De grasparkiet

De grasparkiet is altijd vrolijk

Deze opgewekte en sociale vogeltjes zijn erg aangenaam als huisdier en zeer goed tam te maken. Sommigen van hen leren zelfs praten. Bedenk wel dat vogels in huis veel stof en rommel geven. Je zult je huis moeten inrichten op de vogels zodat zij geen gevaar lopen als ze uit de kooi zijn en je zult veel moeten schoonmaken. Wil je de parkiet los laten vliegen zorg er dan voor dat er geen gevaarlijke objecten zijn en pas op met giftige planten, open haard, kaarsen en dergelijke. Laat de parkiet nooit uit de kooi voor hij tam is.

Oorsprong

Grasparkieten komen oorspronkelijk uit Australië en komen daar overal voor behalve in de kustgebieden. Ze bewonen de droge grasvlakten en vliegen daar in enorme zwermen rond. Het zijn intelligente en sociale dieren. Grasparkieten houden onderling contact door het maken van contactgeluiden. In de morgen verzamelen de groepenzich om te drinken en te baden. Die kunnen in grootte variëren van 20 tot wel 25.000 vogels. Ze brengen de ochtend door met voedsel zoeken. In de middag rusten de vogels in de schaduw in de takken van een dicht bebladerde struik en later gaan ze weer foerageren. ‘s Avonds zoekt de groep een slaapboom op. Het nestelen gebeurt in holten in takken van levende en dode bomen.
Oorspronkelijk waren grasparkieten enkel in het groen te krijgen. Maar er wordt nu al zo’n honderdvijftig jaar mee gekweekt waardoor ze nu in vele kleuren verkrijgbaar zijn. Bij jonge vogeltjes is het verschil tussen mannetjes en popjes (vrouwtjes) moeilijk te zien. Maar als ze na een maand of vier volwassen zie je het wel heel goed. Boven de snavel hebben de vogeltjes een washuid waar de neusgaten in zitten. Bij de mannetjes kleurt die blauw en bij de popjes is die washuid bruin.

Aanschaf

Indien je besloten hebt om een grasparkiet te gaan kopen komt meteen de vraag om de hoek kijken: neem ik één of twee vogels? Als je weinig tijd hebt om aandacht aan de vogel(s) te besteden neem dan altijd een koppeltje. Dat mogen gerust 2 mannetjes of 2 vrouwtjes zijn. Indien je besluit om één vogel te nemen, bedenk dan dat een solitair gehouden grasparkiet veel aandacht nodig heeft. Het gebrek aan een soortgenootje zal jij (of je huisgenoten) moeten compenseren. Parkieten zijn zeer sociale dieren die absoluut gezelschap en aandacht nodig hebben. Als je voor een koppeltje kiest genieten de parkieten volop van elkaars gezelschap. En daar zul jij ook veel plezier aan beleven.
Uiteraard wil je bij aanschaf graag een gezonde vogel maar hoe weet je nu of de vogel gezond is? Het eerste kun je kijken naar het uiterlijk van de vogel:

Uiterlijk

Bij de aanschaf van een grasparkiet zijn er een aantal zaken waar je naar kunt kijken. Die zijn:
 • Heeft hij vier tenen aan elke poot? Met twee naar voren en twee naar achteren.
 • Zit de huid boven de neus strak?
 • Staan de ogen helder?
 • Beweegt de vogel vrolijk rond? Als een vogel in een hoekje op een stokje blijft zitten, is dit waarschijnlijk geen gezond dier.
 • Zit hij op een stokje? Vogels die op de grond zitten kunnen vaak niet vliegen en zijn nog niet klaar om het nest te verlaten.
 • Heeft hij al zijn slagpennen (lange veren)? Als hij deze niet heeft is hij of te jong om het nest te verlaten of heeft hij kruipersziekte.
 • Heeft hij geen kale plekken? Een grasparkiet mag geen plaatsen hebben waar veren missen.
 • Heeft de parkiet schilfers op zijn tenen of neus? Als hij dit heeft, kan het wijzen op mijten en kun je beter op zoek gaan naar een andere vogel.
 • De parkiet mag geen diarree hebben. Dit is te herkennen aan ontlasting die aan het achterlijf van de vogel “plakt”.
 

