De kanarie

De kanarie is een gemakkelijke vogel

Kanaries zijn gemakkelijk te houden vogels die prima samen gehouden kunnen worden met andere soorten zangvogels. Er zijn drie soorten kanaries: zang-, postuur-, en kleurkanaries. Al heel lang wordt de kanarie gehouden als gezelschapsdier. Dit is vooral te danken aan de zang van de mannetjes-kanarie. Oorspronkelijk komt de kanarie voor op de Canarische eilanden van waaruit hij al in de 15e eeuw werd meegenomen door de Spanjaarden.

Oorsprong

Via Spanje kwam de kanarie ook in Frankrijk, België, Nederland en Engeland terecht. Hier werden de verschillende rassen gekweekt die nu worden aangeduid als postuurkanaries. Bij deze vogels ligt de nadruk op de vorm (het postuur), de grootte en de structuur van de veren. De zang is niet belangrijk. Met de verdere verspreiding over Europa, gingen meer kwekers zich toeleggen op de kleur van het verenpak: de kleurkanaries. Oorspronkelijk is de kanarie grauw-groen van kleur. Door verder te kweken met kanaries met een kleurafwijking kreeg men uiteindelijk de nu bekende gele kanarie.

Huisvesting

vogelkooi> Dierspecialist Het Natuurhuis | De kanarie | Vogels | Huisdieren > Huisdier, KanarieIn de vrije natuur leven kanaries in groepen. Ze houden dus van gezelschap. Een kanarie alleen in een kooi heeft veel aandacht nodig. Koop daarom een paartje (voor de zang van het mannetje) of twee vrouwtjes als ze die aandacht niet kunnen krijgen. Twee mannetjes in een kooi zullen snel gaan vechten. Zorg voor een ruime kooi met verticale spijlen als de vogels niet los mogen vliegen. De kanarie is geen klimmer dus een langwerpige kooi waarin hij zijn vleugels uit kan slaan is beter dan een hoge, smalle kooi. Een kooi moet minimaal twee zitstokken hebben van de juiste dikte. Een zitstok heeft de juiste dikte als de teentjes bijna de stok kunnen omsluiten. In een volière moeten meerdere dikke en dunne stokken (dus met verschillende diameters), takken of twijgen aanwezig zijn. Dit is goed voor de pootspieren van de vogel. Let op dat de vogels in de winter niet op bijvoorbeeld een ijzeren stang gaan slapen. Dit kan bevriezing van de voet en tenen veroorzaken. De kanarie neemt ook graag elke dag op een vast tijdstip een bad voor het schoonmaken van zijn veren. Het water wordt echter snel vuil door stof en uitwerpselen. Haal het badhuisje of de badschaal daarom na een uurtje weer weg om te voorkomen dat de vogels van het vieze water drinken. Haal bovendien in de winter het badwater op tijd weg zodat de vogel niet nat gaat slapen. Bij een volière is het van belang dat er een tocht- en vorstvrij nachthok is. Beplanting kan maar is niet nodig voor het welzijn van de vogels.

 

  Snapshot

De kanarie staat bekend om de mooie zang van het mannetje en is daardoor erg geliefd. Bovendien zijn er door kweken enorm veel verschillende kleurslagen ontstaan. Het zijn sociale vogeltjes die zowel in huis als in een mooie buitenvolière gehouden kunnen worden.
wikipedia-logo> Dierspecialist Het Natuurhuis | De kanarie | Vogels | Huisdieren > Huisdier, Kanarie
De kanarie op Wikipedia

 

  Downloads

 Download de huisdierbijsluiter over de Kanarie

 

Bodembedekking

Als bodembedekking in de volière kan men metselzand gebruiken. De bodembedekking in een kooi kan bestaan uit schelpenzand, niet-stuivende kattenbakkorrels, materiaal uit maïskorrels of beukensnippers. Een goede bodembedekking is belangrijk. Die moet goed vocht op kunnen nemen om het ontstaan van ziekmakende bacteriën te voorkomen. Ook moet de bodembedekking stofvrij zijn en veilig voor de vogels als die ervan eten. Bij dierenspeciaalzaak Het Natuurhuis kun je kiezen uit diverse goede bodembedekkers. Vraag advies!

Verzorging

Als je een kanarie hebt gekocht dan moet hij eerst nog wennen aan zijn nieuwe omgeving. Het mannetje zal de eerste dagen of zelfs weken niet zingen. Sommige kanarierassen zoals de Norwichkanarie zijn van nature erg rustig. Andere rassen zijn levendiger en beweeglijker. Bij een rustige benadering raken kanaries snel vertrouwd met de verzorger. Een kanarie wordt echter meestal niet zo tam als bijvoorbeeld een parkiet of een papegaai.

