De dwergpapegaai

Dwergpapegaaien zijn intelligent

Dwergpapegaaien, of agapornissen (ook wel agaporniden genoemd), zijn vogels die zowel in de huiskamer als in een volière gehouden kunnen worden. Het zijn zeer intelligente, sociale dieren die afkomstig zijn uit Afrika, waar ze in groepen leven in het struikgewas en open grasland in het savannegebied. Als je overweegt om een dwergpapegaai als huisdier te kopen, is het belangrijk dat je je van tevoren goed laat informeren.

Verschillende soorten

Er zijn negen soorten dwergpapegaaien en een paar ondersoorten waarvan een aantal in ons land gekweekt wordt. Bekende soorten zijn de Agapornis roseicolli of perzikkop-agapornis, de Agapornis personatus of zwartmasker-agapornis en de Agapornis fischeri. Ze zijn het bekendst onder hun Latijnse namen. Het zijn kleine vogels van tussen de dertien en zeventien centimeter groot met een gewicht van 40 tot 60 gram. Ze hebben naar verhouding een vrij groot hoofd en een stomp staartje. Sommige soorten hebben een witte oogring. De basiskleur van de meeste soorten is groen, maar bij agapornissen die gekweekt zijn komen allerlei kleuren voor.

Natuurlijk gedrag

De dwergpapegaaien komen voor in heel Afrika. Ze leven in het struikgewas aan de rand van het regenwoud, in het savannegebied en de open graslanden. Ze leven in kleine tot middelgrote groepen en houden onderling contact door het maken van contactgeluiden. In de morgen verzamelen de groepen zich om voedsel te zoeken, soms in het gezelschap van vinken. Ze zijn meestal schuw en moeilijk te benaderen. Dwergpapegaaien vinden een partner voor het leven en broeden vaak in bomen. Ze bouwen een koepelvormig nest van dunne takjes en reepjes boomschors, waarbij vooral het popje (vrouwtje) aan het nest bouwt. Het nest wordt wel verdedigd, maar over het algemeen zijn agapornissen verdraagzame vogeltjes.

Huisvesting

Dwergpapegaaien zijn echte groepsdieren en kunnen zowel binnenshuis als buiten in een volière worden gehouden. Wie kweken wil, doet er het beste aan om de vogels in een groep te huisvesten zodat ze zelf koppels kunnen vormen. Houd agapornissen in elk geval nooit alleen. Voor een koppeltje agapornissen is een kooi van minimaal 60x70x100 centimeter nodig. Voor meerdere koppels moet de kooi natuurlijk veel groter zijn. Een volière dient voorzien te zijn van een - liefst verwarmd - tochtvrij binnenverblijf. Als zitstokken kies je het beste natuurlijke takken. De bodembedekking in een volière kan bestaan uit beton of tegels. Verschillende soorten agapornissen kruisen gemakkelijk met elkaar. Plaats daarom alleen vogels van dezelfde soort bij elkaar om te voorkomen dat kruisingen geboren worden die vaak ook nog onvruchtbaar zijn.
Wie agapornissen in de huiskamer wil houden kan het beste een huiskamervolière voor ze inrichten. Deze kooi moet dan wel worden ingericht met allerlei speelgoed en veel materiaal om te slopen. Plaats ook hier weer vogels van dezelfde soort bij elkaar, maar je kunt ook twee vogels van hetzelfde geslacht nemen. Zorg ervoor dat de vogels zich niet vervelen. Een mogelijkheid is om de al dan niet gekortwiekte vogeltjes overdag op een klimboom of een speciale klimwand te laten spelen. De bodembedekking van de huiskamervolière kan bestaan uit stuifvrije kattenbakkorrels, zeoliet, maïskorrels, beukensnippers of schelpenzand. Zorg voor voer- en waterbakjes van materiaal dat goed schoon te maken valt, bijvoorbeeld RVS. Er zijn kooien in de handel waar de bakjes met een speciaal kliksysteem in passen. Datzelfde systeem kan dan soms ook gebruikt worden om bakjes aan de klimbomen te bevestigen. Onze woonkamers zijn veelal te droog voor dwergpapegaaien. Douche of sproei de vogels daarom regelmatig en zorg voor badgelegenheid.
Zowel in de buitenvolière als het huiskamerverblijf moet voldoende gelegenheid zijn voor de vogels om bezig te zijn. Wilde vogels brengen 90% van hun tijd door met voedsel zoeken. Daarom moet er ook zogenaamd fourageerspeelgoed aanwezig zijn om gedragsproblemen te voorkomen.
 

