De hond en zijn gezin

 Een hond opnemen in je gezin

De hond zoals wij die kennen heeft een enorm scala aan wilde familieleden over de hele wereld, met inbegrip van wolven, vossen, jakhalzen en coyotes. De Australische dingo bijvoorbeeld is een al lang gevestigde wilde hond. Alle leden van de voorouderlijke honden-familie gaan op jacht naar prooi, maar ze eten ook planten en fruit. Of je ze daarom alleseters kunt noemen, net als wij mensen, daarover zijn de geleerden het nog niet helemaal eens. Lees hiervoor ook: Goede voeding voor je hond en kat is belangrijk.

Van wolf tot huishond

een-hond-opnemen-in-je-gezin-rounded> Dierspecialist Het Natuurhuis | De hond en zijn gezin | Info artikelen > hond, gezin, trainen, opvoeden

Rond 10.000 tot 14.000 jaar geleden (tijdens het Mesolithicum oftewel de Midden-Steentijd), leefden wolven en mensen in dezelfde gebieden en gingen daar op jacht. Sommige wolven werden aangetrokken door etensresten op stortplaatsen buiten de steentijd-dorpen en werden geleidelijk tammer. Wolven die het minst bang waren voor mensen bleken het meest succesvol bij het verkrijgen van voedsel en overleefden uiteindelijk door een verblijf in de buurt van de dorpen, waar ze paarden met andere 'vriendelijke' wolven. De meest tamme dieren trokken vervolgens de dorpen in om voedsel te zoeken, waarna de dorpsbewoners een nauwere band ontwikkelden met hun puppy's. Uiteindelijk leerden mensen hoe ze door het gecontroleerd fokken van de tamme wolven het natuurlijke gedrag van de dieren konden beïnvloeden en sturen zodat ze bruikbaar werden bij het jagen, hoeden en bewaken. De wolf werd een hond.

Doordat de hond afstamt van de wolf, denken veel mensen dat ze de hond ook als een wolf moeten behandelen. Honden gedragen zich echter heel anders dan wolven. De huishond leeft niet in een roedel maar maakt met veel plezier deel uit van de menselijke familie, het gezin. Honden houden er niet van om lang alleen te worden gelaten, maar vinden het geweldig om samen spelletjes te doen en te worden getraind. Voor zijn gezondheid en welbevinden is de hond helemaal afhankelijk geworden van de mens. Hoewel de hond niet meer op jacht gaat zoals de wolf, zal hij zijn voedsel wel bewaken. Laat een hond dus met rust als hij aan het eten is.

Zorg dat een hond zich thuis voelt

duidelijke-instructies> Dierspecialist Het Natuurhuis | De hond en zijn gezin | Info artikelen > hond, gezin, trainen, opvoeden

Tijd en training

Als je een hond neemt, zal hij eerst tijd én training nodig hebben om zich aan te passen aan zijn nieuwe gezin. Ieder huishouden is anders. De een vind het geen bezwaar als de hond op de bank ligt, terwijl iemand anders hier niet van gediend is. Zorg er dus voor dat iedereen op dezelfde lijn zit. Elke hond heeft strakke en eenduidige regels nodig waar iedereen zich aan houdt! Op die manier is het voor de hond duidelijk wat hij wel en niet mag en kan hij hieraan wennen.
 
veilig-uitlaten> Dierspecialist Het Natuurhuis | De hond en zijn gezin | Info artikelen > hond, gezin, trainen, opvoeden

Actief

Een actieve hond is een gelukkige hond. Honden houden van fysieke en mentale training. Net als hun wilde neven, houden honden ervan om buiten te rennen en te spelen waarbij ze gebruik maken van hun verschillende zintuigen om de omgeving te verkennen. Kijk goed om je heen en zorg ervoor dat het veilig is voordat je jouw hond los maakt van de lijn.
 
spel-is-belangrijk> Dierspecialist Het Natuurhuis | De hond en zijn gezin | Info artikelen > hond, gezin, trainen, opvoeden