  Snapshot

De grasparkiet is een gezellige, kleine papegaaiachtige die erg populair is als huisdier. Grasparkieten kunnen goed tam worden. Houd ze wel met een soortgenoot samen, zodat ze gezelschap en afleiding hebben. Daarnaast heeft deze slimme vogel aandacht en speelgoed nodig om zich prettig te blijven voelen.
wikipedia-logo> Dierspecialist Het Natuurhuis | De grasparkiet | Vogels | Huisdieren > Huisdier, Grasparkiet, parkiet
De grasparkiet op Wikipedia

 

  Downloads

 Download de huisdierbijsluiter over de grasparkiet


 Download de huisdierbijsluiter over de valkparkiet

 
 

Omgeving

Een ander punt waar je naar kunt kijken om te zien of de vogel in goede conditie is, is de kooi. Deze dient er verzorgt uit te zien, voer dient aanwezig te zijn en er mogen geen zieke dieren inzitten. Als er in een kooi één vogel is die geen slagpennen heeft koop daar dan geen vogel uit. Die vogel kan kruipersziekte hebben wat besmettelijk is voor alle andere vogels in de omgeving.

Rust

Zodra je een vogel aangeschaft hebt, laat hem dan tenminste twee dagen rustig in zijn kooi zitten. Begin niet meteen met het tam maken, maar laat de vogel rustig wennen om stres te voorkomen. Zorg er ook altijd voor dat je de vogel overdag komt, zodat hij de hele dag heeft om met voldoende licht zijn omgeving rustig te verkennen.

Kooi

parkieten-in-hun-kooi> Dierspecialist Het Natuurhuis | De grasparkiet | Vogels | Huisdieren > Huisdier, Grasparkiet, parkietDe minimale afmeting van een kooi in de woonkamer voor één vogel is 40 bij 35 bij 55 centimeter. Maar het is zoals al gezegd niet aan te raden om een groepsdier als de grasparkiet alleen te houden. Kies dus liever voor een grotere kooi voor tenminste twee parkieten. Zet de kooi niet in de directe zon maar wel op een lichte, tochtvrije plek. De kooi moet minimaal twee zitstokken bevatten, liefst van variabele dikte. Kies bijvoorbeeld verse boomtakken. Zorg ervoor dat de stokken niet te dun zijn. De tenen mogen ongeveer twee derde van de omtrek van de stok omsluiten. Horizontale tralies zijn het beste zodat de parkieten kunnen klimmen. De bodembedekking kan bestaan uit stuifvrije kattenbakkorrels, zeoliet, beukensnippers, bodemmateriaal uit maïskorrel of schelpenzand.

Wilde vogels brengen een groot deel van hun tijd door met voedsel zoeken en met sociaal en verzorgend gedrag. Zorg daarom voor voldoende speelgoed en klimgelegenheid. Houten trapjes vinden grasparkieten bijvoorbeeld erg leuk. Ook speeltjes die de parkiet met zijn snavel kan manipuleren en kapot kan maken worden graag gebruikt. Denk hierbij aan bijvoorbeeld speelgoed van stukjes leer of touw. Verantwoord papegaaien- en parkietenspeelgoed is uiteraard bij dierenspeciaalzaak Het Natuurhuis verkrijgbaar. Je kunt natuurlijk ook zelf speelgoed maken. Een klimboom in de woonkamer is een aanrader als de vogels los mogen vliegen.

Voeding

Wat mag wel?

Een parkiet moet 24 uur per dag de beschikking hebben over vers water. De vogels eten voornamelijk zaden, maar zijn ook dol op fruit (appel, peer, banaan) en groenten (wortel, broccoli, witlof). Vul het zaad aan met wat eivoer. Trosgierst is een lekkere snack voor deze vogeltjes. Speciaal parkietenzaad bevat meestal al wat eivoer en voldoende vitaminen en mineralen. Informeer hiernaar bij dierenspeciaalzaak Het Natuurhuis.

Wat mag niet?