  Snapshot

Deze slimme, kleine papegaaitjes zijn actieve vogels die goed tam kunnen worden. Dwergpapegaaien kunnen aardig herrie maken, maar met voldoende aandacht en speelgoed kunt je dat meestal binnen de perken houden. Natuurlijk hebben zij daarnaast een soortgenoot nodig: hun Latijnse naam ‘Agapornis’ betekent niet voor niets ‘liefdesvogel’!
wikipedia-logo> Dierspecialist Het Natuurhuis | De dwergpapegaai | Vogels | Huisdieren > Huisdier, Dwergpapegaai, agapornis
Dwergpapegaaien op Wikipedia

 

  Downloads

 Download de huisdierbijsluiter over de dwergpapegaai

 

Verzorgen en hanteren

Dwergpapegaaien zijn zeer intelligent en hebben voldoende uitdaging nodig in de vorm van speeltjes. Soms zullen twee agapornissen behoorlijk gaan kwetteren. Maar wanneer je ze van voldoende bezigheden voorziet blijft dit beperkt. Je zult ze bijvoorbeeld een enorm plezier doen met verse wilgen-, vlier- en onbespoten fruitboomtakken. Je kunt jouw dwergpapegaaien trainen om netjes op je hand te stappen en te accepteren dat ze in de hand genomen worden, al dan niet in een handdoek. Sommigen laten hun agapornissen kortwieken zodat ze veilig mee naar buiten kunnen. Het kortwieken van de huiskamervogels kunt je, zeker in het begin, het beste aan ervaren personen overlaten. Als dwergpapegaaien goed worden opgevoed kunnen ze heel vertrouwd raken met hun verzorger. Een dwergpapegaai die alleen gehouden wordt kan echter gedragsstoornissen gaan vertonen en bijvoorbeeld zijn baas als partner gaan beschouwen of sexueel gefixeerd raken op een spiegeltje of speeltje. Sommige popjes gaan zichzelf kaalplukken of gaan eieren leggen wanneer ze te veel door hun menselijke verzorger geknuffeld worden. In enkele gevallen overlijden ze zelfs aan legnood.

Als je de vogel los in de kamer laat vliegen, pas dan op met zaken als snoeren, giftige planten en andere huisdieren en doe eventueel de gordijnen dicht zodat het dier niet tegen het raam vliegt. Verwijder dagelijks het voer dat niet opgegeten is. Dit om schimmels en dergelijke te voorkomen. Ververs ook het drinkwater tenminste eenmaal per dag en vaker indien nodig. Maak de kooi elke week schoon en denk daarbij ook aan de zitstokken en het badje. De bodembedekking moet dan ook vervangen worden. Was goed je handen na het hanteren van de vogel of het verschonen van de kooi. Papegaaiachtigen kunnen ziekten op mensen overbrengen.

 

Voeding

Een agapornis eet in het wild zaden, fruit, groente en sommige grassoorten. Hij gedijt in gevangenschap het best op een gevarieerd menu van biologische zaden, groenten, vruchten en noten. Het is echter nogal bewerkelijk om dit dagelijks klaar te maken. Daarom zijn er voor dwergpapegaaien speciale kleine pellets in de handel zodat ze alle benodigde voedingsstoffen binnen krijgen. Deze pellets zijn te koop bij dierenspeciaalzaak Het Natuurhuis. Hiernaast blijven groenten, fruit en noten nodig. Krijgt jouw dwergpapegaai geen voer in de vorm van pellets dan kan het menu aangevuld worden met eivoer (met name in de kweekperiode). Geef nooit avocado of chocolade! Dat is giftig voor vogels. Agapornissen eten twee maal per dag: in de ochtend en vlak voor het slapengaan. Het beste is het om ’s ochtends fruit, noten en groenten te geven en ’s avonds pellets en/of zaden. Geef om de week wat maagkiezel apart in een bakje. Zorg voor schoon drinkwater dat je eventueel aanzuurt door wat biologische appelazijn toe te voegen. Dit remt de groei van bacteriën.