Spelen

Spelen is van vitaal belang voor alle jonge dieren. Door te spelen, kunnen ze natuurlijk gedrag zoals jagen kopiëren. Puppy's leren op die manier ook sociale vaardigheden, zoals het niet-bijten, en oefenen hun evenwicht en coördinatie. Spelen geeft de hond een kans om zijn energie kwijt te kunnen, gebruik te maken van zijn hersenen en een band te vormen met zijn familie - of het nu een mens of hond is.
 
toon-genegenheid> Dierspecialist Het Natuurhuis | De hond en zijn gezin | Info artikelen > hond, gezin, trainen, opvoeden

Aandacht

Honden zijn loyaal en tonen een grote affectie voor hun gezin. Zij vinden het fijn om te merken dat de overige gezinsleden ook van hen houden. De beste manier om dat te doen is door ze zacht over de borst te wrijven of kroelen. Klopjes op hun hoofd vinden ze minder leuk.
 
eigen-plek> Dierspecialist Het Natuurhuis | De hond en zijn gezin | Info artikelen > hond, gezin, trainen, opvoeden

Eigen plek

Iedere hond heeft een eigen plek nodig in huis zoals een mand of een kussen waar hij zich terug kan trekken om te rusten zonder gestoord te worden. In het begin zal iedere puppy janken omdat hij niet gewend is om alleen te slapen, maar dat gaat meestal snel over als hij eenmaal aan zijn nieuwe omgeving is gewend.
 
Het is belangrijk dat je van tevoren weet wat een hond nodig heeft om gelukkig te zijn in een mensen-gezin. Probeer eens als een hond te denken zodat je de wereld door zijn ogen ziet. Je leert je hond hierdoor beter te begrijpen en versterkt de band met je huisdier.

Als je een onbekende hond tegen komt

Als je met je hond gaat wandelen, zal hij altijd weten of de mensen of honden die hij ontmoet bij zijn gezin horen. Kom je een onbekende hond tegen, dan zijn de dieren in het begin vaak onzeker. Ze gebruiken lichaamstaal om aan te geven of ze vriend zijn of niet. Een vriendelijke hond zal kwispelen en de andere hond uitdagen om een spelletje te spelen. Een onvriendelijke of agressieve hond zal grommen, zijn nekharen gaan overeind staan en hij zal zich groter voordoen om indruk te maken. Als beide honden rustig blijven, zullen ze elkaar wat besnuffelen. Een hond kan veel opmaken uit dit snuffelen aan elkaars neus en achterwerk. Is het een vrouwtje of een mannetje, kan er gepaard worden, is hij of zij gezond en wat is de leeftijd? Dat zal zijn neus hem allemaal vertellen.

Wat moet je wel en niet doen

een-vreemde-hond-aaien> Dierspecialist Het Natuurhuis | De hond en zijn gezin | Info artikelen > hond, gezin, trainen, opvoeden

Eerst vragen, dan pas aaien.

Een voor jou onbekende hond weet precies dat je niet bij zijn gezin hoort. Ga hem dan ook nooit aaien zonder eerst zijn baasje of bazinnetje te vragen of dit mag. Laat de hond eerst rustig aan je hand snuffelen zodat hij je een beetje leert kennen.
 
niet-staren> Dierspecialist Het Natuurhuis | De hond en zijn gezin | Info artikelen > hond, gezin, trainen, opvoeden

Niet staren.

Door een naar een hond (of een persoon) te staren, zal die zich niet op zijn gemak gaan voelen en misschien de situatie zelfs als bedreigend ervaren. Kijk een hond daarom nooit recht in de ogen, tenzij je de hond goed kent en weet dat hij je vertrouwd.
 
nader-van-voren> Dierspecialist Het Natuurhuis | De hond en zijn gezin | Info artikelen > hond, gezin, trainen, opvoeden

Benader een hond altijd van voren.

