Huisdierverzekering

 Heb ik een huisdierverzekering nodig? 

Steeds meer mensen gaan met hun huisdier naar de dierenarts als het ziek wordt. Zeker als het gezien wordt als een lid van het gezin. Sommige behandelingen kunnen echter vrij duur zijn. Is het verstandig om hiervoor een verzekering af te sluiten?

Hoge kosten medische zorg

Tegenwoordig vormt in veel gevallen het huisdier een deel van het gezin en vindt men dat het huisdier recht heeft op dezelfde medische zorg als wij. Echter de kosten voor medische zorg zijn de laatste jaren, net als vele andere zaken, flink gestegen. Ook is er steeds meer mogelijk in de diergeneeskunde. Bovendien beschouwt de overheid de medische zorg voor onze gezelschapsdieren als een luxe en heft zij nog eens 21% BTW over alle diergeneeskundige handelingen. Men kan zich daarom afvragen of een goede zorgverzekering voor de hond, de kat of het konijn een vast onderdeel moet vormen van het standaard verzekeringspakket voor het gezin, zodat de diergeneeskundige zorg voor de eigenaar financieel haalbaar blijft.

huisdierverzekering-rounded> Dierspecialist Het Natuurhuis | Is een huisdierverzekering nodig | Info artikelen >

Een zorgverzekering voor huisdieren zoals honden en katten is niet zo vanzelfsprekend als een aansprakelijkheidsverzekering voor huisdieren, maar wint wel steeds meer terrein. Een aansprakelijkheidsverzekering wordt haast standaard afgesloten, want een ongeluk met een hond of kat zit in een klein hoekje. De schade die een huisdier indirect of direct aan derden kan toebrengen, kan aardig wat kosten met zich meebrengen. Ook hebben dieren bij ongelukken geen rechtstreeks recht op medische hulp.

De premie die voor een zorgverzekering voor huisdieren betaald moet worden staat overigens niet in verhouding tot de kwaliteit en de zorg in vergelijking met een zorgverzekering voor mensen. De overheid heeft bovendien aan mensen in Nederland de verplichting tot het afsluiten van een basiszorgverzekering opgelegd en dat geldt niet voor huisdieren. Bovendien draagt de overheid landelijk bij aan het in stand houden van medische zorg van mensen en dat geldt niet voor medische zorg voor huisdieren.

Een huisdierenverzekering kan uitkomst bieden voor spoedeisende medische hulp, bijvoorbeeld als gevolg van een ongeluk of maagverdraaiing, waarbij direct hulp moet worden verleend. Ook biedt een huisdierenverzekering dekking voor een opname op de intensive care voor huisdieren als er sprake is van vergiftiging. Verder zijn er huisdieren die een allergie ontwikkelen en onderzoek moeten ondergaan om de herkomst van de allergie vast te stellen.

In dat geval biedt de verzekering daarvoor dekking net als voor operaties, die nodig zijn om voorwerpen uit het lichaam van de hond te verwijderen of een gescheurde kruisband te herstellen. Een deel van de uit medische zorg voortvloeiende kosten voor medicijnen komen ook voor vergoeding in aanmerking. Daarnaast vallen ook ziekten zoals suikerziekte en schildklierproblemen onder de dekking van een huisdierenverzekering. Alternatieve geneeswijzen kunnen voor vergoeding in aanmerking komen, als de dekking van de verzekering het toelaat.

Bij het afsluiten van een zorgverzekering voor huisdieren is het aan te raden om met een aantal aspecten rekening te houden. Zo wordt aangeraden om goed de polisvoorwaarden door te nemen, zodat de dekking van de verzekering duidelijk wordt. Het is handig om na te gaan op specifieke rassen op bepaalde gebieden van medische zorg worden uitgesloten van de verzekering. Daarnaast is het aan te raden om rekening te houden met het eigen risico. Andere punten zijn onder meer de hoogte van de maximale vergoeding en dekkingsgebied in het buitenland. Voor het afsluiten van de huisdierenverzekering is het aan te bevelen om na te gaan of de verzekering door een grote verzekeraar wordt aangeboden, zodat als zich calamiteiten bij de verzekeraar voordoen er nog wel recht bestaat op het uitbetalen van claims. Een kleine verzekeraar die failliet gaat en niet onder financieel toezicht staat, kan in dat geval tot problemen leiden.

