het vermalen te bevorderen eten vogels steentjes die in de spiermaag achterblijven. De steentjes moeten scherp zijn. Sommige bodembedekkers bevatten deze scherpe steentjes. Anders moet je aparte kiezel toevoegen. Na verloop van tijd slijten de steentjes in de maag en worden ze glad en rond en verlaten ze de maag. Verder hebben parkieten en kanaries kalk nodig. Kalk zit in grit of sepia. Tot slot hebben parkieten en kanaries een jodiumblok nodig voor de mineralen.

Lekkernijen

Voor de afwisseling kun je de vogels snoep- en gezondheidszaden voeren. Dit zijn extraatjes en daarom moet je ze met mate geven. Verder zijn er bij Dierspecialist Het Natuurhuis speciale vogelsnacks verkrijgbaar.

Welke vogels verkopen wij

Normaal hebben wij de volgende vogels in ons assortiment:

 • Valkparkieten
  • Valkparkieten zijn sociale dieren die in groepjes gehouden kunnen worden en zelfs kunnen samenleven met andere vogels. Als je ze goed verzorgt, kunnen ze 10 jaar of zelfs ouder worden. Vooral wanneer je een valkparkiet alleen in een kooi zet, heeft hij veel aandacht nodig. Bedenk van tevoren dus goed of je tien jaar lang voor hem kunt en wilt zorgen.
  • Je kunt valkparkieten zowel binnen als buiten houden. Als je ze buiten houdt, moeten ze zich ook kunnen terugtrekken in een tocht-, vocht- en vorstvrij verblijf. Planten in de kooi zetten heeft weinig zin want die maken ze kapot. Valkparkieten hebben ook in een kooi voldoende ruimte nodig. In een te krappe kooi beschadigen ze hun kuif en staartveren. Zorg ervoor dat het gaas of draadwerk stevig en dik genoeg is. Valkparkieten zijn goede knagers die makkelijk dingen weten te slopen.
  • Alleen of met zijn tweeën? Valkparkieten zijn sociale dieren die het in paartjes of groepjes erg goed met elkaar kunnen vinden. Als je een valkparkiet alleen houdt, geef hem dan veel aandacht. Een valkparkiet die alleen leeft, wordt sneller tam en raakt extreem gehecht aan zijn verzorger.
 • Parkieten
  • Parkieten zijn vanwege hun fraai gekleurde veren mooi om te zien. Het zijn gezellige vogeltjes. Je kunt ze tam maken en hen zelfs spelletjes leren. Ze zijn makkelijk als huisdier te houden. Als je jouw parkiet goed verzorgt kan hij 7 jaar oud worden. Er zijn ook veel parkieten die ouder worden dan 10 jaar en sommige worden zelfs 15 jaar.
  • Alleen of met zijn tweeën? Parkieten zijn groepsdieren. Neem dus bij voorkeur een koppeltje. Het geslacht maakt niet uit zolang ze maar een maatje hebben. Als je besluit een parkiet alleen te houden geef hem dan veel aandacht om het gebrek aan een vriendje te compenseren.
  • Kinderen vinden de felgekleurde vogeltjes vaak erg leuk en interessant. Parkieten zijn echter erg fragiel. Hun pootjes en vleugels kunnen makkelijk breken. Kleine kinderen begrijpen dit vaak niet goed. Laat ze dus nooit alleen met de parkieten. Vanaf 7 jaar zijn de meeste kinderen in staat om goed voor een parkiet te zorgen maar alleen onder begeleiding van een volwassene.
 • Kanaries
  • Kanaries worden al eeuwen gehouden als gezelschapsdieren. De mannetjes kunnen namelijk prachtig zingen. Ook hebben hun veren mooie kleuren. Als je kanaries goed verzorgt kunnen ze wel 12 jaar oud worden.
  • Een kanarie kan zowel binnen als buiten leven. In een binnenkooi heeft hij wel voldoende vliegruimte en zitstokken nodig. Een kanarie is geen klimmer, dus de spijlen van de kooi moeten verticaal zijn. Kanaries die je buiten in een volière houdt moeten zich kunnen terugtrekken in een verwarmd binnenverblijf. De winters zijn in Nederland te streng om ze altijd buiten te houden.
  • Alleen of met zijn tweeën? Kanaries zijn groepsdieren en zijn dan ook het liefst met zijn tweeën of in een groep. Als je kiest voor één kanarie (bijvoorbeeld voor de zang) dan moet je hem elke dag aandacht geven. Als je twee kanaries bij elkaar zet kun je het beste een paartje of twee vrouwtjes nemen. Vrouwtjes zingen helaas niet, maar twee mannetjes gaan samen vechten. Je kunt kanaries ook in een groep in een volière houden. In dit geval moeten er altijd meer vrouwtjes dan mannetjes zijn. Anders gaan de mannetjes ook weer vechten. Wanneer je kanaries in grotere groepen houdt zullen de mannetjes nauwelijks meer zingen.
  • Kanaries zijn in aanschaf relatief goedkoop. Verder moet je een geschikte kooi of volière aanschaffen en accessoires. Terugkerende kosten zijn het voer en de bodembedekking. Onverwachte kosten kunnen voorkomen als de kanarie ziek wordt of zich verwond en een behandeling bij de dierenarts nodig heeft.
  • Kanaries en kinderen gaan over het algemeen goed samen. Een kind kan echter niet zelfstandig een kanarie verzorgen. Kanaries zijn kwetsbare beestjes die makkelijke en pootje of vleugel breken als ze niet voorzichtig worden vastgepakt. Laat daarom nooit kleine kinderen alleen met een kanarie.

Verder verkopen wij:

 • Volierevogels (ook kwartels)
 • Krielkippen zoals de Wyandotte
 • Agapornides (dwergpapegaaien)
 • Tropische vogels zoals Rijstvogels, Zebravinken en Tortelduifjes.
 • Natuurlijk kun je ook voor alles wat je vogel nodig heeft uitstekend terecht bij Dierspecialist Het Natuurhuis. Wij hebben een ruime keus in kooien en kamervolieres, speeltjes, voer en verzorgingsartikelen.