Van nature benaderen honden elkaar altijd frontaal. Als een hond van achteren benaderd wordt, bestaat de kans dat hij zich plotseling omdraait, aanvalt en gaat bijten. Benader een hond daarom altijd van voren zodat hij je ziet aankomen en niet schrikt of bang wordt.
 
blijf-stil-staan> Dierspecialist Het Natuurhuis | De hond en zijn gezin | Info artikelen > hond, gezin, trainen, opvoeden

Sta stil als een hond dreigt.

Als een hond zijn nekharen recht overeind zet, wil hij imponeren en groter lijken. Als hij je ook nog recht aankijkt, zal hij je vrijwel zeker bedreigen. Blijf dan rustig stil staan en maak geen geluid. Kijk weg van de hond en houd je armen stil naar beneden langs je lichaam.
 
niet-plagen> Dierspecialist Het Natuurhuis | De hond en zijn gezin | Info artikelen > hond, gezin, trainen, opvoeden

Erger nooit een hond.

Plaag nooit een blaffende hond die alleen is en is aangelijnd of achter een hek loopt. Loop gewoon rustig door en doe net of je de hond niet ziet. Hij zal dan waarschijnlijk weer snel kalmeren.
 
Honden gedragen zich op een bepaalde manier als ze honden of mensen tegen komen die ze niet kennen. Als je de bovenstaande regels opvolgt voorkom je dat een hond gaat bijten omdat hij boos, nerveus of bang wordt.

Hoe communiceren honden

Een hond communiceert met andere honden met behulp van lichaamstaal, gezichtsuitdrukkingen en geluiden. Bijvoorbeeld een ontspannen ogende hond, zijn vachtharen plat naar beneden en zijn oren naar beneden of naar voren geprikt is in een goede stemming. Hij zal ook geluiden maken om te communiceren hij kan grommen, blaffen, janken of huilen. De foto's hieronder laten zien wat een hond probeert te zeggen met een bepaalde houding.

hond-springt-op> Dierspecialist Het Natuurhuis | De hond en zijn gezin | Info artikelen > hond, gezin, trainen, opvoeden

De hond springt op

Als de hond duidelijk blij en ontspannen is, dan kan dit een teken zijn van speelsheid. Hij gaat in de spelen-houding met zijn achterwerk hoog in de lucht en zijn voorpoten op de grond. Hij kwispelt opgewonden met zijn staart en springt op en neer op dezelfde plek. Als hij zelfs een stuk speelgoed brengt en het op je voeten legd is er dus geen twijfel meer wat hij wil!
 
kalm-en-relaxed> Dierspecialist Het Natuurhuis | De hond en zijn gezin | Info artikelen > hond, gezin, trainen, opvoeden

De hond is kalm, zelfverzekerd en relaxed

De hond is kalm, zelfverzekerd, relaxed en toont interesse. Hij is niet gespannen of stijf. Zijn oren zijn gespitst en zijn ogen kijken alert en gastvrij. Wellicht kwispelt hij met zijn staart. Deze hond is in een vriendelijke stemming.
 
op-zijn-rug> Dierspecialist Het Natuurhuis | De hond en zijn gezin | Info artikelen > hond, gezin, trainen, opvoeden

De hond ligt op zijn rug

De hond ligt op zijn rug: Dit gedrag zie je vaker bij puppy's en bij honden die weinig vertrouwen hebben als ze nieuwe mensen of andere honden ontmoeten. Het is een onderdanige houding waarmee ze laten zien dat ze geen bedreiging vormen. De hond zal weg kijken en kan ook met de ogen knipperen. Zijn oren liggen vlak zijn en hij kan in de lucht likken of proberen om het gezicht van de persoon of hond te likken.
 
staart-tussen-poten> Dierspecialist Het Natuurhuis | De hond en zijn gezin | Info artikelen > hond, gezin, trainen, opvoeden

