Huisdier en vakantie

 Regel het op tijd

De vakantie-reis regel je meestal al enkele maanden van tevoren. Maar denk je daarbij ook aan je huisdier?

Vakantie: is alles geregeld voor jouw dier?

Zorg dat je vakantie goed geregeld is, ook voor je huisdier. Wanneer de schoolvakanties zijn kun je controleren op de website van de Rijksoverheid. Op de website van het FNV kun je zien wanneer de bouwvak is. Veel andere bedrijven sluiten dan ook de deuren. Regel belangrijke zaken zoals de opvang voor jouw huisdier tijdig. Wacht niet tot vlak voor vertrek, want vaak ben je dan te laat!

hond-mee-op-vakantie-rounded> Dierspecialist Het Natuurhuis | Huisdier en vakantie | Info artikelen >

Je dier gaat mee

Als jouw dier mee gaat naar het buitenland, moeten er in de eerste plaats een chip, paspoort en vaccinaties geregeld worden. Ga na wat de invoereisen zijn en houd er rekening mee dat niet elk hondenras overal welkom is! Sommige landen hebben regels voor ‘gevaarlijke rassen’. Welke rassen daar precies mee bedoeld worden, kan per land anders zijn. Let op dat deze regels ook gelden voor honden die alleen op doorreis door dit land komen.

Controleer daarom altijd de eisen van jouw vakantieland en alle landen waar u doorheen wilt reizen. Op de website van het LICG vind je van alle EU landen de invoereisen. Bij twijfel over de eisen adviseren wij je contact op te nemen met de controlerende instanties in dat land of de ambassade.

Denk ook aan dierziekten die in het buitenland voor kunnen komen en zorg voor bestrijding van parasieten. Overleg dit goed met je dierenarts of vraag ernaar bij dierenspeciaalzaak Het Natuurhuis.

Hoe ga je jouw dier vervoeren? En is dat wel veilig voor het dier, jezelf en je gezinsleden? Los in de auto is bijvoorbeeld een heel slecht idee... Hoe je jouw dier dan wel veilig meeneemt lees je bijvoorbeeld in de folder "Uw huisdier in de auto"

Jouw dier blijft thuis

Neem je jouw huisdier niet mee op vakantie? Dan heb je hopelijk al een pension of een oppas geregeld. Zo niet, doe het dan nu! Op de Dierenpensionwijzer van Dibevo kun je opzoeken welk pension bij jou in de buurt nog plaats heeft voor jouw huisdier. Heb je een oppas voor je dier? Ga dan nog eens na of de afspraken duidelijk zijn. Zet de gegevens over de verzorging van je dier op papier en laat je adres en contactgegevens achter.

Altijd doen

Mee of niet: zorg in elk geval voor voldoende voorraad van voer, medicijnen en andere benodigdheden en denk ook aan een EHBO-doos. De oppas wil niet misgrijpen en in het buitenland is wellicht niet alles te krijgen wat je in Nederland voor jouw dier gebruikt.

Bedenk ook dat het in de zomer flink warm kan worden, zowel in de auto als misschien in je huis of het dierenverblijf in de tuin. Ga na wat je daar aan kunt doen en instrueer de oppas.

Zorg ervoor dat de parasietenbestrijding op orde is. Je wilt immer niet thuiskomen in een huis vol vlooien… En in een pension is vlooien- en wormenbestrijding vaak een voorwaarde. Gebruik altijd een middel dat speciaal voor jouw huisdier bedoeld is. Gebruik nooit een middel tegen vlooien bij honden op jouw kat. Dit kan dodelijk zijn!

Chippen én de registratie controleren!

Natuurlijk zorg je dat jouw hond of kat (maar eventueel ook je konijnen!) gechipt is en dat de registratie up to date is. Mocht jouw dier dan weglopen, dan is de kans dat je herenigd kunt worden veel groter! Check dus nog even of je nieuwe adres en telefoonnummer wel goed in de database staan. En is uw dier nog niet gechipt: doe dit dan alsnog. Je vindt meer informatie hierover op de speciale website www.chipjedier.nl.