Gebitsproblemen kat en hond

 Verkeerde voeding. 

Steeds meer honden en katten krijgen gebitsproblemen door bijvoorbeeld een verkeerde voeding. Als je hier niets aan doet kunnen ze er flink ziek van worden. Tijd dus om te gaan poetsen. Maar hoe doe je dat?

Gebitsproblemen komen vaak voor

Gebitsproblemen bij honden en katten komen vaker voor dan je wellicht verwacht. Het merendeel van de baasjes denkt dat het gebit van hun hond of kat in prima conditie is. Toch hebben 4 van de 5 honden en 2 van de 3 katten last van hun gebit. Ieder jaar in februari stellen daarom meer dan 900 dierenarts-praktijken hun deuren open om gebitten van honden en katten te laten controleren tijdens de 'Maand van het gebit'.

Gebitsproblemen komen voor bij dieren van alle leeftijden en zowel bij honden als bij katten. Bij jonge dieren staan de afwijkingen met wisselen en een verkeerde stand van tanden en kiezen voorop, maar binnen een jaar begint er ook al tandsteen te ontstaan.
Katten kunnen al op jonge leeftijd last krijgen van pijnlijke gaatjes in hun kiezen. Regelmatig komen ook afgebroken hoektanden voor die tot wortelontstekingen leiden. Tandvleesontstekingen veroorzaken een vieze adem en het los raken van tanden en kiezen.
Kortom: hoe is het gesteld met het gebit van jouw huisdier?

Tandenpoetsen bij je hond en kat. Hoe doe je dat?

Voor een frisse adem en ter voorkoming van tandproblemen volgt hieronder in het kort een stappenplan voor het tandenpoetsen bij je hond of kat. Oefen alles beetje bij beetje. Heeft de hond of kat er genoeg van of wordt het huisdier vervelend, stop er dan mee! Het gaat nog vaker gebeuren, dus het moet voor jouw en je huisdier wel leuk blijven.

 

Stappenplan

 1. Wennen aan lip omhoog schuiven (bijvoorbeeld door dit tijdens het aaien af en toe te doen en te belonen als dit goed gaat).
 2. Tandpasta laten proeven.
 3. Wennen aan een 'voorwerp' op de tanden. Wrijf met een vinger over een hoektand, daarna over de kiezen en als laatste de voortanden (dit vind het huisdier vaak het minst leuk omdat het zo dicht bij de neus is).
 4. Laten wennen aan een tandenborstel. Als je hond of kat aan de bovenstaande stappen gewend is, kun je proberen de bek te openen en de boven- en onderzijde te poetsen. Als laatste poets je de binnenzijde.
 5. Poets het gebit van je kat of hond bij voorkeur dagelijks, maar zeker 2 keer per week.
 

Tandverzorging

Er zijn verschillende methoden om het gebit van je kat of hond te verzorgen.

Redelijke methoden zijn:

 • Kauwkluiven.
 • Snoep/tabletten met tandverzorgende stoffen (chlorofyl, propolis e.d.).
 • (Kauw)speelgoed zoals kong en floss.

Betere methoden zijn:

 • Mondspray.
 • Mondwater.
 • Tandgel (kan zonder borstel aangebracht worden).

De beste methode:

 • Tandpasta met tandenborstel. Gebruik wel speciale tandpasta die geschikt is voor honden en katten!
   Download de folder van Beaphar met uitgebreide instructies over de gebitsverzorging bij je hond en kat.

Bij Dierspecialist Het Natuurhuis vind je verder alles wat je nodig hebt voor een goede verzorging van je huisdier.