Huisdieren en overgewicht

 Veel huisdieren zijn te dik.

Huisdieren worden vaak verwend. Nadeel hiervan is dat ze al snel te dik worden. Hun conditie gaat achteruit en ze krijgen klachten. Dat wil je natuurlijk voorkomen.

Is mijn huisdier te dik?

Veel katten en honden (ongeveer 40%) zijn te dik. Vaak komt dit door verkeerde voeding en/of te weinig beweging. Maar hoe bepaal je nu of jouw huisdier het ideale gewicht heeft?

Hoe kan ik het controleren?

De BCS of Body Condition Score is een methode waarbij beoordeeld wordt of het huidige lichaamsgewicht van individuele honden en katten overeenkomt met hun optimale gewicht. De bodyscore-tabel is een 5-delig scoresysteem waarmee je zelf de lichaamsconditie van jouw hond of kat kunt bepalen.
Een zeer magere hond of kat krijgt een score van 1. Een score van 5 daarentegen is een teken van zwaar overgewicht. Een score van 3 is het "ideale gewicht".

Belangrijke punten bij het bepalen van de bodyscore van een hond of kat zijn de ribben, de basis van de staart, de ruggenwervels, schouders en heupen. Katten en honden die in optimale conditie zijn hebben een normale lichaamsvorm en een normaal silhouet.

Let op: De bodyscore-tabel is slechts een hulpmiddel en bij sommige rassen niet bruikbaar. Sommige windhonden als de Whippet vormen een uitzondering. Let bij het bepalen van de conditie bij deze rassen op de ras-standaard!
kat-met-overgewicht-rounded> Dierspecialist Het Natuurhuis | Veel huisdieren zijn te dik | Info artikelen >

 

 Body Condition Score

Zij-aanzicht Niveau Ribben Staartbasis Boven-aanzicht
1. zeer-mager> Dierspecialist Het Natuurhuis | Veel huisdieren zijn te dik | Info artikelen >

Zeer-mager
Duidelijk zichtbaar en eenvoudig te voelen, geen vetlaag Botten zijn verhoogd, geen weefsel tussen huid en bot Ernstige buikplooi Geaccentueerde zandlopervorm
2. ondergewicht> Dierspecialist Het Natuurhuis | Veel huisdieren zijn te dik | Info artikelen >

Ondergewicht
Duidelijk zichtbaar en eenvoudig te voelen, met dunne vetlaag De botten zijn verhoogd, met minimaal weefsel tussen huid en bot Buikplooi Opvallende zandlopervorm
3. ideaal-gewicht> Dierspecialist Het Natuurhuis | Veel huisdieren zijn te dik | Info artikelen >

Ideaal-gewicht
Zichtbaar en eenvoudig te voelen Gladde contouren, maar de botten zijn voelbaar onder een dunne vetlaag Buikplooi Goed gevormde taille
4. overgewicht> Dierspecialist Het Natuurhuis | Veel huisdieren zijn te dik | Info artikelen >

Overgewicht
Moeilijk te voelen of te zien door een matige vetlaag Enige verdikking maar de botten zijn voelbaar onder een matige vetlaag Geen buikplooi of taille De rug is iets verbreed
5. zwaarlijvigheid> Dierspecialist Het Natuurhuis | Veel huisdieren zijn te dik | Info artikelen >

Zwaarlijvigheid
Niet zichtbaar en moeilijk te voelen door een dikke vetlaag Verdikt en moeilijk te voelen onder een dikke vetlaag Het vet hangt vanaf de buik omlaag en er is geen taille Opvallend verbreed

 

Is jouw hond of kat te mager of te dik, neem dan contact op met de dierenarts. De dierenarts of dierenartsassistent weegt het huisdier en bepaalt de lichaamsconditiescore. Dierspecialist Het Natuurhuis heeft een weegservice. Je kunt je hond en kat bij ons laten wegen.

Wat moet je doen als je huisdier overgewicht heeft?

 
 

Dierenspeciaalzaak Het Natuurhuis kan je adviseren over speciaal dieet-voer voor jouw hond en kat. Wij zijn een Royal Canin Expert Shop. De gezondheidsvoeding van Royal Canin voor jouw kat en hond is bij ons verkrijgbaar. Op de website van Royal Canin staat een handige voedingswijzer waarmee je binnen 1 minuut de beste voeding voor jouw hond of kat kunt ontdekken, afhankelijk van ras en leefwijze.