Voorkom vuurwerkangst bij huisdieren

De kerstdagen staan voor de deur en iedereen is druk in de weer om de laatste dingen te regelen voor deze dagen. Door deze drukte vergeten we vaak om onze dieren voor te bereiden op oud en nieuw. Op veel plekken in Nederland wordt al volop vuurwerk afgestoken waardoor je huisdier de stress opbouwt. Het stresshormoon cortisol wordt normaal gesproken 8 uur later door het lichaam afgebroken als je huisdier maar een korte periode stress ondervind. De komende dagen zal er steeds meer vuurwerk worden afgestoken waardoor het lichaam het hormoon niet kan afbreken en dus de stress bij jouw huisdier alleen maar opstapelt. Om je huisdier een betere start te geven richting het nieuwe jaar kunt je verschillende producten gaan geven om de stress van jouw huisdier minder te laten worden. Over deze producten willen wij je graag persoonlijk in onze winkel meer informatie geven.

hond-met-stress-rounded> Dierspecialist Het Natuurhuis | Voorkom vuurwerkangst bij huisdieren | Info artikelen >

Tips voor de jaarwisseling

Enkele tips om jouw huisdier voor te bereiden voor de jaarwisseling:

 1. Honden niet meer los tijdens de wandeling: Heel veel vermissingen van honden vinden plaats in de laatste 2 weken van het jaar omdat ze van het vuurwerk dat plots afgeschoten worden schrikken.
 2. Maak voor jouw huisdier (hond, kat, knaagdier) een fijne plek waar ze zich terug kunnen trekken. Denk bijvoorbeeld aan een bench met een deken erover heen.
 3. Zorg voor genoeg bezigheids-speeltjes om je huisdier bezig te houden. Hiermee kun je al een aantal dagen voor oud en nieuw beginnen. Hoe meer ze met andere dingen bezig zijn des te minder de stress oploopt.
 4. Katten niet meer naar buiten laten.
 5. thundershirt> Dierspecialist Het Natuurhuis | Voorkom vuurwerkangst bij huisdieren | Info artikelen > Veel dieren vinden het fijn en voelen zich veilig als ze iets om zich heen hebben. Je kunt met bandages of een thundershirt het inbakeren van baby’s goed nabootsen.
 6. Ga op tijdstippen en locaties wandelen waar bijna geen vuurwerk wordt afgestoken (hond aan de lijn, denk er aan dat de halsband niet te los zit).
 7. Sluit alle deuren goed.
 8. Muziek aan en gordijnen en rolluiken omlaag.
 9. Laat jouw huisdier niet alleen.
 10. Als je hond ergens van schrikt MOET je jouw hond troosten. Het is bewezen dat het stressniveau sneller zakt als je dit doet. Je hond zal er dan in stress situaties eerder voor kiezen om naar jou toe te komen dan te vluchten.
 11. Heel veel honden vinden het prettig om gehoorbeschermers te dragen. Denk aan oorwarmers of een koptelefoon zonder muziek. Hierdoor is het geluidsvolume een stuk minder hard. Dit moet wel een aantal dagen getraind worden.

Team Dierspecialist Het Natuurhuis wenst je een goede jaarwisseling toe en tot volgende jaar!

Dit artikel is geschreven door Hondengedragstherapeut Robin Geurts

Robin is werkzaam bij Dierspecialist Het Natuurhuis