De volgende zaken zijn erg ongezond en mag de parkiet dus absoluut niet krijgen: avocado, suiker, chocolade, chips, koffie, thee.

Tam maken

Het is het best om te beginnen met het tam maken als de vogel nog jong is, dus het liefst een net uitgevlogen vogel. Om te beginnen laat je de vogel rustig aan de omgeving wennen vanuit de veilige omgeving van de kooi. Na verloop van tijd (na een dag of 2) laat je de parkiet wennen aan de aanwezigheid van je hand in de kooi. Hou je hand in de kooi tot de vogel stopt met fladderen en haal de hand dan pas weg. Dit doe je ongeveer 5 keer per dag gedurende een dag of vijf. Praat met een geruststellende en vriendelijke stem tegen de vogel. Zodra de parkiet gewend is aan je hand in de kooi en rustig blijft zitten als je met je hand de kooi in komt, ga je een stukje fruit aanbieden aan de vogel. Blijf rustig tegen de vogel praten. Op een gegeven moment zal de parkiet op je vinger gaan zitten om van het lekkers te kunnen eten.

Verzorgen

Grasparkieten zijn zeer intelligent en hebben voldoende uitdaging nodig in de vorm van een soortgenootje en speeltjes. Soms zullen twee parkietjes behoorlijk gaan kwetteren, maar wanneer je ze van voldoende bezigheden voorziet blijft dit wat meer beperkt. Je doet ze bijvoorbeeld een enorm plezier met verse wilgen-, vlier-, berken- en onbespoten fruitboomtakken. Als grasparkieten goed worden opgevoed kunnen ze heel vertrouwd raken met hun verzorger. Sommige grasparkieten leren ook om woordjes te zeggen. Een grasparkiet die alleen gehouden wordt kan echter gedragsstoornissen gaan vertonen. Hij kan bijvoorbeeld zijn baasje als partner gaan beschouwen of seksueel gefixeerd raken op een spiegeltje of speeltje. Het is daarom beter om de parkiet niet teveel te knuffelen, over de rug te aaien of voedsel uit de mond te laten pakken omdat dit de vogel het idee kan geven dat zijn eigenaar zijn partner is.

 

Was goed je handen na het hanteren van de vogel of het verschonen van de kooi. Papegaaiachtigen kunnen ziekten (zogenaamde zoönosen) op mensen overbrengen.

Ziekten

Een gezonde grasparkiet is alert en levendig. De ogen zijn helder en de ontlasting is vrij stevig, grijsgroen of bruin met een witte fractie, afhankelijk van het dieet. Een zieke grasparkiet zal niet gauw laten zien dat hij ziek is. Grasparkieten zijn prooidieren en je kwetsbaar tonen is vragen om gegrepen te worden door een roofdier. Wanneer een zieke grasparkiet 'bol' gaat zitten moet je direct naar een vogeldierenarts gaan. Wie grasparkieten houdt doet er goed aan ze jaarlijks te laten checken door een ervaren vogelarts. Een dof verenkleed kan op een slechte conditie wijzen. Gele ontlasting kan wijzen op leverproblemen, iets wat bij deze vogels wel eens voor kan komen wanneer ze jarenlang alleen maar zaad hebben gegeten. Let verder op de volgende verschijnselen:

 • De vogel eet en/of drinkt niet en zit met opgezette veren op 2 pootjes
 • De parkiet slaapt op 2 pootjes
 • De parkiet praat en/of kwettert niet meer
 • De ontlasting is waterig
 • Er is sprake van "staartwippen"
 • De kopveren van de parkiet zijn bevuild door slijm
 • Er is sprake van evenwichtsstoornissen
 • De parkiet heeft geen mooie bevedering
 • De snavel en/of neusdop zien er "poreus" uit De vogel slaapt meer dan normaal
 • De vogel heeft geen interesse voor zijn omgeving

Een zieke grasparkiet kan snel achteruit gaan. Denk je dat jouw vogel ziek is? Raadpleeg dan altijd een dierenarts of iemand van een dierenspeciaalzaak zoals Dierspecialist Het Natuurhuis.