Alternatief voor huisdierenverzekering

Er zijn ook alternatieve mogelijkheden in plaats van het afsluiten van een huisdierenverzekering. Zo kan iedereen met een huisdier zelf geld opzij zetten voor eventuele toekomstige onkosten. De premie-kosten voor een huisdierverzekering bedragen gemiddeld toch al gauw € 200,-- per jaar. Dat bedrag kun je ook sparen. Het nadeel kan zijn dat er onvoldoende geld gespaard is als er zich een situatie voordoet waarbij er dure medische zorg is vereist. Een huisdierenverzekering kan dan wel uitkomst bieden en in verhouding is de maandpremie niet dusdanig hoog, dat het een onbetaalbare zaak wordt.

Is het iets voor mij?

Dat hangt van meerdere dingen af.

 • Hoe oud is je huisdier?

  De meeste verzekeraars accepteren geen huisdieren die acht jaar of ouder zijn. Boven die leeftijd beginnen namelijk meestal de ouderdomsgebreken, en verzekeraars willen uiteraard graag winst maken op hun polissen.

 • Zit je huisdier in een risicogroep?

  Sommige dieren bevinden zich in een zogenaamde zorgrisicogroep. Dit zijn met name hondenrassen (o.a. Engelse Buldog, Deense Dog, Sharpei en Mopshond), maar ook sommige poezenrassen, zoals de Siamees. Deze rassen hebben een hogere kans op (erfelijke) ziekten. Dit maakt niet alleen de noodzaak om een verzekering af te sluiten hoger, maar vaak ook de verzekeringskosten. Ook hier houden verzekeraars rekening mee.

 • Welke plaats in het gezin neemt je huisdier in?

  Een trouwe hond is wel iets anders dan een kleine cavia, ook al zijn beide dieren.

 • Zijn er kosten op komst?

  Wil je je hond of kat laten steriliseren of castreren? Veel verzekeraars vergoeden dit, waardoor het afsluiten van een polis extra interessant is als dit toch al op de planning stond.

Waarvoor is de huisdierverzekering een uitkomst?

 • Voor uitgebreide spoedeisende hulp buiten werktijden, zoals in geval van een maagdraaing of een ernstig ongeluk.
 • Voor langdurige intensive care opname. Zoals bij een vergiftiging met slakkenkorrels.
 • Voor aandoeningen, waarbij uitgebreid laboratorium onderzoek, radiologisch onderzoek of onderzoek van de huid op allergieën noodzakelijk is.
 • Voor operaties. Bijvoorbeeld het verwijderen van een plastic balletje uit een darm, het repareren van een gescheurde kruisband in de knie of van een door een kat open gekrabde oogbol.
 • Voor nieuwe, meestal dure, medicijnen.
 • Voor het dusdanig begeleiden en beïnvloeden van ouderdomsziekten waardoor de kwaliteit van leven van onze oudere huisdieren wordt verhoogd. Zoals in geval van nierfalen, hartfalen, suikerziekte of schildklierproblemen.
 
 
 

Verzekering aanvragen

Ben je na het lezen van dit artikel tot de conclusie gekomen dat een huisdierverzekering nodig is, kijk dan eens op de website van Verzeker je Huisdier. Hier worden de polissen en premie's vergeleken van de grootste en bekendste aanbieders van huisdierverzekeringen: Proteq Dier & Zorg - Petplan - OHRA Huisdierenverzekering - Hema Dierenverzekering - Inshared Dierenverzekering.