Staart tussen de poten

De hond heeft zijn staart tussen de poten en zijn oren liggen plat. Hij is bang. Pas op, omdat hij bang is kan de hond bijten om zich te verdedigen.
 
toont-zijn-tanden> Dierspecialist Het Natuurhuis | De hond en zijn gezin | Info artikelen > hond, gezin, trainen, opvoeden

De hond toont zijn tanden

De hond houdt zijn staart rechtop en laat zijn tanden zien. Dit is een agressieve hond, hij komt dreigend naar voren en kan staren. Hij zal zich er zo groot en angstwekkend mogelijk voordoen. Hij zal zijn neus optrekken, grommen, zijn nekharen overeind zetten en zijn tanden tonen.
 

Conclusie

Honden gebruiken lichaamstaal en geluiden om te communiceren. Als je hun taal leert te begrijpen dan weet je of je een hond die je niet kent kunt benaderen of dat beter niet kunt doen.

Honden verschillen van elkaar

Hoewel alle honden afstammen van de wolf, zijn er grote verschillen tussen hen. Er zijn meer dan 400 erkende rassen en vele kruisingen (wanneer twee of meer verschillende hondenrassen worden gemengd). Honden zijn er in alle soorten en maten, van klein tot zeer groot. Sommige hebben een langharige vacht, anderen zijn krullend of kortharig en sommige honden, zoals de Mexicaanse Naakthond, zijn kaal hebben helemaal gaan vacht! Er zijn ook veel verschillende vacht-tinten en -kleuren één kleur, met twee of drie kleuren, met tekening en met grote of kleine vlekken. Ondanks deze verschillen gedragen alle honden zich toch op dezelfde manier.

Scherpe zintuigen

Honden hoeven vandaag de dag niet meer te jagen om te overleven. Toch hebben vele rassen nog steeds erg sterke zintuigen. Het best ontwikkelde en de belangrijkste zintuig voor alle voor de honden, is zijn geurzin. Mensen hebben 5.000.000 geurcellen in hun neus om hen te helpen ruiken, honden hebben meer dan 220 miljoen geurcellen. Dit betekent dat een hond op zijn minst 1000 keer beter kan ruiken dan de mens! Honden hebben ook zeer goed gehoor, we hoeven dus echt niet te schreeuwen als we tegen ze praten. Doordat ze hun oren kunnen bewegen hoeven ze hun hoofd niet te draaien om iets goed te horen. Hij hoort geluiden veel eerder dan dat wij dit kunnen. Bovendien hoort hij geluid-frequenties die wij niet kunnen horen. Het gezichtsvermogen van een hond is echter minder ontwikkeld dan dat van ons als het gaat om detail en kleur, maar hij is veel sneller dan wij in het opmerken van de kleinste beweging in zijn omgeving. Bovendien ziet hij 's-nachts net zo goed als overdag.

Slot-conclusie

Honden kunnen geweldige huisdieren zijn, maar de beslissing om een hond te nemen is er een om goed over na te denken. Want het hebben van een hond brengt veel consequenties met zich mee. Een hond kost tijd, energie, aandacht en geld. Niet voor even maar jarenlang. Natuurlijk krijg je daar ook veel voor terug: een leuke vriend om samen actief te zijn, een reden om naar buiten te gaan, iemand die altijd blij is jou te zien of een knuffel te krijgen. Sta vooraf eens stil bij wat jij je voorstelt bij het hebben van een hond. Welke verwachtingen heb je? Zijn die wel realistisch? Hoe fantastisch honden ook kunnen zijn, het blijven honden, met leuke en minder leuke kanten, voordelen en nadelen. Zorg er dus voor dat je een goed beeld krijgt van het leven met een hond, bijvoorbeeld door met andere hondeneigenaren te praten. Of vraag advies bij Dierspecialist Het Natuurhuis.

Meer informatie over de kenmerken van de verschillende hondenrassen vind je bijvoorbeeld op de LICG website Rashondengids, de website van de Raad van Beheer en de Rashondenwijzer van Royal Canin.