Voorkom algen

 Als algen een plaag worden

Algen komen in elk aquarium voor. Zolang ze niet gaan overheersen en woekeren is dat helemaal niet erg. Maar krijg je een algenplaag, dan kan dit ten koste gaan van de planten en vissen. Zorg er daarom voor dat de algengroei binnen de perken blijft.

Welke maatregelen kun je nemen?

Eigenlijk zijn algen de oudste planten ter wereld. Algen zijn verwant aan aquariumplanten. Daarom is het bestrijden van algen zo moeilijk. Wat de algen schaadt, is ook niet al te best voor de planten. Wees daarom voorzichtig als je met bestrijdingsmiddelen aan de gang gaat.

Er zijn diverse algensoorten.

Sommige zijn ongevaarlijk, maar anderen kunnen (als ze gaan woekeren) bedreigend zijn voor de planten en vissen. Algen zijn in bijna alle aquaria aanwezig. Een gezonde plantengroei voorkomt echter dat er een algenplaag ontstaat. Voor een gezonde plantengroei is een goede samenstelling van het aquariumwater nodig. Als algen gaan woekeren, is er vaak wat mis met de watersamenstelling (te veel nitraat), is de verlichting niet in orde en is er een tekort aan juiste voedingsstoffen waardoor de waterplanten niet goed groeien. Algen groeien voornamelijk op zieke of afgestorven plantdelen. Een algenplaag voorkom je dus in de eerste plaats door je aquarium goed te verzorgen.

In de beperkte ruimte van een aquarium zitten, vanuit de natuur gezien, eigenlijk bijna altijd veel te veel vissen. Door de afvalstoffen van die vissen en rottende voerresten wordt de waterkwaliteit behoorlijk aangetast. De waterplanten kunnen deze hoeveelheid afvalstoffen namelijk niet verwerken. Het is daarom verstandig om regelmatig (bijv. 1 keer in de 2 weken) ongeveer 1/3 deel van het aquariumwater te verversen. Zorg daarnaast voor het toedienen van goede plantenmest voor een gezonde plantengroei. Meer info hierover op onze pagina Aquariumplanten.

 
 

Maatregelen die je kunt nemen

De maatregelen die je kunt nemen om een algenplaag te voorkomen zetten we hieronder op een rij:

  • Let op waar je het aquarium plaatst. Direct zonlicht is niet goed.
  • Koop geen planten uit aquaria waar alg in zit. Planten altijd goed controleren voordat ze worden geplaatst.
  • Planten die worden verkocht in potjes komen bijna altijd uit kwekerijen. In die potjes met steenwol zitten vaak nog zeer veel voedingsstoffen die in de kwekerij worden gebruikt, maar in het aquarium niet nodig zijn. Verwijder daarom het potje en de steenwol voorzichtig van de wortels.
  • Verzorg de waterplanten optimaal met een goede bemesting. Voer een teveel aan afvalstoffen af door regelmatig een deel van het water te verversen. Hevel het grove vuil van de bodem af.
  • Zorg voor een neutrale pH waarde (pH 6.8 tot 7.2) door het gebruik van CO2 bemesting, waardoor de planten optimaal van koolstof worden voorzien.
  • Zorg voor een goede verlichting die is aangepast aan de hoogte en de inhoud van uw aquarium. Teveel licht kan leiden tot een tekort aan voedingsstoffen voor de planten omdat ze te snel gaan groeien. Te weinig licht leidt tot zuurstoftekort en een stilstand van de plantengroei.

Controle

Zeker bij een aquarium dat pas kort staat moet je regelmatig controleren of er algengroei ontstaat. In de beginperiode zie je vaak een bruine laag op de ruiten en stenen. Dit zijn meestal kiezelwieren die vanzelf weer verdwijnen als de planten goed gaan groeien. Groene algen (in de vorm van draden of wattenballetjes) kun je gemakkelijk met de hand verwijderen of oprollen op een stokje.
Voorkom algengroei door het inzetten van algenetende vissen. Er zijn veel soorten zgn. algeneters zoals bijv. de dwergmeerval.
Vraag advies bij Het Natuurhuis!

Bron: Kaspar Horst