Een gezonde vogel in een goede en passende kooi zal zich redelijk snel op zijn gemak en prettig voelen. Een belangrijke voorwaarde hierbij is ook de plaats waar zijn kooi hangt of staat. Zet de kooi niet langer dan 11 uur per dag in het volle licht en zorg voor een zo natuurlijk mogelijk dag en nacht ritme. Zorg er voor dat ze elke dag ongeveer even lang licht krijgen. Te veel wisselende lichtperioden zorgen ervoor dat de kanaries in de rui gaan en dan steeds blijven ruien. Dit wordt stokrui genoemd en is niet goed voor de vogels. Dek daarom liever de kooi 's avonds af met bijvoorbeeld een doek. Om te gaan broeden hebben kanaries diverse prikkels nodig waaronder een daglengte van veertien tot vijftien uur per etmaal. Wil je dat jouw vogels gaan broeden dan kun je de daglengte stapsgewijs verlengen.

De kooi moet wekelijks goed worden schoon gemaakt. Reinig de bodem, zitstokken, voer- en drinkbakjes met heet water. Reinig de voer- en drinkbakjes bij voorkeur dagelijks! Houd in de gaten of de nagels van de kanarie niet te lang worden en knip deze bij als dat nodig is of laat het de dierenarts eerst voordoen. Als je jouw kanarie goed verzorgd zal hij je zeker belonen met zijn prachtige zang!

 

Voeding

De voeding van de kanarie bestaat uit zaadmengsel, eivoer, vers voer, toevoegingen en af en toe een lekkernij. Bij dierenspeciaalzaak Het Natuurhuis vind je alles om je kanarie goed te verzorgen. Vraag ook advies hoe je dit het beste kunt doen. Eivoer bijvoorbeeld is noodzakelijk maar moet je niet te veel geven. Het beste is zoveel voer te geven als in één dag vrijwel opgegeten wordt. Kanaries eten dagelijks tot 30% van hun lichaamsgewicht en mogen nooit zonder voer zitten aangezien ze erg snel verhongeren. Als vers voer kunnen diverse onkruid- en graszaden dienen die je eventueel zelf kunt plukken. Geef ze echter niet te veel groenvoer. Dit kan diarree veroorzaken. Kanaries lusten bijna alle soorten groente en fruit maar zijn vaak wel kieskeurig. Geef echter nooit avocado. Dat is giftig voor vogels. Probeer verder dus gewoon maar uit wat hij of zij lekker vindt.

Vogels hebben geen tanden en kunnen hun voedsel dus niet kauwen. In plaats daarvan eten ze kleine steentjes die het voer helpen 'vermalen' in hun maag, de spiermaag om precies te zijn. In de natuur kunnen ze deze steentjes zelf vinden. In de vogelkooi geef je de kanarie grit. Grit bestaat uit gebrande en gemalen oesterschelpen. De kanarie moet regelmatig nieuw grit eten dus zorg ervoor dat dit altijd beschikbaar is. Verder hebben kanaries kalk nodig. Dit kunnen ze uit grit halen, maar ook door het eten van bijvoorbeeld sepia. De medewerkers van dierenspeciaalzaak Het Natuurhuis kunnen je hier meer over vertellen. Af en toe mag je jouw kanarie ook verwennen met lekkernijen zoals snoep- en gezondheidszaden. Geef die echter met mate. Bij dierenspeciaalzaak Het Natuurhuis zijn diverse lekkere vogelsnacks verkrijgbaar.

Gezondheid

Een gezonde kanarie maakt een levendige indruk. Vogels die mager zijn of waarbij de veertjes aan de onderzijde bij de staart smerig zijn kunnen een ziekte onder de leden hebben. Bij een gezonde vogel zullen de veren goed aansluiten. Een gezonde vogel zal ook niet bol zitten. Ook mag hij niet hoorbaar ademen of met open bek ademen. Als je op de veertjes van de buik blaast mogen daaronder geen donkerrode of donkerpaarse vlekken te zien zijn.

Een zieke vogel slaapt vaak met opgezette veren en met twee poten op een stok. Zijn snavel kan hij tussen de veren stoppen maar hij kan ook met de kop recht vooruit slapen, waarbij het lijkt alsof hij adem te kort komt. Uiteindelijk gaat hij op de grond zitten. Een ziekte kan onder andere veroorzaakt worden door verkeerde of onvoldoende voeding of infecties.

Het Natuurhuis verkoopt mooie zang- en kleurkanaries. Ook kun je kiezen uit een grote collectie kooien in diverse formaten en stijlen. Verder heeft dierenspeciaalzaak Het Natuurhuis uiteraard alles wat je nodig hebt voor de verzorging van jouw kanarie.