Denk goed na voordat je een hond aanschaft

 Koop niet zo maar een puppy!

Ook niet op facebook.

In ons land wordt er kennelijk nog goed verdient aan de illegale verkoop van honden. Er zijn nog veel "foute fokkers" die uit deze ruif een graantje mee willen pikken. Zelfs op Facebook worden nu al puppy's te koop aangeboden. Eigenlijk zou dat niet moeten kunnen. De regels die Facebook zelf heeft opgesteld verbieden de verkoop van huisdieren via hun kanaal. Daarom heeft de Hondenbescherming een verzoek naar Facebook gestuurd om beter op te letten of er dieren-advertenties worden geplaatst.

Impuls aankopen

koop-niet-zo-maar-een-puppy-rounded> Dierspecialist Het Natuurhuis | Denk goed na voordat je een hond aanschaft | Info artikelen >

Puppy's die op Facebook worden aangeboden bevorderen het aantal impulsaankopen. Het ziet er allemaal zo schattig uit en wie kan dan de verleiding weerstaan? Maar het is natuurlijk erg onverstandig om een puppy aan te schaffen op basis van een foto en een klein stukje begeleidende tekst zonder dat je je realiseert wat het hebben van een hond allemaal betekent. Later krijg je dan spijt van je aankoop en moet de hond weer de deur uit. Niet voor niets komen er ieder jaar 12000 honden in het asiel terecht.

Foute fokkers

Er bestaat natuurlijk een grote kans dat de puppy's die via Facebook te koop worden aangeboden afkomstig zijn van handelaren die het niet zo nauw nemen met de regeltjes voor het fokken van honden. Puppy's uit de illegale handel worden niet geregistreerd, zijn vaak ziek en houden meestal hun leven lang bepaalde stoornissen (angstig en/of agressief). Er wordt al lang geprobeerd om deze illegale handel te stoppen op Marktplaats. Nu lijkt ook Facebook een plek te worden waar deze foute fokkers hun slag proberen te slaan. Koop dus geen puppy op Facebook en kom je een advertentie tegen maak daar dan een melding van.

Campagne RVO

De Rijksdienst RVO heeft een filmpje gemaakt over het aanschaffen en houden van honden. Wat moet je weten voordat je een hond in huis neemt? Hoe moet je omgaan met een hond en wat komt er allemaal bij kijken? Aan bod komen zaken als voeding en verzorging, medische zaken, kosten en wet- en regelgeving zoals het verplichte chippen.

 

Als eigenaar ben je verantwoordelijk voor de gezondheid en het welzijn van jouw dier. Denk daar aan als je een puppy wilt kopen! En besluit je dan uiteindelijk toch om een hond te nemen, dan kun je uiteraard bij Dierspecialist Het Natuurhuis terecht voor hulp en advies.