Onze missie

Wij zijn er voor jou en je huisdier

Het Natuurhuis is een dierenwinkel. Wij zijn er voor jou en je huisdier. Er zijn grote verschillen in de manier waarop mensen met dieren omgaan. Voor sommigen heeft een huisdier een duidelijke sociale functie, waarbij het dier zorgt voor het maken van nieuwe contacten. Anderen vinden het heel belangrijk dat kinderen opgroeien met huisdieren, om verantwoordelijkheid te leren of om kinderen een 'maatje voor het leven' te geven.

Tegenwoordig leven er in Nederland bijna 30 miljoen huisdieren, verspreid over iets meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens. Een groot deel van de huisdiereigenaren beschouwt zijn huisdier als een ‘persoon’, een speciale vriend of een lid van het gezin. Een huisdier kan zo een eigen rol spelen en meerdere functies vervullen. Heel veel mensen praten bijvoorbeeld tegen hun huisdier. Het is natuurlijk niet voor niets dat huisdieren zo belangrijk worden gevonden door veel mensen. Kennelijk heeft het bezitten van een huisdier grote voordelen.
Er is allerlei onderzoek gedaan naar de effecten van het hebben van huisdieren. Hoewel niet alle onderzoeken dezelfde kant op wijzen, lijkt het over het geheel bekeken duidelijk dat die voordelen er ook inderdaad zijn, zowel voor de fysieke als de mentale gezondheid van mensen. Dieren blijken allerlei functies te vervullen in het leven van mensen, ook al is de eigenaar zich daar niet altijd van bewust.

Behalve dat mensen zelf een huisdier kunnen aanschaffen om diverse redenen, kunnen huisdieren ook gericht ingezet worden als ‘hulpmiddel’. Zo bestaan er dieren die speciaal zijn opgeleid om mensen te helpen in het dagelijks leven, zoals verschillende soorten hulphonden en blindengeleidehonden.

In het algemeen is het voor huisdieren fijn dat ze als belangrijk worden gezien en als lid van het gezin worden beschouwd. De menselijke gehechtheid aan en liefde voor het huisdier zorgt ervoor dat mensen veel voor hun huisdier over hebben en er goed voor willen zorgen. Er zijn echter ook gevallen waarin de goede bedoelingen, de gehechtheid aan het huisdier en de plaats die het dier in het leven van zijn eigenaar inneemt voor het dier zelf nadelig worden.

Wie écht goed voor zijn dier wil zorgen en hem een heel fijn leven wil geven moet dan ook altijd blijven bedenken wat het dier nodig heeft. Daarvoor moet de huisdiereigenaar wel goed op de hoogte zijn van de eigenschappen en behoeften van de diersoort die hij als huisdier wil houden. Hij moet weten hoe het natuurlijke gedrag van zijn huisdier eruit ziet en hoe hij dit kan interpreteren, wat de juiste voeding is, wat voor dit dier een fijne huisvesting is, of het dier soortgenoten nodig heeft en hoeveel beweging het dier moet krijgen. Daardoor kunnen misverstanden en het teveel vermenselijken van het dier worden voorkomen. En vergeet ook de kosten niet. Het hebben van een huisdier betekent dat je daar ook geld aan kwijt zult zijn. De kosten waar je rekening mee moet houden zijn onder andere afhankelijk van de diersoort en de grootte van het dier. Als je een dier gaat aanschaffen, is het goed om van te voren stil te staan bij de verschillende kosten waar je mee te maken kunt krijgen. Die zijn uit te splitsen in eenmalige, terugkerende en onvoorziene kosten.

logo-dierenbescherming> Dierspecialist Het Natuurhuis | Onze missie | Wie zijn wij > algemeenDownload BAAS, een gids van De Dierenbescherming voor eigenaren van een hond, kat, knaagdier of konijn met alle informatie over de aanschaf, verzorging en opvoeding van je huisdier (uitgegeven in 2009)

De beslissing om wel of geen huisdier te nemen en de keuze voor een bepaalde diersoort zijn voor iedereen en voor iedere situatie anders. Elke potentiële huisdiereigenaar moet een afweging maken welke gevolgen voor hem het zwaarste wegen. Hij moet zich verdiepen in het dier van zijn keuze om goed te kunnen inschatten wat voor effect een huisdier op zijn leven zal gaan hebben. Wie de tijd neemt om die keuze weloverwogen te maken, legt de basis voor een succesvolle combinatie. Zo kan een huisdier een waardevolle aanvulling op het dagelijks leven zijn en blijven eigenaar en huisdier gelukkig met elkaar. De medewerkers van Het Natuurhuis adviseren je graag bij de aanschaf en verzorging van jouw huisdier.