Het konijn in de winter

 Een buitenkonijn kan goed tegen kou. 

Konijnen kunnen erg goed tegen de kou. Toch zijn er wel een paar dingen die je kunt doen om het lekker aangenaam te maken voor je konijn(en) in de winter.

Wintervacht:

Een konijn maakt een wintervacht aan. Hier doen ze ongeveer 3 maanden over, dan pas is de wintervacht volledig. Ze beginnen hier dus al eind augustus/begin september mee. Als je een binnenkonijn naar buiten wilt doen, kan dit dus uiterlijk tot eind augustus. Later is niet aan te raden. Je kunt dan beter wachten tot het weer warmer is (tegen eind mei) en de temperaturen tussen dag en nacht niet meer zo veel verschillen.

Een konijn dat eenmaal buiten zit in de winter, kun je niet zomaar naar binnen halen. Zij hebben namelijk al een dikke wintervacht aangemaakt. Als je het konijn dan naar binnen haalt, krijgt het konijn het veel te warm en kan het oververhit raken. Een konijn kan niet over het hele lijf zweten zoals wij mensen dat kunnen en heeft dus meer moeite met het kwijt raken van warmte.

Oudere konijnen komen soms niet meer goed door de verhaarperiodes heen en krijgen een dunnere vacht. Heb jij een oud konijn, bekijk dan goed of de vacht nog wel in goede conditie is. Is dit niet het geval, dan is het verstandig om het binnen te laten overwinteren. Twijfel je aan zijn of haar conditie, raadpleeg dan een dierenarts.

konijn-in-de-sneeuw-rounded> Dierspecialist Het Natuurhuis | Het konijn in de winter | Info artikelen >

Water:

Zodra het begint te vriezen, kunnen de drinkflesjes bevriezen! Heel vervelend, maar helaas niet te voorkomen. Zelfs niet met de winterhoezen die tegenwoordig te koop zijn. Het proces wordt hiermee wel vertraagd, maar het tuitje van de drinkfles bevriest nog wel. Het beste is om een paar keer op een dagvers water aan je konijn te geven. Geef geen warm of lauw water, dit koelt alleen maar sneller af. Koud water uit de kraan is het best. Je kunt het water in een bakje aanbieden en een paar keer per dag een nieuw bakje er neer zetten of je koopt een extra drinkfles. Een fles heb je dan buiten aan het hok hangen, en de andere staat binnen. Als de fles buiten bevroren is, vul je de fles die binnen staat en hang je die op aan het hok. De fles die aan het hok hing, hang je binnen om te ontdooien. Dit kun je met drinkbakjes ook op dezelfde manier doen. Ongeveer drie keer per dag een moment om te drinken is voldoende voor een konijn in de winter.

Huisvesting:

Zorg dat het buitenhok op een beschutte plek staat. De wind mag er niet vol op staan en het is het best als er geen regen of sneeuw in komt. Zorg dat je tenminste twee konijnen hebt. Konijnen zijn gezelschapsdieren en ze houden elkaar lekker warm. Hebben jou konijnen een hok met ruime uitloop, dan is het geen probleem als de uitloop niet overdekt is. Konijnen hebben echter wel een beschutte plek nodig! Zorg dus echt voor een goed, beschut, tocht- en vochtvrij konijnenhok.

Hulpmiddelen die je kunt gebruiken om het hok winter-proof te maken zijn:

  • Jute zakken: voor de openinghangen, ventileert, maar houdt regen en sneeuw uit het hok.
  • Bouw- en dekzeilen: ideaal om een ren af te dekken, let er op dat er geen water op blijft staan.
  • Tafelzeil: te gebruiken om de kanten van de ren of het hok die op de wind staan tocht- en regen vrij te maken. Sluit niet het hele hok af met zeil, er dient genoeg zuurstof en ventilatie te zijn.
  • Beschermhoezen: zijn kant- en- klaar te koop. Let op voldoende ventilatie, koop dus geen hoes die het hok volledig afsluit. Bij voorkeur alleen een hoes voor het traliewerk van de “bovenverdieping”.
  • Beschermgordijnen: hetzelfde idee als een beschermhoes, alleen is een beschermgordijn alleen voor het afdekken van het traliegedeelte, de rest van het hok blijft vrij.
  • Perspex: je kunt een kunststof voorzetraam maken voor het konijnenhok. Dit zorgt er voor dat er nog wel licht binnen komt, maar dat het konijn geen last heeft van de weersomstandigheden. Let er wel op dat je hiermee het hok niet volledig afsluit.

Bodembedekking:

In de winter is het verstandig om een warme bodembedekker te kiezen. Zorg voor een goede vocht absorberende onderlaag bijv. papierkorrels of houtkorrels. Daaroverheen een laag stro. Als het echt koud wordt dan prop het hele schuil/nacht hok gewoon vol met stro. Je konijn kan daar een lekker holletje in maken en zit zo prima beschut tegen de kou.

Hennepvezel, houtkorrels en beukensnippers zijn prima voor het gebruik in de zomer, bij binnenkonijnen of als onderlaag onder het stro, maar in de winter houden ze niet genoeg warmte vast. Gebruik dit soort bodembedekkers in het konijnentoilet of als onderlaag, maar vul de slaapplek lekker met stro.

Temperatuur:

Een konijn kan tot -20 ºC buiten blijven. Daarna begint het echter wel behoorlijk koud te worden. Meld het weerbericht zulke lage temperaturen? Neem dan voldoende voorzorgsmaatregelen om het je konijn aangenamer te maken. Controleer ook regelmatig hoe het gaat met zijn/haar gezondheid. Zieke of hele oude konijnen kunnen niet buiten zijn met deze lage temperaturen. Kijk of het mogelijk is hun hok te verplaatsen naar een schuurtje, bijkeuken of garage, zodat ze toch wat meer beschutting hebben tegen de kou. Haal ze eventueel naar binnen in een onverwarmde kamer.

Als het echt zo extreem is kun je het konijn ook een lekkere warme snugglesafe of een kruik geven ( let wel op dat het geen kruik is die ze kapot kunnen knagen!). Geef konijnen wel zelf de keuze of ze er gebruik van willen maken. Verder kun je het hok heerlijk vol stoppen met stro, een beschermgordijn voor de opening van het hok hangen en het hok eventueel verplaatsen naar een meer beschutte plek.

Wat te doen bij bevriezing:

Dit komt gelukkig niet zo heel vaak voor, maar het is wel mogelijk. Door het te lang in sneeuw lopen kunnen bijvoorbeeld de voetkussentjes van konijnen bevriezen. Ook de oren kunnen bevriezen. Raadpleeg altijd direct een dierenarts voor advies.

Bron: Bunnybunch, Evelien de Vries/ Supreme Petfoods B.V